Кои са най-красивите заливи по българското Черноморие? Има ли още места, недокоснати от човека, места, запазили автентичността си и уникалната си природа? Такива места, запазили се от все по-напредващото строителство и шума. Оказва се, че има и те са толкова естествени и красиви, както само самата природа може да ги създаде. На юг от Бургас между Приморско и Царево и на север от Варна между Синеморец и Ахтопол могат да се видят предимно от птичи поглед или от лодка в морето девствени плажове и кътчета по родното море. Ако сте авантюрист и искате да запечатате в съзнанието си и да заснемете с фотоапарата си уникални природни гледки, посетете някои от следните местенца. Но помнете – те са защитени природни забележителности и не трябва да ги замърсяваме и променяме, а да ги пазим.

  1. Тауклиман – Заливът на птиците се намира в близост до Каварна на българското Черноморие. Заливът е изграден от множество малки островчета и предлага страхотни малки плажове и топли минерални извори. Тук се намира и соленото езеро „Тузлата“ – уникално по вида си. Високите скалните пещери в района са били обитавани още по тракийско време. Защитени видове птици и влечуги се срещат и издигащото се на 70 метра плато над морето е тяхно обиталище.
  2. Яйлата – Приморската тераса, отделена с високи и остри скали от морето в близост до Камен бряг, е радост за окото. Мястото е природен резерват и обхваща широка брегова ивица между село Камен бряг и курорт „Русалка“. Запазени са много археологични находки от античен пещерен град и по-късно византийско строителство. Останките под прилежащите води свидетелстват за активно корабоплаване в региона. Крепостта, дяланите пещери, скалните некрополи и естествената природа са притегателна сила за много туристи.
  3. Заливът „Света Параскева“ – Това един от най-красивите заливи по българското Черноморие, намиращ се северно от Приморско. Ако сте решили да достигнете до него с лодка, ще се насладите на гледката по пътя на заливи като „Зигра“ и „Мириус“. Обвитите в зеленина величествени скали и кристално чистата морска вода ще ви очароват и запленят. На залива са и останките от църквата „Света Петка-Параскева“, намиращи се във величествена гора и създаващи чувство за тайнственост и загадъчност. С кола пътят е трудно проходим, но си заслужава да се видят забележителности като „Лъвската глава“ и природата по течението на река Ропотамо.
  4. Болата – Красивото заливче се намира в близост до с. Българево, Добричко, от север на нос Калиакра. Тясна клисура и езеро тип лиман описват местността, а красивите пещери, издълбани в скалите, запленяват зрителя. Чистият плаж, бистрата плитка вода и възможността за гмуркане привличат летуващите на това райско кътче.
  5. Стомопло – Малко и красиво заливче, разположено между „Маслен нос“ и нос „Кюприя“  на българското Черноморие. Финият пясък и свободата привличат туристите, запалени по плажните спортове. В района се намира и едноименното блато, което е защитена природна местност.
  6. Дяволски залив – Районът е разположен в южната част на Приморско и е в близост до градската част и местностите по поречието на река Ропотамо и прилежащият резерват „Странджа“. Дългата пясъчна ивица и безбрежно море са предпоставка за забавления и отдих. Може да се направи разходка с корабче по реката, да се видят забележителностите в резервата и да се посети „Стария Созопол“.
  7. Атлиман – Атлиман е малко заливче на юг по Черно море. В близост е до Китен и като най-южна крайна част от „Дяволският залив“ може да предложи разнообразие от дейности. Желаещите да го посетят могат да отседнат в разположените в близост върху гористия полуостров къмпинги и почивни бази. Автентична природа и тишина описват залива.
  8. Силистар – Един от най-красивите заливи по българското Черноморие, Силистар предлага на туристите обширна плажна ивица с фин златист пясък. Тихо и спокойно море, прозрачно чисто и успокояващо. Това е последният плаж по Черноморието преди границата с Турция. В близост е до с. Резово и курорта Лозенец.
  9. Дарданелите – Местността и заливът се намират в близост до с. Варвара. Любителите на подводните спортове и гмуркането могат да открият рая на това местенце, обградено от скалисти заливчета. Подводният риболов тук е голяма атракция. Уникалното сливане на бреговете на залива със Странджа планина спира дъха на посетителите.
  10. Маслен нос – Край Маслен нос са разположени множество малки заливчета, достъпни за авантюристите, търсещи силни усещания. Два са вариантите да достигнете до тях – по море или с високопроходими автомобили по каменистите и неравни пътища до там. Бистрата и чиста вода е предпоставка за подводно гмуркане, а багрите на морските обитатели там са точно като по филмите. В близост са градовете Созопол и Приморско, така че ако ви се прииска градска среда, можете да я имате.

Българското Черноморие е уникално по рода си място за почивка и всеки, който знае да почива адекватно и активно, би могъл да се порадва на дивата природа и почти недокоснати от човека местенца. Местенца, които ще ви заредят с положителни емоции и ще оставят трайни, топли спомени в сърцето ви.


6359342369717232031540997353_635861624034576615-1425716994_roadie

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България?

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България е въпрос, ...
kids-on-beach

С деца на море? Да или Не.

С деца на море? Дали да вземем децата на море ...
killer-whale-wallpaper-4

Уникално! Група китове атакуват акула

Ако досега сте мислили, че китовете не са агресивни животни, ...
13324148_1312037042159266_177411913_o

Мамо, добре съм!

27-годишният Jonathan Quiñonez, отегчен от застиналия живот на ежедневието, напуска работа ...
bus1

Да живееш във ван

Наемите тези дни са станали изключително високи. Историята на Джейми ...
img_2118

Какво никога да не правите на плажа?

Какво да не правите на плажа? Има ли такива неща, ...

Отговори