Дойде време и за море, а вие навярно все още се чудите кои са най-интересните дестинации по българското Черноморие? Бихме искали да ви предложим един по-нестандартен поглед по този въпрос и да ви накараме да погледнете с други очи на морската си почивка. Повечето хора се стремят да посетят курорти като Златни пясъци, Несебър, Созопол, Слънчев бряг и други големи морски градове у нас. Те предлагат лукс, забавления, шумотевица, но това ли търсите за почивката си наистина? Не бихте ли искали да опознаете уникални по рода си места от морето ни, с които всеки българин би се гордял? Опознаването на родината е страхотна идея не само в района на Черноморието. България се радва на много уникални черти, а природата й е дар от Бога. След като я опознаем, няма да мислим как да поемем към съседна Гърция или Турция и да се затворим в някой резорт, за да прекараме ваканцията си. Подарете си уникални изживявания този летен сезон и посетете поне едно от следните места, които според нас са сред най-интересните по Черноморието.

  1. „Лъвската Глава“– това е място близо до град Приморско. Всъщност се намира в резервата Ропотамо, точно на брега на реката на висок скален масив. Природата е сътворила с годините причудлива форма, приличаща на лъвска глава. Феноменът може да бъде видян от пътя между Созопол и Приморско или при разходка с лодка по река Ропотамо.
  2. „Беглик Таш“, тракиийското скално светилище – този обект се намира също в резерват Ропотамо и е стратегически по отношение на незабравимата гледка, която открива към морската шир и околността. Ансамбли от скални масиви с различно предназначение оформят светилището. Само на 7 километра от Приморско, това забележително място си заслужава посещението.
  3. Резерват „Ропотамо“ – уникалното диво място е обявено за резерват, за да спрат строителните набези, унищожаващи девствената му природа. Резерватът се простира в землищата по поречието на река Ропотамо и е уникална смесица от природни явления и археологически находки. Лонгозни гори, дюни, блатото Аркутино, Лиманът на река Ропотамо, Змийският остров и редица други забележителности ще ви оставят без дъх. Най-удачният вариант за цялостно обхващане на това чудно място е разходката с корабче по реката.
  4. Остров „Света Анастасия“ – единственият по рода си остров в региона на Бургаския залив, изграден от дванадесет метрови вулканични скали. Името му идва от закрилницата на манастира, намиращ се на острова – Св. Анастасия. От него в момента е останала само църквата „Успение Богородично“. Спиращо дъха е да се видят скалните феномени, намиращи се там – „Дракона“, „Гъбата“ и „Вкамененият Пиратски кораб“. Фарът на острова направлява корабите и до днес. Ентусиастите могат да отидат на мястото с корабче от Бургас, да го разгледат и дори да похапнат.
  5. Резерват „Камчия“ – това е най-голямата крайречна лонгозна гора в България, обявена за резерват, за да запази непокътнатата си природа. Повечето от дърветата са на над 150 години и е незабравимо да видиш само върховете на короните им, стърчащи от водата при прилив. Много защитени растителни и животински видове се срещат тук. Разходката с лодка из тази „джунгла“ е страхотно изживяване.
  6. Плаж „Кара Дере“ – дивият плаж се намира в близост до град Бяла във Варненска област, където любителите на спокойствието сред природа могат да се насладят изцяло на усамотението. Широка плажна ивица с фин бял пясък докъдето ти стигне окото! Без много хора, заведения, шум и мръсотия, просто тихо, красиво море със сенчеста гора, подходяща за опъване на палатка.
  7. „Морска градина“ Бургас – бургазлиите са щастливци, че имат възможността да се наслаждават ежедневно на това райско кътче от града. Гледката от терасата на градината към морето, пристанището и моста е тих пристан за влюбени и място за весели игри на децата. Можете да видите представленията на „Летния театър“, фонтаните, открити музикални сцени и множество модерни и традиционни  скулптури. А ако предпочетете, можете сред тишината и свежия въздух да похапнете и да се насладите на тишината с любим човек.
  8. „Морска градина“ Варна – варненската морска градина има дълга и повратна история. Създадена още по турско време, тя радва с чудните си алеи хиляди посетители. Зоологическата градина, Аквариумът, Делфинариумът, Обсерваторията, Алеите на Олимпийците, на Възрожденците, на Космонавтите и други, множество фонтани, Ротондата и Пантеонът, както и много други забележителности ще ви изпълнят с радост и оптимизъм.
  9. Езерото „Дуранкулак“ – изумителен крайбрежен естествен лиман на българското Черноморие, единствен след Шабленското езеро. Разположен е в близост до границата с Румъния и предлага на вниманието ни множество защитени видове птици и специфична растителност. Археологични находки от неолита и бронза могат да бъдат видени в района, а степните форми и естествената природна среда са уникални по рода си.
  10. Шабла – регионът е изключително богат исторически и природно, предлага на посетителите спокойствие и релакс. Шабленското езеро, фарът, нос Шабла, Тузлата и целият резерват са носители на естествената и неподправена природа. Гледките са толкова красиви, че всеки посетител ги пази в сърцето си много дълго.

Изброените кътчета са само част от множеството уникални места по българското Черноморие, които си струва да бъдат посетени. Изпълнете почивката си това лято с малките местенца, които спират дъха и с истинските гордости на родината.


NEi8nZlXUEEMmo_1_b

8-те типа хора, които виждате на плажа

Кои са 8-те типа хора на плажа и защо са ...
bus1

Да живееш във ван

Наемите тези дни са станали изключително високи. Историята на Джейми ...
Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
maxresdefault-9

Слънчев Бряг – българската Ибиза

Слънчев бряг е един от най-известните, да не кажем най-известният ...
Beach_Gear_Hat_Bag_Towel_Vacation

Какво задължително трябва да вземете на плажа

Какво трябва задължително да вземете на плажа този сезон? Напук ...
Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...

Отговори