На юг от Бургас се намират едни от най-големите ни Черноморски курорти, но и едни от най-хубавите къмпинг зони в тази част на морето. Решихме да ви предложим един по-свеж, по-природолюбив и по-малко популярен метод за летуване това лято – на къмпинг и на палатков лагер. Родното ни море предлага условията за това, но като че ли нарастващият брой на модерните комплекси и хотели поизмести летуването сред природата.

Вместо да се затворите в границите на морски курорти като Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол, Несебър и Приморско и да прекарате почивката си по пренаселени плажни ивици и пошли заведения, можете да опознаете красотата на околностите и да лагерувате или да наемете бунгало в къмпинг зона. Обсъжданията по прекратяване на къмпингуването по родното Черноморие и протестите против това безумие доказват, че все пак има хора любители на морската почивка сред природата. Нека за тях сега да изброим няколко страхотни къмпинг зони на юг от Бургас.

Къмпинг „Якото място“ – Това е зона, разположена в непосредствена близост до курорти като Китен и Лозенец. Близо е и до къмпинг „Юг“. До мястото може да се стигне от отбивката за град Китен, преминавайки моста на реката там. В границите на къмпинга може да се летува на местни бунгала – тип каравани (големи и малки), със собствени каравани или на палатка. Местните каравани са оборудвани с бани и тоалетни, дори телевизия с кабелна и безжичен интернет, който иска да ги ползва. Връзката с цивилизацията е налице. От верандичките можете да се насладите на тишината и красивата природа на областта. За почиващите на палатки са налични общи бани и тоалетни за ползване в изключително добро състояние, тъй като къмпингът е сравнително нов. В близост можете да се снабдите с храна и напитки, а лагеруването на плажа около огъня и правенето на барбекю са страхотни идеи. На почиващите се предлага плаж с фин пясък, чиста морска вода, тишина и спокойствие, далеч от глъчката на големите курорти. Могат да се посетят и обиколят местни забележителности.

Къмпинг Китен – Мястото на къмпинга е разположено на южния китенски плаж, широка и дълга брегова ивица го опасва. На юг от Бургас достига до устието на река Караагач, а на север от Варна до скалистия полуостров Уродвиза. Самостоятелен паркинг и детска площадка за решилите да почиват тук са осигурени. Набавянето на провизии може да се извършва от града или от магазинчето, прилежащо към къмпинга. Хората, решили да вземат домашния си любимец, са добре дошли. Може да изберете да летувате в бунгало, на палатка, или в собствена каравана. Красотата на планината, съчетана с огромната плажна ивица с фин пясък, привличат мнозина. Гмуркането в района на полуострова и прилежащите заливчета е позволено за желаещите да го практикуват.

Къмпинг Оазис – Къмпингът е разположен между Лозенец и Царево в непосредствена близост до морето. Броят на желаещите да летуват с каравани, палатки и кемпери е неограничен. Мястото е разположено сред Странджанската гора и гледката към морето е величествена. Плажът е широк, с много мек и фин пясък, а морската вода е прозрачна и чиста. Има условия за водни спортове и обиколка на забележителности като резерват „Ропотамо“ и околностите.

Къмпинг Корал – В близост до Лозенец на юг от Бургас и граничещ с къмпинг „Юг“, „Корал“ е любимо място за много хора. Уникалността му идва от плажа, който е див и почти непокътнат, един от малкото запазени на юг. Тук спокойствието и уединението не са мираж и пренаселването с хотели и комплекси го няма. Високи дюни могат да се видят по плажната ивица, която е широка, и платените чадъри ги няма. Няколко заведения предлагат прясна риба и студени напитки. Водите са плитки и равни, подходящи за малки деца и неопитни плувци, тъй като плажът е неохраняем. Гората е буквално на прага на морската шир и водни спортове като сърфинг и кайтинг са обичайни за района. Вечерите край огъня са незабравими.

Къмпинг Юг – Както вече споменахме, той е разположен в близост до къмпингите „Корал“ и „Якото място“. Може да ви предложи отново тишина, удобство и девствена природа. Съчетанието на Странджа планина и морето на юг от Бургас характеризира всички къмпинги на територията. Можете да отседнете в собствена каравана, бунгало или на палатка. Необходимите условия са осигурени. А плажът е чист, тих и предразполага релаксация. За по-активните се предлагат водни спортове.

Преди години къмпингуването беше основно за почивката на мнозина в България. Толкова беше естествено да почувстваш свободата и да се насладиш на слънцето и морето, да похапнеш прясна риба и да поспортуваш. А сега бетонът, луксът и пренаселването с туристи отнемат възможността ни ние и децата ни да се насладим пълноценно на морската си почивка. Все пак има останали закътани местенца като изброените, които ни предлагат това, и да се възползваме е въпрос на личен избор. Къмпингувайте това лято на юг от Бургас и няма да съжалявате!


phpau28bc_559x345

36 лева, за да се изкъпеш на Иракли

На дивия плаж Иракли вече се плажува срещу 36 лева ...
DSC_0144

Към морето с китара и 50 лева

Лятото е прашен неуспешен автостоп край канавката на пътя за ...
Interesno

10-те най-интересни места на българското Черноморие

Дойде време и за море, а вие навярно все още ...

Най-готините барчета на морето

Барчета на морето има много, но тези разположени по плажната ...
beyond-sight

Дерек Рабело – незрящият професионален сърфист!

Запознайте се с Дерек Рабело. Той е роден незрящ, но ...
014greenlandheliskiingcedricbernardini-w1500

На ски през лятото

Ако си мислите, че август е само за летни емоции, ...

Отговори