Ако не можете да отидете на море това лято или просто не искате има страшно много алтернативи, които биха ви донесли същите преживявания и емоционален заряд. Уникално красивата природа на страната ни, предлага разнообразен туризъм. Можете да посетите водопади, реки, язовири, езера и кътчета равносилно красиви на българското Черноморие. Те предоставят в повечето случаи през лятото, възможност за плаж, слънце и пълноценна почивка. В краен случай басейните и аква парковете в големите градове на страната не са лош вариант за лятната ни почивка. Избрахме за вас няколко алтернативи на морето, където можете да плажувате, да се къпете или просто да се радвате на лятното слънце.

  • Язовир Йовковци, град Елена – сгушен в полите на Стара планина, язовира е изключителна местност. Големината на язовира е голяма, с множество ръкави и предлага locationдостатъчно място за мнозина. Можете да се печете на слънце, да си направите пикник на една от многобройните полянки тук, да ловите риба или да се разходите из околните гори. Град Елена е на около десет километра от язовира и предлага спокойствието на малките ни китни градчета. В местностите около язовира има места за летуване с каравани, кемпери или на палатки. Наблизо се разполагат и къщи за гости с достатъчно удобства за лятна почивка. Вместо да отидете на море, то може да дойде при вас, отивайки на това приказно красиво място.
  • Плаж на Къпиновския манастир край река Веселина – местността и манастира се намират в близост до Велико Търново. Красотата на Къпиновския манастир е безспорна и неописуема, но сега ще ви разкажем за плажа му и реката. Река Веселина оформя красив каньон с не голям водопад. Поляната около това място на реката е много популярно за плаж през лятото. Туристи от региона и цялата страна се  радват тук на слънцето и водата. Манастира и плажа стават все по-известни и понякога е пренаселено с народ. Наскоро се появи и ресторант, за да обслужва оформилата се там мини къмпинг зона на палатки и дневните туристи. Достъпът с деца обаче до голямата река е труден, до водата се стига по стръмни, неоформени стъпала и мокри скали. Скачащите авантюристи от високите скали са уникална гледка. Подходящи за децата са по-плитките и малки вирчета, в близост до поляната. До мястото се стига по асфалтиран път и то достойно може да удовлетвори почивката ви ако не можете да отидете на море през лятото.
  • Клептуза или Поморийското езеро – карстовия извор във Велинград е място за почивка на мнозина от дълги години. Състой се от парк и две прилежащи му езера. Смесицата на вечнозелените борови гори и красотата на езерата приветстват много хора през лятото. Можете да се попечете на слънце, да използвате спа процедурите в местните хотели или просто да се разходите и да се качите на водно колело. Поморийското езеро, въпреки, че е разположено до морето и experience.bg-balchishka-tuzla-12-900x600е изградено от морска вода, ви предлага нещо различно от това да отидете на море. Като част от резерват  и със статут на лагуна, то е защитена зона и плажа там не е позволен. Обаче колко е красиво, заслужава си да се рискува. В района можете да се възползвате от лечебната кал на езерото.
  • Балчишката Тузла – само на 4 километра от град Балчик, езерото Балчишката тузла е тип лагуна с налична лечебна кал. Отново, независимо от близостта си до морето, то ви предлага една различна почивка. В границите му се намира и натурален минерален извор. Предимно хора със заболявания го посещават, но мястото предлага уникални ресурси.
  • Язовир Доспат – язовира се намира в западните Родопи и е на около 200 километра от столицата. Уникалните му зелени брегове и кристално-синя вода радват много хора. Непосредствено близо е до едноименния град Доспат. Тишина, простор, красота и релакс предлага мястото на търсещите нещо различно, от това да отидат на море. Можете да се къпете, 5479e795460edда се печете на слънце да си уловите или да си купите прясна риба и вечерта на огъня до палатковия лагер да я опечете.
  • Река Велека и плажът – да отидете на море това лято, но то да е алтернативно, въпреки това. Река Велека и плажът и ви предоставя тази възможност. Тук имате уникалното съчетание на море и река. Можете да се къпете в топлите морски води или да изберете по-хладните речни. Късче рай, откъснато от цивилизацията, разположено между Синеморец и Ахтопол. Водата е кристално чиста и плажа също. Златист пясък, скали и зеленина се съчетават прекрасно в района.
  • Река Марица – тази голяма българска река предоставя изключителни местенца за плаж и слънце, като алтернатива на морето, в района на Пловдив и Пазарджик. Плажа в близост до „Гребната база“ в Пловдив предлага фин пясък, чисти води и добра обстановка. Като цяло по-дивите местенца по течението на реката са доста и можете да се насладите на природата и слънцето.

Алтернативи, които да ви заведат до морето, буквално или не има още много. Изброените са само малка част от по-посещаваните местности на язовири, реки, езера и скътани планински местенца. Ако се разтърсите малко и поразпитате приятели, повярвайте ще откриете доста алтернативи на Черно море и плажовете му. Ако ли не опцията за местния басейн или аква парк си остава. Важното е лятото ви да е незабравимо!


Interesno

10-те най-интересни места на българското Черноморие

Дойде време и за море, а вие навярно все още ...
London-Wireless-Festival

Големите фестивали през 2016

Лятото е в разгара си, а с него и времето ...
черно-море

Удивителни факти за Черно море

Докато си седим по бреговете на Черно море и се ...
maxresdefault-4

Една кофти шега на плажа

Как познаваме добрите приятели? Ами те са тези, с които ...
os-harry-potter-quidditch-skydivers

Игра на куидич в небето!

Феновете на книгите и филмите на Дж. К. Роулинг за ...

Отговори