Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, пиете си бирата в някой бар и се чудите накъде да поемете утре сутрин – някъде в радиус от 150 км около София. Вариантите са буквално стотици – само вземете пътна карта и очертайте с молив кръг с радиус 150 км и ще видите сами! Ние ще ви ударим едно рамо с няколко вдъхновения – с кола, с колело, с градски транспорт, с влак, на стоп. Всеки да пътува, както му е кеф!

Последвайте линковете на предложенията, които ви заинтригуват, за да научите подробности за мястото, упътване и списък на интересните за разглеждане обекти. Да, и София диша, макар понякога да трябва да се отдалечите малко.

 1. Лозенски манастир

Разстояние от София: 20 км

Част от Софийската Света гора, Лозенският манастир е един от най-посещаваните в района, а гледката, която се разкрива от него към Софийското поле, буквално ще ви спре дъха. От центъра на Долни Лозен е под час пеша нагоре по не особено тежък горски черен път. След това можете да продължите към връх Половрак по Лозенската екопътека и да слезете през село Пасарел.

 1. С влак до Своге

Разстояние от София: 40 км, с влак – 40 минути

Преди време събрахме 10 причини да видите Своге, а се оказа, че са много повече. Самият град е идеален за разходка, има и няколко приятни заведения. За разходките в околностите да не споменаваме…

 1. Сопот

Разстояние от София: 130 км

По подбалканския път са само 130 км от София до Сопот. Градчето не само носи и днес много от духа на Вазов, но и е истински магнит за почитателите на планинското колоездене, зорбинга, парапланеризма…

 1. Благоевградски приказки

Разстояние от София: 102 км

Мнозина отскачат до Благоевград само за обяд в парк Бачиново. Прибавете към това и една арт разходка – в старата част на града, Вароша. Макар на 2 минути от центъра, Вароша е истински романтично и уединено място. Малките улички са като лабиринт, и всяка една отвежда на неочаквано място. Както се разхождате, и пред вас се препречва врата. А зад нея – тих кът с аромата на здравец, прозорци, „окичени” с клони, и тихите стъпки на някоя угоена котка, прокрадваща се в тъмнината.

 1. По пловдивските тепета

Разстояние от София: 149 км, с влак – 2 часа и 15 минути

От колко време не сте били в Пловдив? През последните години доста неща са реновирани и променени. Разходка из Стария град, кафе на терасата над Античния театър и вечното броене на тепета (а вие знаете ли колко точно са?) – изборът е ваш, а Пловдив е на точно 149 км от София. Вижте и най-интересните заведения в Пловдив.

 1. Влезте в килията на Паисий

Разстояние от София: 150 км

Макар да сме свикнали да свързваме Банско предимно със ски, протести „за“ и „против“ нови лифтове и Джаз фестивал Банско, това е родното място на Паисий. Заведете децата си в килията на монаха – точно копие на вече несъществуващата му килия в Атонския манастир.

 1. Драгоман – блатото като забележителност

Разстояние от София: 43 км, с влак – 1 час

Ако изобщо сте се опитвали да си представите разходка в блато, представите ви може да се окажат много по-различни от пътеката през Драгоманското блато. Система от дървени мостчета ви превежда над блатната растителност, буквално на сантиметри от птиците. А да, и хищни растения.

 1. Боянски водопад, Боянско езеро

Разстояние от центъра на София: 8 км

Ето ви една разходка с градски транспорт – автобус 64 ви оставя на спирка Боянко ханче, откъдето можете да поемете в културна посока (Боянската църква, част от наследството на ЮНЕСКО в България) или пък по планинските пътеки към Боянския водопад, Боянското езеро и няколко близки хижи. Пътеките са добре маркирани, прочетете и подробности за маршрута.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ ВЪВ ВИТОША.

 1. Кътинските пирамиди

Разстояние от София: 20 км

Дори за тези, които живеят от десетилетия в София, наличието на пирамиди в околностите на града може да звучи чудато. Кътинските пирамиди обаче са забележителност, която трябва да видите преди да бъде унищожена от времето. Стига се с кола, маршрутно такси или автобус.

 1. Съевата дупка

Разстояние от София: 100 км

За почитателите на пещерите, скалните образувания със странни имена и пещерните сватби – Съевата дупка. Хубавото е, че работи без почивен ден.

 1. Черепишкият манастир

Разстояние от София: 100 км, с влак – 2 часа

Още едно прекрасно кътче в Искърския пролом. Тръгнете с влак, слезте на гара Лютиброд и тръгнете пеш по шосето обратно към Черепиш. Разходката е по-малко от час, минава през живописни тунели, склонове и извивки на Искър, за да ви дари накрая с прекрасната гледка на манастира отвисоко. Може да слезете и на гара Черепиш, откъдето манастирът е съвсем близо.

 1. Годеч и Дивият запад

Разстояние от София: 47 км

Тук наистина може да се почувствате като в Дивия запад – особено ако влезете с гръм и трясък в някое от кафенетата, където ще предизвикате куп учудени погледи от местните хора (и последвали сладки приказки). Градът има чудесен обновен център, покрай пътя се издига вековна иглолистна гора, а над него има поляни, сякаш създадени само за пикник.

 1. Село Граница

Разстояние от София: 106 км

Граница се гордее, че е единственото село с църква, манастир и винпром. Намира се на 4 км от Кюстендил и има всичко за уикенд разходка – места за пикник, интересни къщи от преди два века, средновековна крепост и, разбира се, много добри вина.

 1. Седемте рилски езера

Разстояние от София: 100 км

Хубавото е, че за да стигнете до Седемте рилски езера, има цял куп маршрути – и за напреднали, и за начинаещи планинари. Езерата не просто са приказно красиви, а около тях се носят легенди, коя от коя по-драматични.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В РИЛА.

 1. Самоков

Разстояние от София: 60 км

Изберете Самоков за почивката си и той ще ви предостави такова разнообразие от възможности, че вероятно няма да ви стигне времето да се възползвате от всички. Градчето е най-популярно като планински курорт и база за големите ски-центрове около него. Вместо сред суетата на Боровец, можете да се настаните в уютен хотел или къща за гости в Самоков. Прочетете повече за маршрутите около Самоков, но не подценявайте и забележителностите в Самоков – много добър музей и Самоковският манастир.

 1. Приказка за една църквица край Лобош

Разстояние от София: 70 км

Това е място с необикновена история. Църквата Свети Йоан Летни е построена през далечната 1350 г. и е преживяла потапянето на едно село на дъното на днешния язовир Пчелина. Гледката от скалата Пчелин камък към огледалото на язовира е изумителна. Съвсем наблизо е Земен.

 1. Лакатнишките скали

Разстояние от София: 60 км, с влак – 1 час и 15 мин.

Ако пътувате с влака СофияМездра, Лакатнишките скали вероятно са едно от онези места, които много пъти сте виждали отдалеч, много пъти сте си казвали, че трябва да посетите, но така и досега не сте запалили колата в тази посока. Панорамата, която се разкрива от скалите към дефилето на река Искър и гара Лакатник, ще остане дълго в съзнанието ви, а маршрутът е идеален за един ден или уикенд, сравнително лек и подходящ за деца.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ.

 1. Изкачване на покрива на Балканския полуостров

Разстояние от София: 80 км

Мусала е не просто най-високият връх на Балканите – той е най-високият между Алпите и Кавказ, което си е яко и спокойно може да послужи като повод за гордост, особено за пиянски разговор в гръцка кръчма. Южните ни съседи мъкнат павета откъде ли не за няколкото метра, които ние имаме дадени от Бога. Затова и е хубаво да се видят. Можете да си направите еднодневна суперлежерна разходка (подходяща и за неизкушени от планинарството) или да отделите повече време.

 1. Белчин – селото на щъркелитеи крепостта Цари Мали град

Разстояние от София: 50 км

Белчин е село, което си има от всичко по малко – и тракийски гробници, и вековна църква, минерална вода, етнографски музей, а отскоро – и възстановена крепост Цари Мали Град. Крепостта има атракции за деца, така че е идеална за семейна разходка. Селото пък е известно с многобройните си щъркелови гнезда. Отидете през април, за да свалите мартениците.

 1. Най-горещият гейзер в Европа

Разстояние от София: 80 км

Като чуете „гейзери“, сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сапарева баня? При това е най-горещият на Стария континент и все още се използва и за… варене на картофи.

 1. Горските джакузита в село Железница

Разстояние от София: 23 км

Село Железница се намира южно от София, в полите на Витоша, сред живописна природа. Освен с приятните си туристически пътеки районът е известен и със своите 12-13 термални извора. След ходене не повече от половин-един час в гората ще стигнете до горските джакузита – два басейна, дело на ентусиасти, които с помощтта на малко камъни и цимент са сътворили наистина очарователно кътче. От скалите до реката извира горещата минерална вода, с която се пълнят басейните.

 1. Белият Белмекен

Разстояние от София: 130 км

За планинарите язовирните стени на Белмекен са отправни точки за катерене на върховете Белмекен (бивш Васил Коларов), Славов връх, Балабаница, Каменчал… През южната стена на язовира преминава и една от пътеките към хижа „Белмекен”, но за да вървите по нея, ще трябва да сте добре оборудвани с карта, компас и останалите важни подробности за оцеляване в планината. Не се учудвайте, ако по пътя през гората срещнете табори от свободно пасящи коне.

 1. Стобските пирамиди

Разстояние от София: 100 км

Сватовете, Чуките, Самодивските комини, Невястата не са имена на разкази от българската класическа литература, а истински истории, изваяни върху скалистите ридове на Рила. На около 100 км от София, близо до село Стоб, се намират Стобските пирамиди – живописни скални образувания, за които се носят вълнуващи легенди. А съвсем наблизо е и Рилският манастир.

 1. Тетевенският Балкан или когато хората полетят

Разстояние от София: 111 км

От Тетевен тръгват толкова много пътеки към Стара планина, че ще се чудите по коя да поемете. А и всички си имат едни поетични имена – Под пръските на водопада (където ви очаква среща с дъждовниците), Свеж полъх под слънчевия камък, Горската пътека… А защо да не изкачите Червен връх?

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В СТАРА ПЛАНИНА.

 1. Кремиковски манастир

Разстояние от центъра на София: 22 км

Красивият Кремиковски манастир е в контраст с това, което си представяте, че е Кремиковци. Разходката нагоре е приятна, по асфалтов път, а може да се стигне и с кола. Има сенчести пейки за следобедна закуска и кафе (носете си), както и чудесна гледка към София (при ясно време и ако смогът не е твърде много).

 1. С колело около София

Районът около София е сравнително равен, което го прави подходящ за еднодневна разходка с колело. Има няколко маршрута, които ще ви впечатлят с красивите си пейзажи и възможностите за пикник. Герман, Панчарево, Банкя, Камбаните – изберете сами.

 1. Лек излет до Кокалянски манастир

Разстояние от София: 20 км

Един приятен преход, който не включва стръмни наклони и тежки раници – разходете се до Кокалянския манастир и завършете разходката с пикник на хубава широка поляна.

 1. Село Живково и Живковският манастир

Разстояние от София: 57 км

Селото някога е било цялото опасано с жив плет, а на хълм над него се издига стар манастир – днес възстановен. Манастирът е отворен на празника Свети Дух, но даже да е заключен, оттук се разкрива чудесна панорамна гледка отвисоко.

 1. Пантеонът при село Гургулят

Разстояние от София: 40 км

Една малко по-различна от обичайните ви уикенд дестинации – пантеонът на загиналите по време на Сръбско-Българската война (1885). Дотам има асфалтов път, чудесно е за пикник и за урок по история на открито.

 1. Правец – къщата на Тодор Живков и два манастира

Разстояние от София: 70 км

Районът на Правец е чудесен и за един, и за два дни разходки. Посетет Музея на Тодор Живков, където се съхраняват част от подаръците, които бившият лидер е получавал от важни клечки. Посетете и Правешкия манастир и спокойния Чекотински манастир.

 1. Другата Варвара – не онази на морето

Разстояние от София: 107 км

В това пазарджишко село се празнува като за последно – съборите му са прочути надлъж и нашир, а над селото се издига 18-метров светещ кръст.

 1. До Златните мостове

Разстояние от центъра на София – 21 км

Златните мостове представляват каменна река във Витоша, откъдето тръгват многобройни маркирани маршрути из планината. Ще подишате чист въздух и ще се нагледате на зеленина на минути от София.

 1. Село Дрен – спокойствие по радомирски

Разстояние от София: 55 км

Село Дрен според редица проучвания е едно от най-чистите места в България. Мястото е тихо, спокойно и в близост има два язовира.

 1. Старо село и неговата мистериозна пирамида 

Разстояние от София: 45 км

Преди време няколко сайта “информираха” за откриването на илюминатска пирамида в центъра на село Старо село край Перник. Тръгнете ли да я търсите обаче, ще попаднете на куп други интересни неща – стара църква, древни артефакти.

 1. Къщата на една българка

Разстояние от София: 100 км

Посетете село Челопек, за да видите къщата на жената, вдъхновила Вазов да напише разказа си “Една българка”. Оттук можете да продължите по стъпките на баба Илийца и да стигнете до Черепишкия манастир (10 км по асфалтов път).

 1. Музей на киселото мляко

Разстояние от София: 90 км

Киселото мляко е несъмнена част от националната гордост на българина, но какво знаем за него? Посетете Музея на киселото мляко в село Студен извор, който се намира близо до родната къща на откривателя на бактерията лактобациликус булгарикус д-р Стамен Григоров.

 1. Клисурски манастир

Разстояние от София: 85 км

Четвъртият по големина манастир в България ще ви изненада с уютна градина, детски кът, музей на църковната история и иконописно ателие.

 1. Панагюрище – не град, а съкровище

Разстояние от София: 100 км

Вижте панагюрското златно съкровище, посетете уютната винарска изба “Румелия”, разходете се в планината – Панагюрище е истинско съкровище!

 1. Миньорският музей и крепостта Кракра

Разстояние от София: 40 км

Посетете Перник – с влак или кола, и разгледайте уникалния за България Музей на минното дело. Качете се на крепостта Кракра и вижте интересните находки в Историческия музей.

 1. Село Бов и Вазовата екопътека

Разстояние от София: 60 км, с влак – 1 час

Разходете се по живописната Вазова екопътека в Искърското дефиле, вижте водопада Скакля и се насладете на чистия въздух. Подробности за маршрута на Вазовата екопътека. От гара Бов можете да продължите и по една друга екопътека – към водопада Под камико (маршрутът тук). А пък самото селце Бов си има романтична история за една рицарска любов.

 1. Етрополе

Разстояние от София: 80 км

Знаете ли, че в Етрополе има часовникова кула, която всеки ден в 12 часа на обяд изпълнява стари градски песни? Посетете града и заради любопитния исторически музей, Етрополския манастир и водопада Варовитец зад него.

 1. Хижа “Пейова бука” в Плана планина

Разстояние от центъра на София – 31 км

Разходете се в често пренебрегваната за сметка на Витоша Плана планина край София. Маршрутът тръгва от село Долни Пасарел, а разходката е сравнително лека и приятна. Подробности как се стига до хижа Пейова бука.

 1. Пещера Проходна

Разстояние от София: 110 км

Въпреки че надминава с 10 км ограничението от 100 км около София, Проходна е една от любимите ни пещери. Намира се в близост до село Карлуково, откъдето тръгват още няколко маршрута за разходка. Над нея пък се намира прочутата с невероятните си гледки хижа Пещерен дом. Прочетете повече за пещерата Проходна и за маршрутите около Карлуково.

 1. Връх Марков камък над Враца

Разстояние от София: 110 км

Връх над Враца, от който се разкрива страхотна панорама. Приятно изкачване, за което е добре да предвидите цял ден. Подробности за маршрута към Марков камък.

 1. Гложенски манастир

Разстояние от София: 100 км

На 12 км от Тетевен се издига Гложенският манастир – едно от онези места, на които стъпваш на пръсти. Градините, пълни с цветя, са чудесни през пролетта и лятото.

 1. Шияковски манастир

Разстояние от София: 20 км

Малцина са чували за този приятен манастир край Костинброд. В обикновени дни тук цари тишина, на големи празници е оживено. Ако времето е хубаво, можете да се разходите до двата параклиса в района.

 1. Изкачване на връх Ком

Разстояние от София: 90 км

Изходният пункт за изкачване на един от най-емблематичните български върхове е Берковица. С връх Ком започва българската част на международното трасе Е-3 0 или познат като маршрута Ком-Емине.

 1. Трън и Трънското ждрело

Разстояние от София: 80 км

Изминете Трънската екопътека в ждрелото на река Ерма и отдънете в обновения парк при началото на пътеката. В самия град Трън пък посетете скалния параклис Света Петка, в който се смята, че българската светица Петка е живяла известно време.

 1. Земен и Земенският манастир

Разстояние от София: 80 км, с влак 2 часа

Земенският манастир пази толкова съкровища от миналото, че е превърнат в музей. Вижте едно от първите стенописни изображения на българския светец Иван Рилски и си пожелайте нещо с ръка на древния олтар (казват, че желанията тук се сбъдват).

 1. Разбоишки манастир

Разстояние от София: 56 км

На около 10 км от Годеч ви очаква интересна разходка до варосаните стени на изсечения в скалите Разбоишки манастир. Скалната църква е кацнала на височина 50 м над река Нишава.

Източник: peika.bg


zabavleniq-na-bynderishka-polqna-(snimki)-388903

Надуваема пързалка на Бъдеришка поляна над Банско

Най-дългата надуваема пързалка в Европа е голямата атракция на Бъндеришка ...
12

Да пътуваш с непознат

Замисляли ли сте се какво е чувството да пътуваш с ...

Най-готините барчета на морето

Барчета на морето има много, но тези разположени по плажната ...
phpau28bc_559x345

36 лева, за да се изкъпеш на Иракли

На дивия плаж Иракли вече се плажува срещу 36 лева ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
image89

На палатка в пещера

На палатка в пещера. Възможно ли е това, къде и ...

Отговори