Кои са най-красивите заливи по българското Черноморие? Има ли още места, недокоснати от човека, места, запазили автентичността си и уникалната си природа? Такива места, запазили се от все по-напредващото строителство и шума. Оказва се, че има и те са толкова естествени и красиви, както само самата природа може да ги създаде. На юг от Бургас между Приморско и Царево и на север от Варна между Синеморец и Ахтопол могат да се видят предимно от птичи поглед или от лодка в морето девствени плажове и кътчета по родното море. Ако сте авантюрист и искате да запечатате в съзнанието си и да заснемете с фотоапарата си уникални природни гледки, посетете някои от следните местенца. Но помнете – те са защитени природни забележителности и не трябва да ги замърсяваме и променяме, а да ги пазим.

  1. Тауклиман – Заливът на птиците се намира в близост до Каварна на българското Черноморие. Заливът е изграден от множество малки островчета и предлага страхотни малки плажове и топли минерални извори. Тук се намира и соленото езеро „Тузлата“ – уникално по вида си. Високите скалните пещери в района са били обитавани още по тракийско време. Защитени видове птици и влечуги се срещат и издигащото се на 70 метра плато над морето е тяхно обиталище.
  2. Яйлата – Приморската тераса, отделена с високи и остри скали от морето в близост до Камен бряг, е радост за окото. Мястото е природен резерват и обхваща широка брегова ивица между село Камен бряг и курорт „Русалка“. Запазени са много археологични находки от античен пещерен град и по-късно византийско строителство. Останките под прилежащите води свидетелстват за активно корабоплаване в региона. Крепостта, дяланите пещери, скалните некрополи и естествената природа са притегателна сила за много туристи.
  3. Заливът „Света Параскева“ – Това един от най-красивите заливи по българското Черноморие, намиращ се северно от Приморско. Ако сте решили да достигнете до него с лодка, ще се насладите на гледката по пътя на заливи като „Зигра“ и „Мириус“. Обвитите в зеленина величествени скали и кристално чистата морска вода ще ви очароват и запленят. На залива са и останките от църквата „Света Петка-Параскева“, намиращи се във величествена гора и създаващи чувство за тайнственост и загадъчност. С кола пътят е трудно проходим, но си заслужава да се видят забележителности като „Лъвската глава“ и природата по течението на река Ропотамо.
  4. Болата – Красивото заливче се намира в близост до с. Българево, Добричко, от север на нос Калиакра. Тясна клисура и езеро тип лиман описват местността, а красивите пещери, издълбани в скалите, запленяват зрителя. Чистият плаж, бистрата плитка вода и възможността за гмуркане привличат летуващите на това райско кътче.
  5. Стомопло – Малко и красиво заливче, разположено между „Маслен нос“ и нос „Кюприя“  на българското Черноморие. Финият пясък и свободата привличат туристите, запалени по плажните спортове. В района се намира и едноименното блато, което е защитена природна местност.
  6. Дяволски залив – Районът е разположен в южната част на Приморско и е в близост до градската част и местностите по поречието на река Ропотамо и прилежащият резерват „Странджа“. Дългата пясъчна ивица и безбрежно море са предпоставка за забавления и отдих. Може да се направи разходка с корабче по реката, да се видят забележителностите в резервата и да се посети „Стария Созопол“.
  7. Атлиман – Атлиман е малко заливче на юг по Черно море. В близост е до Китен и като най-южна крайна част от „Дяволският залив“ може да предложи разнообразие от дейности. Желаещите да го посетят могат да отседнат в разположените в близост върху гористия полуостров къмпинги и почивни бази. Автентична природа и тишина описват залива.
  8. Силистар – Един от най-красивите заливи по българското Черноморие, Силистар предлага на туристите обширна плажна ивица с фин златист пясък. Тихо и спокойно море, прозрачно чисто и успокояващо. Това е последният плаж по Черноморието преди границата с Турция. В близост е до с. Резово и курорта Лозенец.
  9. Дарданелите – Местността и заливът се намират в близост до с. Варвара. Любителите на подводните спортове и гмуркането могат да открият рая на това местенце, обградено от скалисти заливчета. Подводният риболов тук е голяма атракция. Уникалното сливане на бреговете на залива със Странджа планина спира дъха на посетителите.
  10. Маслен нос – Край Маслен нос са разположени множество малки заливчета, достъпни за авантюристите, търсещи силни усещания. Два са вариантите да достигнете до тях – по море или с високопроходими автомобили по каменистите и неравни пътища до там. Бистрата и чиста вода е предпоставка за подводно гмуркане, а багрите на морските обитатели там са точно като по филмите. В близост са градовете Созопол и Приморско, така че ако ви се прииска градска среда, можете да я имате.

Българското Черноморие е уникално по рода си място за почивка и всеки, който знае да почива адекватно и активно, би могъл да се порадва на дивата природа и почти недокоснати от човека местенца. Местенца, които ще ви заредят с положителни емоции и ще оставят трайни, топли спомени в сърцето ви.


черно-море

Удивителни факти за Черно море

Докато си седим по бреговете на Черно море и се ...
1poolofdeath

Басейнът на Смъртта

"Басейнът на Смъртта" се намира на Хавайските острови и е ...
killer-whale-wallpaper-4

Уникално! Група китове атакуват акула

Ако досега сте мислили, че китовете не са агресивни животни, ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
Stars & tent_0

Палатката – хотел с безброй звезди

Все още не сте спали на палатка и сте изпълнени ...
phpau28bc_559x345

36 лева, за да се изкъпеш на Иракли

На дивия плаж Иракли вече се плажува срещу 36 лева ...

Отговори