Водните спортове, които могат да се практикуват в България, са доста и са много разнообразни. Страната ни е богата на водни басейни като реки, язовири и езера, на които могат да се практикуват рафтинг, каякинг и водни ски. От друга страна, по Черноморието ни има чудесни условия за водни спортове като кайтсърфинг, уиндсърфинг, уейксърфинг и подводно гмуркане. Всичко това е чудесна възможност да проявите инициативност и да се впуснете в едно чудесно приключение.

България е уникална с природните си дадености и възможностите, които ни предлага за почивка на море и планина през лятото, са доказателство за това. Мнозина все още смятат, че водните спортове, които изброихме, могат да се практикуват единствено извън страната, на почивка в чуждестранни курорти. Това съвсем не е така, защото условията за практикуването им у нас по нищо не отстъпват на утвърдени вече места за такъв род спортове като островите от басейна на Карибско море, Атлантическия океан и Тихия океан. Реките ни предлагат условията, които всяка една известна Канадска река може да предложи за рафтинг и каяк. Сега ще разясним какво представляват водните спортове, застъпени на територията на страната ни, и къде може да ги практикувате.

1.Уиндсърфинг, Уейксърфинг и Кайтсърфинг – тези водни спортове се практикуват предимно по Черноморието или по язовирите. Уиндсърфинга всъщност е едно обединение на ветроходството и сърфирането по морските вълни. Практикуващите го използват по-голяма от стандартната дъска за сърфиране и чрез платно се придвижват по морската повърхност. Училища за уиндсърфинг има почти по цялото море. Те приветстват напреднали, начинаещи и дори деца. Можете да се възползвате от индивидуално или групово обучение в рамките на минимум 7 дни. Места, на които се предлага спорта, са Бургас, Несебър, Варна, Царево, Поморие и много други. За дечицата базата в „Аркутино“ е най-подходяща за обучение поради спокойните и плитки води там.

Уейксърфинга се практикува по създавани изкуствено вълни от лодка, чрез помощта на борд. Лодките за целта са с издигнати платформи, а скоростта им на движение е малка. Поради леснотата си за усвояване, този вид воден спорт бързо придоби популярност и безопасността му привлича мнозина. Най-много уейксърфинга се практикува в близост до София на езерото „Казичене“. По морето е по-слабо практикуван все още. Кайтсърфинга е доста нов воден спорт, както у нас, така и в чужбина. Той е смесица от сърф, уейкборд и уиндсърфинг. Удоволствието от практикуването му е незаменимо, но той е и много опасен за разлика от другите подобни на него спортове. Екипировката е по-лека, но опасността от завличане от вятъра е огромна. Именно поради тази причина авантюристите го обожават. За момента като цена кайтсърфинга държи първенство сред останалите спортове. Доста е скъпо да си го позволиш, 80 лева на индивидуална сесия и около 300-350 лева на курс за начинаещи, но пък определено си заслужава. Удачни места с постоянен, успореден на брега вятър по Черноморието са Слънчев бряг, Каваци, Златни пясъци, Царево, Силистар и Варна.

2.Водни ски – този спорт може да се практикува успешно както по морето, така и по езера и язовири във вътрешността на страната. На много от тези места са изградени специализирани за целта водни бази, оборудвани с моторници, които да теглят каращия водни ски. Язовир „Оризаре“, в близост до Пловдив, предлага най-големия ски влек на Балканите. В момента обаче това съоръжение е в ремонт. Езерото „Панчарево“ и язовир „Искър“ предлагат добре оборудвани за целта на този спорт моторни лодки и опитни шофьори. Възможността за наемане на екипировка също е предоставена. Цената за цялото това удоволствие за един час с пълна екипировка и моторница с шофьор е около 150 лева. По Черноморието голяма част от големите ни морски курорти също предлагат каране на водни ски.

В курорти като Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Влас и други туристите с удоволствие залагат на карането на водни ски. На езерото „Казичене“, в близост до столицата, много столичани, а и хора от страната, могат да практикуват уейкборд и водни ски. За целта се използва ски влекът, намиращ се там, и движещ се с 70км. в час. Тук цените са по-достъпни и картата за деня е 15 лева, а наемането на екипировка – 20 лева. Дошлите могат да се възползват освен от водните спортове и от плажа и възможностите за риболов.

3.Подводно гмуркане в Черно море – практикуването на водните спортове от този род е неописуемо изживяване. Всеки, който е опитал, определено иска да го направи отново. Подводното гмуркане предоставя възможността да се видят уникални морски видове в Черно море и да се наблюдават множеството антични останки под водната повърхност в рамките на границите ни. Във всички от големите ни градове курорти по морето са налични водолазни центрове. Те предлагат обучение и екипировка, но и насоки по време на гмуркането. Места, подходящи за практикуването на гмуркане, са: скалистите места около Несебър и Поморие, Созопол и богатото му и бистро море – с лодка можете да се гмуркате в околностите около островите „Свети Иван“ и „Змийски“, около „Райския залив“, „Дюни“ и „Алепу“. Могат да се видят множество археологически останки като котви, останки от предмети от бита, жилища от бронзовата епоха и оръдия на труда. Резерватът „Ропотамо“ и Приморско са рай за гмуркачите, които също изоблистват от археологически останки. На залива „Парашкева“ могат да се посетят подводните останки на морски кораби. Около „Маслен нос“ има подводни пещери и фиорди. Въобще гмуркането в Черно море си заслужава и е доста достъпно навсякъде, а спомените, които ще ви остави, са незабравими.

4.Каякинг и рафтинг – Каякингът в България е от водните спортове, които могат да се практикуват по бързотечащи или бавно течащи реки, язовири и по морето. Специални лодки, „каяци“ се предоставят за целта, както и обучение. Предпочитаните места за водния спорт са реките Янтра, Тунджа и Дунав, язовирите „Кърджали“ и „Голям  Беглик“ и района на „Камен бряг“ по Черноморието. Рафтингът у нас може да се практикува през месеците от март до май поради пълноводност на реките в периода. Извършва се с гумени лодки по бързо течащи реки като Струма. Правят се опити да се практикува и по реките Русенски лом, Искър и Арда. Екипировка и инструктори се предлагат на желаещите да пробват този воден спорт, носещ максимален адреналин.

Е, надяваме се, че бяхме достатъчно изчерпателни, и че сте си набелязали кои от водните спортове ще пробвате това лято. Според нас трябва да бъде даден шанс на всички, но това си е въпрос на избор и възможности. Направете лятото си незабравимо и се запознайте с поне един от тях!


maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
fishing-03

Състезание по “пиян” риболов

Спокойно можем да кажем, че алкохолът не е препоръчителен за ...
Traveler woman with backpack at the lake

За седмица на море с под 100 лева

Можем ли наистина да изкараме една седмица на родното Черноморие ...
vw-campervan-72

Какво трябва да знам, когато си купувам кемпер?

Желанието на летуващите да прекарат почивката си на къмпинг и ...
zabavleniq-na-bynderishka-polqna-(snimki)-388903

Надуваема пързалка на Бъдеришка поляна над Банско

Най-дългата надуваема пързалка в Европа е голямата атракция на Бъндеришка ...
phpau28bc_559x345

36 лева, за да се изкъпеш на Иракли

На дивия плаж Иракли вече се плажува срещу 36 лева ...

Отговори