Да се приготвим за дълго пътуване си е предизвикателство. Независимо, че за едни дълго пътуване означава отиване до другия край на страната, а за други – прелитане през океана, правилата за добрата ни подготовка са подобни. Като цяло добрата организация и съобразителността ни в случая са значително важни. Важно място заема и начинът ни на пътуване: с влак, с кола, със самолет или автобус. Независимо обаче от дестинацията, продължителността на пътуването и начина ни на транспорт, добрата подготовка определя добрия престой и пътуване. Нещата, които трябва да се предвидят, да се организират и да се приготвят, са много. В следващите няколко стъпки сме очертали основните моменти при организирането на едно дълго пътуване.

  1. Планиране – планирането е определящо за успешното пътуване. Предварително трябва да обмислите къде отивате, как ще стигнете до там и къде ще отседнете. Да резервирате билетите си за самолет, автобус или влак, ако нямате собствен транспорт до мястото. Да си извадите международни паспорти, ако е нужно. Ако отивате с познати, да уговорите с кой автомобил ще пътувате и как ще разпределите разходите за гориво, застраховки и пътни такси на автомобила. Мястото ви за престой и хотела, или комплекса, където ще спите, трябва да резервирате предварително. Особено важно е това, ако пътувате с деца. Те бързо се изморяват и с пристигането да търсите къде ще спите е лош вариант. Ако пътуването е в чужбина, то предварителните резервации са наложителни! На мястото, където отивате, се информирайте, ако използвате автомобила си за възможните варианти, за паркиране.  Да помислите за обратното връщане е от голямо значение също. За пътувания извън страната еднопосочните билети, независимо с какъв транспорт, са по-скъпият и неудачен вариант. Ако пътувате със собствен автомобил, помислете за часовете на връщане, трафика и оставащото ви време за организация за възвръщане към нормалния ви ежедневен ритъм.
  2. Подготовка и събиране на багажа – багажът за дълго пътуване трябва внимателно да се предвиди. В зависимост от престоя ви, ще са ви нужни и различни неща. Но основно дрехи, обувки, тоалетни принадлежности, вода и храна за пътя са нещата, които ви трябват. Преди да започнете да събирате багажа си, прегледайте дрехите и обувките си, отделете необходимите като не прекалявате. Набавете си, ако нямате достатъчно, неща като паста за зъби, кремове, мокри кърпи, салфетки и други тоалетни принадлежности. Напитките и храната за пътя определете спрямо начина си на транспорт до желаната дестинация. Но при всички случаи, вода и нещо за хапване ще са ви нужни. Когато приготвяте багажа си, сложете най-необходимото най-отгоре. Дори водата и храната, заедно с някои лекарства, ако са ви необходими, сложете в отделна чанта. При пътуване със самолет, автобус или влак извън страната, сложете маркировка с имената си на куфарите и саковете си. Така ако багажът ви се изгуби, ще го намерите по-лесно.
  3. Дрехите и обувките за пътя – за едно дълго пътуване дрехите и обувките, с които тръгвате, са от голямо значение за комфорта ви по време на пътя. Дрехите ви трябва да са по-широки, удобни, с по-тъмни цветове, за да не си личи зацапването им. Всякакви модерни, неудобни и атрактивни комбинации не са удачни, ако ви притесняват и са ви неудобни. Обувките е за предпочитане да са равни и в никакъв случай на висок ток за жените. Маратонките, кецовете и равните широки обувки са най-добрият вариант.
  4. Тръгване – деня преди фактическото ви тръгване за дългото пътуване пригответе абсолютно всичко, което ви е необходимо и ще вземате със себе си. Оставете на видно за вас място документи като паспорти, лични карти, застраховки, резервации за отсядане и други, събрани на едно място, за да не забравите да вземете нещо. Когато приготвите куфарите и саковете си, ако сте с колата си, сложете ги в нея от вечерта. При ранно тръгване това е по-добрият вариант да не забравите нещо. Ако сте със самолет или автобус, оставете багажа до вратата, така няма да рискувате да забравите някой сак или куфар в стаята. Чантата с напитки, храна и лекарства от първа необходимост оставете при вас и в никакъв случай не я забравяйте.
  5. Списък – всички приготовления, съображения и неща, необходими за дълго пътуване, трябва да се опишат на списък. По този начин ще отмятате, какво сте свършили, какво ви остава, как се движите във оставащото ви време до пътуването и няма да рискувате да забравите да свършите нещо важно или да не вземете неща от първа необходимост. Когато всичко описано във внимателно обмисления ви списък е отметнато, значи сте готови за едно безпрепятствено пътуване!

Дългите пътувания са изморителни и трудни за организация, но при добра подредба и логично мислене от ваша страна, всичко може да мине добре. Независимо от дестинацията ви и отдалечеността й, следвайки по горните стъпки, ще си организирате едно хубаво дълго пътуване.


DSC_0144

Към морето с китара и 50 лева

Лятото е прашен неуспешен автостоп край канавката на пътя за ...
20140225-sivsecskqz

Пътешествие до „Планината на чудесата”

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк ...
Screen-Shot-2015-05-27-at-4.33.37-PM-750x400

Плажа на прасенцата (Бахамски острови)

Ще ни повярвате ли, ако ви разкажем за едно идилииско ...
nicely

NICELY: Fabien Echochard

Малко relax и спокойствие. Едно уникално изпълнение ...
kids-on-beach

С деца на море? Да или Не.

С деца на море? Дали да вземем децата на море ...
61f9728e_original

На юг от Бургас

На юг от Бургас се намират едни от най-големите ни ...

Отговори