Защо да прекараме лятната си почивка на море в България?

Навярно малцина са си задавали този въпрос и са решавали да сменят родното Черноморие с лъскавите курорти в съседна Турция и Гърция, а дори и с по-далечни дестинации като Дубай и Малдивите. Да, по нашето море има всичко, от лъскави и модерно изградени комплекси, до закътани, девствени природни кътчета. Защо да изберем родното и да спрем да търсим щастието другаде, след като то вече е пред очите ни.

На море в България може да се отиде и с много, и с малко пари, могат да се намерят луксозни хотели, неотстъпващи с нищо пред тези от прочутите ни съседки, но не това е причината да посещаваме Черноморието ни. Причината трябва да е красотата и уюта на нашата природа, уникалната смесица на планината и морски бряг, стръмните планински склонове, спускащи се в морето, и величествената красота на залезите. Може би и на други места, други хора мислят по същия начин за своите природни дадености, но те за разлика от нас ги оценяват. Българите с лекота пренебрегват красотата на родното море и възможностите, които би им предложило, без дори да се информират за тях.

В зависимост от нуждите и предпочитанията си, всеки би намерил нещо в някои от морските ни курорти. Дали ще го привлече шума и оживлението на големите морски курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и редица други, или тишината и спокойствието на къмпингите и палатковите лагери на открито в местности като Камчия, Ропотамо, Иракли, Шкорпиловци, Силистар и други подобни, е въпрос на личен избор и интереси. Но да се махне с ръка и с лекота да се каже: “българското море няма какво да ни предложи”, е голяма грешка. Напротив, богатата ни вековна история и стратегическото ни местоположение на бреговете на Черно море го доказват. Множеството археологически разкопки и средища, датиращи от времето на траките и ранния палеолит, са пример за кипящия от векове живот по тези места. Несебър и Созопол са едни от най-древните средища в Европа. Културното ни наследство е богато и многообразно. Колко народи биха могли да се похвалят с това? Малцина навярно.

Е, може би не сме убедили всички, че море в България си заслужава, но ако обиколите някои от райските местенца по морето, те ще ви убедят. Девствени и безлюдни плажове като Перла, Арапя, Синеморец и Дарданелите очакват посетители. Там може да се изживеят едни от най-запомнящите се мигове за една лятна почивка. Ако не ние самите, кой ще пази и развива Черноморието ни! Обществени и културни центрове като Варна и Бургас също си заслужават посещението. Там една разходка из морските им градини, предлагащи редица забавления, или посещение на старинни обекти и църкви, ще разнообрази почивката ви и ще обогати спомените ви. За тези, предпочитащи лукса, местенца като Св. Влас, Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци предлагат комплекси, хотели и заведения на световно ниво. Плажове като Калиакрия, Какао бийч, Оазис и други са модерни и луксозни, оборудвани с шезлонги, чадъри, приспособления за морски спортове и редица други забавления. Дори френската ривиера отстъпва на красотата на Черноморието ни!

В големите морски курорти Несебър, Варна, Бургас, Созопол, Балчик и други има яхтени пристанища, предлагащи на авантюристите незабравима разходка в морето с едни от най-луксозните яхти. Финия пясък, чистото море, ниската соленост на водата са предпоставки за една небрежна и ползотворна почивка. Колко много разнообразие от възможности дори някак си избора ни се затруднява – кое да изберем и какво да видим за краткото време на почивката си. Предполагаме вече сте почти убедени защо море в България си заслужава и е за предпочитане от море на друго място. Тук имате свобода, избор и многообразие от възможности и не забравяйте топлото посрещане на българина. Затворените резорти не могат да ви предложат свободата, която е нужна за една почивка.  Все повече нарастващият брой на посещения от страна на чужденци на плажовете в България го доказва. Вижте и оценете предимствата, отивайки на море в България. Не бъдете чужденци в собствената си страна. Опознайте я, за да я обикнете!


13324148_1312037042159266_177411913_o

Мамо, добре съм!

27-годишният Jonathan Quiñonez, отегчен от застиналия живот на ежедневието, напуска работа ...
maxresdefault

Най-добрите телефони за плажа

Телефони за плажа, които да издържат на слънцето, солената вода ...
maxresdefault-9

Слънчев Бряг – българската Ибиза

Слънчев бряг е един от най-известните, да не кажем най-известният ...
rila-lakes-2

Хайде в планината!

Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото ...
Rosie2006_May_29_097

С куче на море

С куче на море, интересно, нали! Навярно малко от нас ...
fitness-water-sports

Водните спортове, които задължително трябва да пробвате това лято.

Водните спортове, които могат да се практикуват в България, са доста ...

Отговори