Кои са 8-те типа хора на плажа и защо са точно осем? Обикновено на плажа могат да бъдат видени редица типове хора. Те са колоритни, разностранни, с открояваща се визия и маниери, и най-вече с осезаемо присъствие. Тези персонажи са хора като останалите, но начинът им на мислене, живот и държание изпъква над всеобщата маса от хора. Много високопарно, нали! Всъщност всяко лято, стоейки на плажа, всеки от нас, обзалагам се, се е впечатлил или е забелязал присъствието на определени типажи на плажа. Когато си се изтегнал удобно на слънце под чадъра и съзерцаваш околното, няма как да не разучаваш човешкото присъствие около себе си, неизбежно е и е заложено в гените на човека. Е, тъй като тази тема ни се стори изключително актуална и интересна, нека ви предложим кои според нас са най-актуалните и интересни типажи от плажа. Потърсете ги, когато отидете на море това лято и се изтегнете на плажната си кърпа блажено, несъмнено ще ги откриете и може би малко ще им се усмихнете, сякаш ги познавате. 8-те типа хора на плажа сме разделили на две категории, съответно мъже и жени. Не искаме да определяме стереотипи или да категоризираме хората, а просто да споделим наблюденията си с вас, били те верни или неверни.

  1. Блондинката – Сега сигурно мнозина ще скочат и ще кажат „какво искате от блондинките“, нищо, просто казваме, че се срещат по плажовете. Самата аз съм блондинка, но от онези прикритите, с боядисаните коси. Та по темата, блондинките са типажа, който се среща по българските плажове доста. Винаги се придружава от големи компании или мъже с добре оформено телосложение и портмоне понякога, и съответно се пече по цял ден на плажа или пък пие коктейли на бара. Влиза във водата регулярно и демонстративно, маже се с плажно масло и няма как на не бъде забелязана от 100% от мъжката аудитория на плажа.
  2. Спортния тип (плувеца) – За този персонаж от 8-те типа хора на плажа, плажната ивица не е интересна като цяло. Престоят във водата е основната причина за посещението на морето и ваканцията и почивката му са отдадени на плуването. Колко хора сте забелязали да правят по няколко дължини до шамандурата и отвъд нея? Не много предполагаме, затова и твърдим, че този тип човек е забележим с присъствието си на плажа. Удоволствието от плуването и пренебрежението към заобикалящото го правят образа на плувеца почти мистичен и интригуващ.
  3. Авантюристката – може да се каже, че този образ е трудно доловим. Може да бъде младо момиче, жена на възраст, или девойка. Като цяло приключението и адреналинът са водещите в поведението на авантюристката и задръжките на плажа не са й познати. Пробването на различни водни спортове, риска от карането на джет, водни ски, кокетниченето със спасителите са присъщи в случая, но си имат граница. Навлизането в личното пространство е ограничено и радостта от преживяванията и авантюризма са водещи в действията.
  4. Спасителя (гларус) – Двете понятия не винаги се припокриват, но в повечето случаи е така. Спасителите са интересни типажи на морския плаж. Натоварени с доста функции в последно време като събиране на пари за шезлонги и чадъри, и забавляване на плажуващите чрез водни колела и джетове, някак си не им остава достатъчно време за флирт. Е, трябва и да поработят – както казват хората, с работата идва и удоволствието. Начинът, по който гларусите общуват с жените по плажа, е символ на мачовско поведение. Те са уверени, провокативни и лично според нас не подбират много женската си аудитория, стига тя да е повече. Те са сред емблематичните от 8-те типажи на плажа.
  5. Кокетка – Какво да ви кажа, донякъде образът се припокрива с блондинката и авантюристката, но не съвсем. Тези жени правят всяко свое движение за нещо или някого. Поведението им е „дискретно показно“, ако въобще съществува подобно понятие. Дали ще се разхождат по плажа, ще плуват, ще четат книга, ще се грижат за децата си, те са изключително суетни и външният им вид е много важен за тях. В това няма нищо лошо разбира се, стига да не достига грандиозни размери.
  6. Картоиграча – В тази категория мъжете и жените се смесват. Няма година, в която да не отидете на море и да не срещнете този типаж, убедени сме. Това е едно от основните забавления на българина на плажа. Понякога разгорещените спорове и подвикванията в стил „виж каква боя ти хвърлям“, могат да ви разсмеят или подразнят. Уникален типаж от 8-те типа хора на плажа.
  7. Чужденеца или Чужденката – Ами какво да се каже, опитът ми в това отношение доста накланя везните в отрицателната посока. Българското Черноморие се напълни с руско говорящи туристи, което е добре за туризма ни. Обаче може ли да отидеш на море и да се чувстваш чужденец в собствената си страна, така чуждестранните туристи завзеха плажовете и курортите ни. Те са типажи, които са много разумни, отстояващи позициите си, което граничи с нахалството повечето пъти, и осъзнаващи „превъзходството“ си, незнайно защо.
  8. Продавача – Това е един от най-колоритните образи по морето ни. От 8-те типа хора на плажа, този просто надминава всички изброени до тук. Не ви ли се е случвало да си се печете кротко и някой до вас да се провикне „печена царевица“ – уникално, нали! Е, и сладолед става, даже и фотосесия край морето. Изобщо българинът умее да продава и да убеждава околните в качествата на стоката си.

Ами това беше. Има още много уникални типажи на плажа, които вероятно не са били забелязани от нас или пък сме ги пропуснали. Българското море е голямо училище за живота, за обстановката в страната и за манталитета на българите и чужденците на плажа. Разгледайте около себе си това лято на плажа, а може и да сте се разпознали сред тези типажи. Ако пък сте разпознали ваши приятели, може да ги тагнете в коментарите!


London-Wireless-Festival

Големите фестивали през 2016

Лятото е в разгара си, а с него и времето ...
beyond-sight

Дерек Рабело – незрящият професионален сърфист!

Запознайте се с Дерек Рабело. Той е роден незрящ, но ...
spa-vacations-04

СПА туризъм в България

СПА туризъм в България има на територията на цялата страна ...
Rosie2006_May_29_097

С куче на море

С куче на море, интересно, нали! Навярно малко от нас ...
DSC_0144

Към морето с китара и 50 лева

Лятото е прашен неуспешен автостоп край канавката на пътя за ...
digital nomad

Как да се подготвиш за първото си пътешествие като дигитален номад?

Най-сетне си решил да дадеш почивка на дивана в хола ...

Отговори