С куче на море, интересно, нали! Навярно малко от нас са се замисляли какво предизвикателство е да отидеш на почивка с домашния си любимец. Само тези, които са го правили, разбират добре ситуацията. Още повече, че кучето е животно, което е динамично и предано на стопанина си. Ако можем да правим въобще сравнения, то почивката на море с куче е равносилна на тази с малко дете. И в двата случая специална подготовка преди пътуването, определени предмети от битуването и 24 часова грижа по време на летуването са необходими. Нека очертаем в тази статия някои елементи на плануването на почивката с куче и подходящите за това места.

Неща, които да обмислите, преди да тръгнете.

  • На първо място определете къде ще почивате – Това е една от най-важните стъпки при планирането на почивката с куче на море. Повечето хотели, заведения за хранене и плажни ивици имат рестрикции по отношение на големината на кучето и начина на присъствието му на тези места. В някои от тези учреждения открито отказват появата на домашни любимци от типа. За да не провалите почивката на семейството или приятелите си, внимателно проверете къде кучето ви е добре прието и къде можете свободно от рестрикции да летувате. Според нас в случая най-добрият вариант си остава естествената природна среда на къмпингите, палатковите лагери и резерватите с техните девствени плажове и възможности за свободен достъп от страна на хора с домашни любимци. На подобни места нито вие, нито кучето ви, ще сте стресирани и ограничени по някакъв начин.
  • Обезпаразитяване и ветеринарен преглед – Преди да тръгнете на почивка, трябва задължително да извършите стандартните процедури по обезпаразитяване на кучето си. С посещението при ветеринар можете да съчетаете успешно двете дейности по прегледа и обезпаразитяването. Все пак никои не тръгва на почивка с болно дете или животно и взема мерки по въпроса на предотвратяването на такъв тип ситуации.
  • Любимите вещи на домашния ви любимец – Както когато тръгвате на море с детето си, така и с куче на море, трябва да вземете основните му необходими вещи. Купичка за храна и вода, любими играчки, кучешка храна, паспорт, постелка или легълце, хавлия и подобни принадлежности. За някой, който няма домашен любимец, това звучи шантаво, но всъщност си е в реда на нещата за хората, имащи куче. Ако не сте сигурни как да се подготвите, този сладур може да ви бъде за пример. 

По пътя към мястото за летуване.

  • Обезопасете кучето при пътуването – Днес са налични колани за кучета и те са абсолютно необходими при пътуване. Използвайки ги, вие обезопасявате вашия живот и този на домашния си любимец. При внезапно спиране или уплаха от страна на животното, то е в безопасност с наличен колан. Свободното пътуване е изключително опасно за вас и любимеца ви. Както седалките за кола са задължителни за децата ни, така и коланите за кучета са задължителни за домашните ни любимци.
  • Честите почивки са задължителни – В зависимост от отдалечеността на дестинацията, направата на две или повече почивки по пътя е задължителна. Кучето има нужда да пие вода, да се изходи и да подиша чист въздух.

На плажа или в хотела.

Въпреки свободата и неограничените възможности на летуването сред природата и на открито, някои биха предпочели да прекарат почивката си с куче на море в хотелски комплекс и на регулирани плажни ивици. За тях са следните насоки.

  • В Хотела – Съобразно добрите норми имайте предвид, че кучето ви за вас е член на семейството, но за останалите почиващи е просто домашен любимец. Много хора не приемат добре присъствието на такъв род животни в хотелите, на басейните и плажовете. Трябва да се съобразите с това и да държите кучето си на каишка постоянно и да не го оставяте само. По този начин то е подразнено и лае непрекъснато. Затова пак казваме, свободата на почивката сред природата е по-добрият и удачен вариант.
  • На плажната ивица – На плажа наличието на чадър, постелка, купичка за вода, играчки и пликчета за почистване на отпадъците е задължително както сред природата, така и на обществените плажни ивици. Важно е да предпазите любимеца си от слънцето и солената морска вода, за да не възникнат проблеми.

Летуването с куче на море може да е страшно незабравимо изживяване както за вас, така и за любимеца ви, но е и огромно предизвикателство и отговорност от друга страна. Подгответе се да имате както весели, така и конфузни моменти. Не придавайте голямо значение на дребните неща, подгответе добре пътуването си и се забавлявайте!


Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...
Beach_Gear_Hat_Bag_Towel_Vacation

Какво задължително трябва да вземете на плажа

Какво трябва задължително да вземете на плажа този сезон? Напук ...
BG_beach

10-те най-добри плажа в България

Кои са десетте най-добри плажа по Черноморието ни в България? ...
HNCK8404

Изпитание: един месец без Facebook

Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? ...
11620081535_05a8cd1bbf_b

Джулай морнинг 2016 – къде какво се случва?

Ако Джулай морнинг е повод да не си лягаш цяла ...
hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...

Отговори