Коя е българската „Ниагара“ и кои са най-големите водопади у нас? България е страна богата на водни ресурси, като водопади, реки, езера, язовири и разбира се Черно море. Едни от най-красивите и привлекателни места на територията ни са придружени от наличието на водопад или група водопади. Та на въпроса, коя е българската „Ниагара“ и къде се намира? Спорен въпрос, разтърсвайки се насам натам, нищо не се намира, но… Водопада “Ниагара“, който се намира на границата между Канада и САЩ е прословут със своята дължина, не толкова с височината си. В България водопадите край село Крушуна са най-голямата водна каскада у нас и на Балканите. Тоест могат да се сравнят с Ниагарския водопад на местно ниво. Нека кажем малко повече за българските водопади!

„Крушунски Водопади“ – както вече казахме това е най-голямата водна каскада от варовиков характер в страната и на Балканите. Най-близкият голям град е Ловеч. Водопадите са наричани още „Маарата“ на едноименната местност, в която се намират. В близост до село Крушуна, 8230d0ad171a4a0892f94986fb2834c6Летнишка община, „Крушинските водопади“ са уникално природно явление и красота, срещана у нас. Главният, най-висок водопад се издига на двадесет метра височина и е обкръжен от още няколко по-малки водопада. Цялата тази красота се спуска със страшна сила към земята, извирайки от недрата на пещера. Еко пътека описва околността и по нея в детайли водопадите могат да бъдат разгледани. В района тече река Маарата и множеството тераски, прагове и водни басейни издълбани от нея могат да се видят от поредицата мостове и стълбички на мястото. Разположената наблизо „Деветашка пещера“, привлича туристите в региона още повече. Кътчето е райско място за природолюбителите и е гордост за българите. Мястото е сравнително диво и екстрите предлагани от цивилизацията са малко, да не кажем никакви. Да дойдеш тук и да се полюбуваш на гледката на едни от най-големите водопади у нас е незабравимо усещане.

„Райското Пръскало“ – това е най-високият водопад в границите на страната ни и на целия Балкански полуостров. Ситуиран непосредствено под величествения връх Ботев в полите на Стара планина, водопада се извисява величествено със своите почти 125 метра височина. Района се очертава от природния резерват „Джендем“ и Националния парк „Централен Балкан“. Водите на водопада се образуват от топящите се снежни преспи под върха и оформят река „Пръскалска“. Туристите могат да отседнат непосредствено до зрелището в хижа „Рай“, намираща се в подножието на водопада. Маркирана еко пътека от град Калофер, минаваща през местността „Паниците“, води до това чудо на природата.

„Хотнишки водопад“ – на около 20 километра от Велико Търново, спазвайки северо-западната посока, близо до село Хотница се намира „Хотнишкия водопад“. В хълмистия терен на пред балкана, водопадите са изключителна гледка, екзотични и спиращи дъха. Има паркинг за автомобили в подножието на местенцето и то често става сборно място за рокери. Изградена е еко пътека, опасваща водопада и водеща към множество малки мостчета и вирчета. Импровизираната полянка с пясъчник пред водопада и беседката встрани са подходящи за пикник и отмора, за да се види един от най-големите водопади у нас.

„Бачковски водопад“ – водопада е ситуиран в западните Родопи в резервата Червената стена. Пътеката, която започва от „Бачковския манастир“ и води до хижа „Марцаганица“, ще ви отведе директно до водопада. Той е висок 10 метра има множество ръкави и се разклонява на много места. Красотата и спокойствието в района са приказни за разходка или пикник, а защо не и комбинация от двете.bachkovskiq-vodopad-jivopisna-mestnost-zapadni-rodopi-rezervat-chervena-stena

„Боянски водопад“ – това е най-близкия до столицата водопад и достига височина от 25 метра. Дори жителите на южните софийски квартали могат да го видят в далечината. Пътя към него минава през местността „Копитото“ и пътеката е равна и добре проходима. Само последната отсечка водеща към Боянския водопад е стръмна и опасна. Възможен е и достъп от квартал Бояна в София, като този маршрут е доста по-дълъг.

„Скакля“ – това е любимият водопад, по сведения на запознати, на писателя Иван Вазов. Красотата и величието му е поразяващо. Разположен в дефилето на река Искър, водопада е на разстояние от около 50 километра До София. Отправната точка е гара Бов, до която можете да стигнете с автомобил или с влак. От там еко пътека ще ви отведе до тази величествена природна гледка.

„Скакавица“ – национален парк Рила е мястото, където Скакавица се намира. Той със своите 70 метра е най-високият водопад в Рила планина. Каскадите му са две и описват неописуемо живописна гледка, спираща дъха на зрителя. Местната река Скакавица принадлежи към него. Основна забележителност на областта, водопада не може да не се посети и види от мнозина. Все пак е един от най-големите водопади у нас.

„Боров камък“ – висок 50 метра и разположен в Полите на величествената Стара планина, в природен парк „Врачански балкан“, Боров камък е място, което ще ви вдъхнови, успокой и зарадва. По еко пътека може да се стигне до него и отиването на мястото определено си заслужава.019378010

„Карловското пръскало“ – на река Стара река в Стара планина, може да се посети високия 30 метра водопад Карловското пръскало. Мястото е бързо за достигане, само десетина минути от хижа Левски ви делят от него. Един от най-големите водопади у нас, Карловското пръскало е сгушен между върховете Купена и Левски.

Има още много водопади като „Варовитец“ , „Сливовдолското падало“, „Полска Скакавица“, „Овчаренския водопад“ и други на територията на Стара планина и Родопите. Тези места са чисти, свежи и девствени все още. Отиването до там би ви доставило неизмеримо удовлетворение от гледката и възможността за сливане с природата.


looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
Drunk-Monkey-Funny-Picture

Острова на пияните маймунки

Преди време ви разказахме за един много интересен плаж, който ...
rila-lakes-2

Хайде в планината!

Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото ...
img_2118

Какво никога да не правите на плажа?

Какво да не правите на плажа? Има ли такива неща, ...
11620081535_05a8cd1bbf_b

Джулай морнинг 2016 – къде какво се случва?

Ако Джулай морнинг е повод да не си лягаш цяла ...

Отговори