Кои са десетте най-добри плажа по Черноморието ни в България? Сега, след като и май месец настъпи, мечтите и бляновете ни за така желаната лятна почивка се засилват все повече. Летуването по морето в България може да ни предложи много неща и едно от тях е уникалните ни плажове. С ръка на сърцето те могат да бъдат сравнени с най-добрите в света плажни ивици. За да удовлетворим тези от вас, които търсят девствена природа и тези, които желаят лукс и релакс, сме избрали 5 от най-добрите плажове по Черноморието с девствена и непокътната почти природа и 5 луксозни и скъпи плажни ивици. Кое предпочитате и къде ще отидете си остава въпрос на личен избор от ваша страна. Ето ги и тях:

Най-добрите плажове сред дивата морска природа.

Карадере – непокътнатият от строежи и тълпи девствен плаж се намира на юг от Варна, между град Бяла и село Горица. Местността е недалеч от Иракли и прилежащата му защитена природна зона. До мястото може да се стигне с кола от близкия град или село. Чист, фин пясък, широка плажна ивица и дива природа описват плажа. Подходящ е за бивакуване, палаткови лагери, къмпингуване и практикуване на сърф. Любителите на автентичната природа ще са очаровани от местността, съчетаваща горите на Стара планина и морския бряг на Черно море.

Шкорпиловци – най-големият девствен плаж по северното ни Черноморие. С плажната си ивица от 12 км., с разнообразие и максимална отдалеченост от шума и цивилизацията, плажът е предпочитан от любителите на природата и летуването сред нея. Правата и равна брегова линия без заливи е подходяща за кайт сърфинг и уйндсърфинг. В близост е и уникалният резерват „Камчийски пясъци“. Мнозина твърдят, че това е най-нискобюджетната точка по морето в България.

Болата – местенцето е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Всъщност това е малко заливче с прилежащо пристанище край Добрич. Тясната клисура под формата на лиман се врязва в морския бряг. От двете страни на клисурата има страшно красиви пещери, издълбани в морските скали. До мястото се стига по черен и неравен път, но си заслужава. Неудобството от пътуването ще отмине в момента, в който пред очите ви се разкрие уникалната природна гледка. Спокойствие, уединение и красота очакват посетителите.

Силистар – плаж, който е част от природния резерват „Странджа“. Плажната ивица е разположена по поречието на залива и е недокосната от бетонното строителство по морето. Безгранична тишина и красота на дивата природа се откриват пред туристите, решили да посетят мястото. Къмпингуването и радостните часове пред вечерния плажен огън с песни и танци са незаменими изживявания.

Дарданелите – на това място склоновете на Странджа планина и бреговете на Черно море се докосват. Това местенце, в близост до село Варвара, е обградено от скали и има тясна плажна ивица, която е една от най-красивите в България. Скалистите заливи в околността са подходящи за гмуркане и подводен риболов.

Луксозни и модерни плажни ивици.

Калиакрия – луксозният плаж се намира между Каварна и Балчик, в близост до голф игрища в региона. Оборудван е с шезлонги и чадъри, а изградените наколни легла в морето са писъка на модното в момента. Наблизо могат да се намерят спорт зони, сауни и тем подобни екстри. Плюс е бягството от тълпите, поради неголямата посещаемост.

Русалка – курортът и прилежащите му малки и красиви плажни ивици са оборудвани с модерни съоръжения. Може да практикувате спортове като езда, тенис и дори стрелба с лък. Мястото е близо до Варна, Балчик и Каварна, така че светските събития в региона няма да ви липсват. Красотата на природния резерват „Тауклиман“ ще ви очарова, а минералните извори в околността са дар от Бога. По-заможните в България с лекота могат да се насладят освен на природните дадености и на екстрите на цивилизацията.

Какао бийч – този плаж е от типа „светски“. Разположен в сърцето на Слънчев бряг, обграден от модерни сгради и хотели, не може да предложи нищо друго освен забавления от типа на градската среда. На него са разположени три дискотеки и легла от балдахин, които се предлагат на желаещите. Ако не сте типа „кукла барби“ или „супермен“, не го посещавайте, не си заслужава 😉

Оазис – това е плажа на модерно изградения до село Лозенец комплекс „Оазис“. Огромният хотелски комплекс го огражда и на летуващите се предлага широк и дълъг плаж с фин пясък и екстри като барове, сърфинг, спортни съоръжения и огромен басейн. Гледката към Странджа планина е уникална, но това си остава плаж за хора с възможности.

Дюни – най-луксозният сред плажовете по южното Черноморие в България. Част е от природния резерват и комплекса „Дюни“ в близост до Бургас. Съчетанието на природни дадености и лукс са предимство за по-заможните българи и чужденци. Комплексът е създаден още през 1986, но и до днес е желана дестинация за тези, които обичат да се поглезят.

Опитахме се да ви представим едни от най-добрите плажове според нас сред дивата природа и сред лукса на инфраструктурата респективно. И двете категории имат своите предимства и недостатъци, гледани от различни гледни точки. Но най-важно е личното ви усещане за морската ви почивка. България и плажовете й са разнообразни и могат да срещнат нуждите на всеки, който знае как ще си прекара най-добре. 

Харесайте ни във Facebook за подобни статии и новини.


fishing-03

Състезание по “пиян” риболов

Спокойно можем да кажем, че алкохолът не е препоръчителен за ...
vodopady-kravica-w-1428

Българската „Ниагара“ и най-големите водопади у нас.

Коя е българската „Ниагара“ и кои са най-големите водопади у ...
Couples-funny-Fighting-with-baseball-bat-720x380-680x380

Никога повече с гадже на море!

Да отидеш на море без гадже си има по-скоро своите ...
fitness-water-sports

Водните спортове, които задължително трябва да пробвате това лято.

Водните спортове, които могат да се практикуват в България, са доста ...
beach-reads

Топ 6 книги, които да четете на плажа

Като че ли през лятото е масова практика да лежиш ...
Lake-Tahoe

Ако не можете да отидете на море, морето ще дойде при вас!

Ако не можете да отидете на море това лято или ...

Отговори