В България има много маршрути и дестинации за катерене. Богатството и разнообразието на географския ни релеф допринася за наличието на обекти за катерене по територията на цялата страна. Независимо дали в Стара планина, в Родопите, в Пирин, край Сливен, Карлово, Враца или другаде, обекти за катерене винаги се откриват. Нека се опитаме да съберем някои от най-популярните. Може и да пропуснем някои, но те са толкова много, че няма как да се обхванат всички наведнъж.

Връх „Дженгал“ – Подножието на Пирин планина ни предлага високия 2730 метра връх Дженгал. Стръмните склонове в района , обградени от циркуси, са изключително трудни за преодоляване от по-неопитните катерачи. Планинският преход до върха е изморителен и труден. Възможни са четири места за начало на изкачването и прехода: начало от Банско; начало от хижа Безбог; изкачване на връх Момин двор и Тевно езеро и последният преминава през Попово езеро. И в четирите ситуации минималното време за достигане на върха е около дванадесет часа. Дълъг, труден и изморителен маршрут, предизвикващ свръхсилите на мнозина.

Връх „Злият зъб“ – Този връх е един от най-предизвикателните в Родопите и една от трудните дестинации за катерене. Хора, които нямат алпийска екипировка и опит, не могат да направят прехода. Част от Мальовишка местност и предизвикателните й, извисяващи се във височина кули, върхът си е чисто предизвикателство за любителите на планинското катерене. С неговите 2678 метра височина, „Злият зъб“ се извисява в небето над Родопите и очаква смелчаци, които да го достигнат.

Връх „Ботев“ – Едно предизвикателство за неопитните катерачи, предоставено ни от Стара планина. Подножието на върха започва от хижа „Рай“ и преминава през водопада „Райското пръскало“. Преходът преминава по участъците около река Райска и при наличието на още около два часа сте изкачили 2376-те метра на Ботев.

Белоградчишки скали – Варовикови по произход, представляват отделни стърчащи кули с малко на брой отвори и цепнатини. Катеренето по този масив е трудно и забранено. Въпреки това природният феномен, който е под защитата на закона, е притегателна сила за българи и дори чужденци. Районът на крепостта Калето е сборно място за любителите на катеренето. Една от най-популярните дестинации за катерене, Белоградчишките скали предлагат на любителите катерачи скалите над селата Боровица и Фалковец. Характерът на пясъчников конгломерат на скалите ги прави трудни за осигуряване и плочестото катерене по тях е силно натоварващо.

Боянски водопад –  Водопадът и скалите в близост до него са рай за катерачите във Витошкия район. Леденото катерене през зимата е атрактивно за мнозина от катерачите. Твърдият базалтов характер на скалите е добър за катерене, било то спортно или стандартно. В началото на месец декември водопадът започва да замръзва и височината му от 1260 метра от основата се превръща в предизвикателство за катерачите. Могат да се ползват изцяло ледени маршрути или миксове от лед и скални участъци. Популярността на мястото расте все повече, тъй като близостта му до София е непосредствена.

Проходът Вратцата – Намира се на около два до три километра от Враца и представлява нещо като скална порта. В областта тече река Лева и Вратцата влиза в границите на резерват Врачански карст, прилежащ към природния парк Врачански балкан. Тук масивите са 32 на брой и са налични редица разнообразни маршрути за катерене от спортен, алпийски, или традиционен тип. Скалите са предимно здрави, а уникалната Централна стена е бисерът в короната на прохода. Денивелацията й от 350 метра е внушителна и предизвиква доста любители на този спорт, очертани са около 50 алпийски маршрута за катерене. В района може да се лагерува на палатка, да се отседне в местните хотелчета и мотелчета и да се съчетае приятно едно преживяване, носещо силен адреналин.

Лакатнишки скали – Намиращи се в Искърското дефиле в Стара планина, скалите, гледащи към гара Лакатник, са здрав варовик с множество ниши, цепки, плочи, ръбове и места за изкачване. Районите са условно разделени на Септември, Вражите дупки, Алпийска поляна и Кръста. Уникални турове за катерене при валежно време се правят и са доста опасни за по неопитните. Районът не може да предложи много от към удобства, но пък лагеруването на палатка е широко практикувано. Маршрутите за катерене не са лесни за разчитане и разпознаване.

Планините над Сливен – Много ентусиасти и любители на екстремното пристигат в региона, за да се катерят по тази популярна дестинация за катерене в страната. Условията са много добри дори за начинаещи. Те могат да навлязат в спорта при катерене по скалните стени на лифтената станция. За по-опитните са скалите и масивите при така наречените Долни източни и Горни източни скали и местата, Долапите и Жабата. При добро време могат да се видят през уйкендите върволици от катерачи и любители на екстремното.

Дивдядово, Шуменско – Името на местността идва от едноименния квартал на град Шумен. Отделената от основното плато скала е висока около 40 метра. Защитена е от ветрове, заради южното си изложение и е идеална за катерене през есента и пролетта. На височина от около 20 метра има малка и опасна при мокро време пътека. Скалите са здрави и неронливи. Катерачни маршрути, 24 на брой, са налични за екстремните любители и те са с различна степен на трудност.

Можете да посетите още популярни дестинации за катерене като Боянския водопад, Златните мостове, Кайлъка, Милкини скали, Чудните скали и доста други дестинации. Любителите на адреналина, опитни в скалното катерене, вероятно познават повечето от тези дестинации, но начинаещите тепърва ще ги опознават.


Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...
rila-lakes-2

Хайде в планината!

Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото ...
domoreto

Пътуване на стоп за начинаещи

Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи ...
Carpooling-1

Защо да споделя пътуване? Предимствата на споделените пътувания.

Споделените пътувания далеч не са скорошна практика. Винаги е имало ...
Traveler woman with backpack at the lake

За седмица на море с под 100 лева

Можем ли наистина да изкараме една седмица на родното Черноморие ...
maxresdefault-4

Една кофти шега на плажа

Как познаваме добрите приятели? Ами те са тези, с които ...

Отговори