Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото и искате да разнообразите почивката си с нещо различно, то планината е чудесен избор за това. Уединението, бодрото настроения и динамиката, която ще ви предложи тя, са много подходящи, за да се избяга от шумните морски курорти, пренаселени с туристи. Има множество обекти и маршрути, към които можете да поемете и да се насладите на красотата и тишината на планинската почивка. Да отседнете в някоя малка хижа, сгушена в полите на планината, и да осъмнете сред птичи песни. Няма хора, които да не са подходящи за летуване в планината, и млади, и стари, и деца. Независимо от финансите, с които се разполага, почивката в планината може да бъде удовлетворяваща и носеща силни изживявания. Прохладните дебри на горите, широките поляни, изпълнени с аромата на билки и цветя. Хълмовете, които отвсякъде ви обграждат в зеленина, свежа и дъхава. Душата и тялото ви ще се изпълнят с радост, свежест и оптимизъм, независимо дали сте посетили планината за ден, или за по-дълъг период. Ако се облегнем на факти, почти една трета от релефа на България е планински. Това обуславя и безбройните възможности за почивка на планина през лятото. Всяка българска планина е проходима и подходяща за планински туризъм, но популярните маршрутни дестинации са съсредоточени в най-големите планински вериги в страната: Стара планина, Рила, Пирин и Родопите. Ще ви предложим популярни дестинации и кътчета във всяка от тях. Ето ги и тях:

В Стара планина през лятото

Стара планина е най-дългата и голяма планинска верига в България. Тя пресича надлъжно цялата страна, така че от 1666998_origвсички краища на България може да бъде достигната. Дивата и красота и усойните тъмни гори са величествени и запомнящи се. Хижите по пътя и в подножието на връх Ботев са един от най-популярните маршрути за туристи в планината. А любителите на скалното катерене често се опитват да превземат 2376-те метра на величествения връх. Ако отседнете през лятото в хижа Рай, която се намира непосредствено в подножието на върха, през лятото не можете да видите в пълната му прелест водопада Райското пръскало. Водите му са пълноводни най-вече през пролетта. Но пък можете да се любувате на слънцето и чистия въздух в множеството полянки, където можете да си устроите и пикник. Природен резерват Джендема, в границите на който са и споменатите места, може да ви предостави непокътната и дива природа. Кафявата мечка е един от дивите обитатели на региона и трябва да се внимава за нея. Други места, които можете да посетите, са разположени по маршрута към връх Купена и така наречената Тарзанова пътека. Интересни обекти са еко пътеката Бяла река, Троянският манастир, Батошевският манастир, резерват Царичина, Деветашката пещера и още много обекти, които ще ви впечатлят и учудят. Местата за летуване в Стара планина са много и има за всекиго по нещо, независимо какво търси, а видяната красота ще се запечата в съзнанието ви завинаги.

През лятото на почивка в Рила

Най-високата планинска верига на територията на България и на Балканския полуостров въобще, Рила е впечатляваща с четирите си дяла. На територията на Източния и ELA-RILAнай-висок дял се намира и най-високият връх в страната – Мусала. Величествените му 2925 метра предизвикват силите на мнозина алпинисти и катерачи. Едни от най-посещаваните туристически обекти не само лятно време са Светата Рилска обител, курорта Боровец и местността Мальовица. Освен с добре развитата си инфраструктура и предлагането на много места за отсядане и уникална почивка, те са и начална точка за едни от най-популярните планински маршрути в Рила. Разбира се, не може да не се спомене и хижа Седемте рилски езера, която предлага луксозни удобства на посетителите си. До нея може да се достигне най-лесно и бързо с лифт, водещ началото си при Паничище. От хижата можете да достигнете чрез преход до стъпаловидно разположените в района седем рилски езера. Красотата им е ненадмината и никой посетил на Рила не бива да си тръгне от нея без да ги види. Удовлетворението от изкачването и забравянето на умората, след като езерата се разкрият пред очите ви, е гарантирано!

На планина през лятото в Пирин

Пирин е втората по височина планинска верига в страната и нейният първенец връх Вихрен е любимо място и дестинация за туристи и планинари. На територията й могат да се открият и видят над 170 планински езера, а редките видове от флората като еделвайсът и Байкушевата мура ще са удоволствие за очите ви. Популярните курорти Банско и Сандански са притегателна сила за мнозина любители на планинската почивка. От границите им започват и много планински маршрути. Едни от най-трудните преходи са именно на територията на Пирин и интересът към тях е огромен поради предизвикателствата, които предлагат. Екстри като спа, басейни, плажове и заведения могат да се намерят в изобилие. И гаранцията за една ползотворна почивка е пълна. Алпиниският маршрут при седловината Кончето е един от трите най-опасни в България и е на територията на Пирин. Скалният ръб с дължина около 150 метра, свързва върховете Кутело 2 и Бански Суходол. Преминаването е изключително опасно и рисковано. В източните части на Пирин се разполага циркуса Белемето. Там е и Тевното езеро и популярният за туристите заслон Тевното езеро. Дестинацията е доста известна и е отправна точка за множеството туристически обекти в региона.

Родопите през лятото

Живописни и зелени почти целогодишно, Родопите са като че ли най-популярната дестинация за туристите. Може би легендите за митичния певец iztochni_rodopi_haskovo.jpgОрфей, мекият и топъл климат на планината, гостоприемството и вкусната храна на хората в региона, фолклорът и духът са тези неща, които привличат посетителите. Един от най-големите ски курорти в страната, Пампорово, привлича посетители дори и през лятото. От градовете Чепеларе и Смолян тръгват популярни планински маршрути, водещи към места в централните Родопи с голяма известност сред любителите на планината. Триград и Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, върховете Голям Перелик, Снежанка и Чаева чука – всичко това можете да посетите и видите. Районът е богат на много хижи, хотели и къщи за гости. Една прекрасна почивка на чист планински въздух ви очаква!

Алтернативата на Черноморието от страна на планинските ни курорти и хижи е прекрасна. Разнообразието на планината и маршрутите за минаване е огромно, така че ако сте решили да заложите на лятна планинска почивка тази година, няма да сгрешите.


61f9728e_original

На юг от Бургас

На юг от Бургас се намират едни от най-големите ни ...
video

Море в кухнята

Ако не можете да отидете на море, предлагаме една интересна ...
bus1

Да живееш във ван

Наемите тези дни са станали изключително високи. Историята на Джейми ...
domoreto

Пътуване на стоп за начинаещи

Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи ...
014greenlandheliskiingcedricbernardini-w1500

На ски през лятото

Ако си мислите, че август е само за летни емоции, ...
Rosie2006_May_29_097

С куче на море

С куче на море, интересно, нали! Навярно малко от нас ...

Отговори