Възможно ли е да си опаковаме багажа за под 10 минути и как да го направим? Опаковането, сортирането и приготвянето на багажа за едно пътуване е едно от най-досадните неща за много хора. И все пак, когато тръгваме на почивка или поемаме на пътешествие в страната или чужбина, това е задача, която трябва да изпълним, искаме или не. Всъщност самото опаковане може да е бързо и лесно, но самата му подготовка е по-продължителна и трябва да се обмисли. За начало трябва да разделим опаковането и приготовленията по опаковане на две основни групи: дали ще пътуваме в чужбина, или в страната. След което много важен фактор е дали ще пътуваме сами, или със семейство, приятели, гадже и така нататък. Когато пътуваме сами и мислим единствено за собствените си нужди, е доста по-лесно да организираме нещата, които да вземем. Въпреки че някои хора при пътуване, ако можеха, биха понесли цялата си къщата със себе си. Пътуването с приятели и семейство е по-сложно от гледна точка на това, че не се грижим единствено за своя багаж, но и за този на децата си, мъжа си, или сериозната си половинка. То, от друга страна обаче, си има своите предимства относно големината на багажа и нещата, които можем да не вземем, защото другите ще ги носят. Както казахме нещата, които трябва да се предвидят при подготовката и опаковането на един багаж, са много, но има и начини, които ще ни помогнат да го опаковаме за под 10 минути. Ето и някои от тях:

Направете си предварителен списък – Да си набележите какво ви е нужно и да го напишете, за да не забравите нещо, е първата стъпка към бързата и добра организация на багажа. Списъкът не отнема много време и можете да го обмислите докато сте в обедна почивка, на работното си място, или докато си почивате вкъщи. В зависимост за къде сте тръгнали, съдържанието му е различно, но в повечето случаи нещата са универсални. Трябва да си набележите дрехи, тоалетни принадлежности и козметика (гримове за жените),  обувки, вземането на основни неща като документи за самоличност, здравни карти, билети за пътуване и резервации, и разбира се телефон (таблет ако искате). Подреждането по важност на изброеното ще ви улесни при намирането му и слагането в раницата, куфара или сака. Списъкът трябва да включва и нещата, които трябва да се закупят.

Купете предварително нещата, които нямате за пътуването – За да приготвите багажа си за под 10 минути, трябва да имате всичко, което ви трябва налице. Винаги сме забравяли да си вземем плажно масло за плажа, или да си купим резервна четка за зъби, да сложим щипки за простиране на кърпите и банските, или някакви подобни неща. Ако предварително не сме си набелязали какво ни трябва и не сме отишли да си го набавим, се почва едно търчане по магазините и приготвянето на багажа може да трае цяла вечност. Разбира се, ако сме забравили нещо, винаги можем да си го купим от мястото, където отиваме, но постоянното висене в магазина не се отразява добре на почивката ни.

Огледайте добре дрехите и обувките си – Това е много важна стъпка за едно пътуване и подготвянето на багажа за него, под 10 минути. Предполагаме сте имали неприятната изненада да отворите гардероба и да намерите любимата си дреха забравена мръсна или още по-лошо – вече да не ви става. Затова предварително прегледайте наличните си дрехи, изперете каквото ви е необходимо и ако нещо ви трябва като резервен бански или шапка за слънце, купете си го. Обувките, особено ако сме тръгнали на зимна почивка или на разходка в планината, или сред природата, са много важни. Резервен чифт винаги трябва да имате, ако не искате да останете боси. Много вероятно е при горе изброените ситуации да скъсате или намокрите обувките си, така че резервните ще са ви от полза.

Изберете си подходяща за багажа ви чанта или куфар – За да се приготвите бързо и лесно за пътуване под 10 минути време, избора на сак, чанта или куфар за багажа ви е определящ. Най-важно е да съобразите размера му с наличния багаж, който ще взимате. В противен случай рискувате да подреждате и пренареждате доста пъти багажа си, ако не се събира. Така ще изгубите доста от времето си напразно. Важно е да подредите тоалетните принадлежности в отделен джоб или малка чантичка. Малките неща съберете на едно място и сложете най-необходимото най-отгоре при нужда от него, за да не ровите из целия багаж.

Проверете, отмятайки нещата, дали сте взели всичко и подредете багажа си – Последна проверка на събрания багаж и дали всичко е налице ще ви помогне по-бързо да го опаковате.  Ако започнете да се чудите, подреждайки куфара си, “това взех ли го, ами къде го сложих?”, и да ровите, за да го намерите, ще подреждате багажа си доста дълго! Затова отметнете набързо по списъка какво сте взели и всичко ли е то и започвайте опаковането.

Ако спазите съветите, оказани по-горе, ви гарантираме, че фактическото опаковане на багажа ви няма да трае повече от 10 минути. Когато всичко е добре премислено и организирано, то става бързо и лесно. И още един съвет – не се затрупвайте с вещи, които вероятно въобще няма да използвате. Успех с опаковането на багажа това лято!


beach-reads

Топ 6 книги, които да четете на плажа

Като че ли през лятото е масова практика да лежиш ...
working-with-idiots1

Поколение – Фабрика за идиоти

Статистиката говори, че гимназистите не могат да разпознаят Чарлз Дарвин ...
1401822194_IMG_3150-Edit

10-те най-добри хижи в България

Планински хижи в България има доста. Сега да не си ...
rila-lakes-2

Хайде в планината!

Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото ...
черно-море

Удивителни факти за Черно море

Докато си седим по бреговете на Черно море и се ...
ecd8c93b637674c3d12d2555c9d406b6

Какво да правя петък вечер?

Ако ви е писнало всеки петък да сте в Петък ...

Отговори