Като че ли през лятото е масова практика да лежиш и да четеш на плажа под финия пясък и шума на вълните. Лятната ни почивка е времето, през което можем да се отдадем спокойно на любимите си книги, абстрахирайки се от проблемите на ежедневието. Децата си играят на плажа, мъжът или жена ти се забавлява с приятели, а ти можеш спокойно да се отпуснеш и да четеш, просто да четеш без да мислиш за нищо друго. В последните години доста хора както от по-младото поколение, така и от по-възрасните, осъзнаха това, което е много позитивно. Светът на книгите е богат и нито таблетите и смарт телефоните, нито целият свят на технологиите могат да го заменят. Четивото за плажа не винаги и по презумция трябва да бъде леко или пък нещо супер известно в момента. То трябва да е нещо, което да те удовлетворява и да ти помага да си почиваш както физически, така и психически. Можеш да избереш нова българска проза, която е на изключително високо ниво в момента, роман от американски тип, нещо биографично, или просто нещо смешно. Нека ти предложим кои книги според нас си заслужават четенето това лято, а на теб оставяме решението какво ще избереш за лятната си почивка.

  1. „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес – Това е от романите, които са прекалено обемни за четене през друго време, освен по време на почивката. Започвайки да го четеш разпокъсано през останалото време от годината, рискуваш да изгубиш нишката в сюжета и да се лишиш от удоволствието на съпреживяване. Това емблематично за двадесети век произведение е в стил „магически реализъм“ и разказва историята на семейство Буендия. Плетениците, развръзките и завръзките в човешките отношения ще те изумят и ще те въведат в една паралелна реалност. За любителите на автентизма това е подходящото произведение. Да го четеш на плажа е удоволствие от първа степен;
  2. “Мидълсекс” на Джефри Юдженидис – Още една перла от броеницата на големите романи. Авторът печели наградата „Пулицър“ и творчеството му е ненадминато сред така наречената „модерна класика“ на двадесети век. Романът те въвежда в размирните времена на 20 век в Съединените Американски Щати. Главният персонаж преминава през тях и под формата и духа на женското и мъжкото начало. Един контравърсен разказ за изборите, духа на времето, обезличаването на душата, капитализма и още нещо… Обратите на тази книга ще те накара да останеш без дъх, тя до края ще те държи под напрежение. Чети на плажа този роман и нищо от заобикалящото те не ще има значение.
  3. „Физика на тъгата“ на Георги Господинов“ – Това е уникален роман, които е световно признат и възкресява славата на българската литература по света. Четивен, приятен и заслужаващ вниманието ти това лято на плажа. Главният персонаж е момче, олицетворяващо обществото и преходността му през времето и пространството. Един лабиринт от действителност и илюзия ще те завладее, ще те накара да си зададеш куп въпроси и ще преоткрие човешкото в теб.
  4. “Възвишение” на Милен Русков – Една книга за любителите на периода на „Българското възраждане“. За ценностите и стремежите на революционерите, за техните борби и падения. Авторът умело те въвежда в една друга реалност, изпълнена с „възрожденски дух“ и чест. Хубаво е да има такава литература, напомняща ни за миналото ни, за силния ни дух и качествата ни на народ, който преди всичко винаги оцелява. Да четеш на плажа това произведение, ще ти донесе гордост и малко тъга по отминали времена.
  5. Биографии и Автобиографии – Тук няма да уточняваме определено произведение или автор. Любителите на този жанр знаят много добре кои известни личности от музикалния бизнес, от киното, от спорта, от политическия и исторически свят харесват. Има емблематични хора, чиито биографии са интересни и си заслужават да бъдат прочетени. От друга страна автобиографиите са един много честен, интересен и доставящ наслада жанр. Ето и някои заглавия, ако нямате идеи: „Лидерът“ – Алекс Фъргюсън, „Пътят към върха“ – Константин Кацаров, „Светлини и сенки“ – разговори с Джими Пейдж, „Жените в мен“ – Катя Паскалева, „Бяг“ – Рони О‘Съливан, „АББА – Любов, Триумф, Раздели“-  Историята на най-известната поп група в света, „Реши се“ – Шерил Сандбърг, „Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет“ – Реза Аслан и много други.
  6. Забавни и смешни заглавия – “Дванадесетте стола” и “Златният телец”, романи от Иля Илф и Евгений Петров. Едни от уникалните книги, които да четеш на плажа това лято. Те ще те разсмеят до сълзи, а човешката алчност и стремеж за богатства ще те изуми и същевременно някак натъжи. Много леки и градивни романи за развлечение и размисъл. “Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс е поредица от комедийни случки с научно-фантастичен характер – уникално четиво за малко смях и бягство от действителността. „Параграф – 22“ е роман на Джоузеф Хелър с линия на развитие през Втората световна война. Комичните ситуации разкриват срещите на различни герои със слабо ефективната бюрокрация на времето – един много актуален за днешните условия в страната ни роман. Фразата „Параграф – 22“ е емблема за безизходност и неефективност. „Късметът на смотаняка“ на Кърт Вонегът е уникално четиво за абсурдността на човешкия живот, написано само както този велик автор може да го направи – през смях и с малко доза реализъм. Книгата представя седем нелепи случки от бита и човешката намеса в тях.

Представихме широк спектър на жанрове и стилове книги, които би си струвало да прочетеш на плажа. Убедени сме, че всеки може да намери по нещо за себе си сред тези заглавия. Няма нищо по-хубаво от приятно четиво под слънцето до морския бриз.


amazing-slip-and-slide-canyon-ftr

Водна пързалка от скалите

Тъй като напоследък времето все още не може да реши ...
HNCK8404

Изпитание: един месец без Facebook

Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? ...
image89

На палатка в пещера

На палатка в пещера. Възможно ли е това, къде и ...
20140225-sivsecskqz

Пътешествие до „Планината на чудесата”

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк ...
London-Wireless-Festival

Големите фестивали през 2016

Лятото е в разгара си, а с него и времето ...

Отговори