Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? Толкова сме пристрастени към социалните мрежи, че дори не осъзнаваме каква голяма част от живота си им отдаваме. Едва ли има човек на планетата, които живее в развита държава и космополитен град, които да няма профил в социалните мрежи и да го използва всекидневно – по навик, разбира се! Един интересен експеримент, би било да си поставите за цел, поне за един месец да не използвате Facebook и да видите, какъв ефект ще окаже това върху погледа ви за живота и стойностите му. Това не случайно е наречено изпитания в заглавието на темата, защото за един „модерен технологично“ човек, това си е чисто изпитание на волята, на стойностите и на начина на разбиране на живота. Ето, как протича процеса и какви са ползите му, ако решите да изпитате себе си в това начинание!

Без Facebook в самото начало – самото начало ще вие е доста трудно, защото социалната мрежа е постоянен обект на разговорите в семейството и между приятелите, незнайно защо – по навик може би? Ако ви попитат – „Видя ли онази снимка на този или онзи във Facebook?“, ще ви се прииска да отворите страницата си мигновено. Но не се поддавайте едва ли си заслужава чак толкова, та да пропилеете експеримента си. Може би инстинктивно отваряйки интернет, отваряте и социалната мрежа, но не го правете, можете и без нея и ще го изпитате скоро. Когато вниманието ви е отдалечено от социалния ви статус и профил, вие сте по-свободни да творите, да извършвате различни действия и да не заседнете в информационната вихрушка на Facebook.

Развиване на истински хобита без Facebook да ви разсейва – е ако имате повече време да впрегнете висенето си пред компютъра в нещо по-творческо, то бихте имали успех и в реалния си живот.

Пишете – интернет не е само за получаване на информация и ползване на социални профили. Имате възможност да пишете в доста блогове и форуми и може би да откриете, че сте добри в това си начинание. Има доста стойностни теми, чрез които можете да изразите себе си и мнението си за света, такъв какъвто ви вълнува. Някъде бях прочела, че всяка сутрин трябва да измисляме някаква нова идея, която да записваме. Е, пишете и то не само в мрежата, но и по старомодния начин на хартия. Така може да достигнете до някакво велико откритие в живота си, което да споделите с останалите! Без Facebook по-лесно се концентрирате върху нещата и мислите си.

Четете – една малко болна тема, която е масово заболяване на новото поколение. Никой, като че ли не чете, освен интернет информация. Четенето развива богатството на езика, фантазията, креативността и най-вече речевото изразяване. Не знаете, колко губите, ако не четете. Дори четенето на интернет базирани книги, все пак е четене и е по-добро от губенето на времето във Facebook. Може пък да изявите желание и вие да изразите мислите си в книга, която да е интересна за света.

Медитация, разходки, срещи с непознати хора на живо – ако сте без Facebook имате време за всичко изброено. Ако използвате социалната мрежа по навик, ежедневно, то ставайки започвате с проверката й. Е, когато при този експеримент изчистите този си навик, имате възможност да медитирате сутрин. Медитацията е много успокояваща, отваряща сетивата и зареждаща ви с енергия за предстоящия ден, а не изсмукваща енергия, като ровенето във социалната мрежа. Ако не ви допада медитация, то правете сутрешен крос или разходка в близкия парк. Това би ви заредило по същия начин, а и може да срещнете доста приятни непознати хора.

Изграждате по-силни приятелства без Facebook – може и да звучи странно сега, но социалната мрежа ви отнема истинските приятелства, а не ги създава. Толкова е добре да не знаеш ежесекундно, какво правят приятелите ти. Така, когато се срещнете ще водите истински и смислен разговор за нещата, които ви се случват в живота. Приятелствата в социалната мрежа са доста машинални, стандартни и фалшиви, дори и да звучи силно. Не сте ли били свидетели на приятелска среща от типа Facebook, е тя би изглеждала така – всеки си държи телефона или таблета и сърфира в социалната мрежа, жалка картинка.

Продължете напред и бъдете състезател без Facebook – проявете състезателния си дух и участвайте в състезания, дори и от най-глупавите. Така се забавлявате реално, сплотявате приятелствата си и реално живеете живот сега и на момента. Да продължите напред след, като този един месец без Facebook отмине, означава да продължите реалния си живот. Дори и да използвате социалната мрежа отново, не прекалявайте. Запазете себе си и творческия си дух живи и реални. Не пропускайте живота да мине и да си замине покрай социалния ви статус!

Вземете едно добро решение и изпитайте себе си един месец без Facebook, повярвайте прекрасно е чувството на свобода, което ще ви донесе изпитанието!

 


12

Да пътуваш с непознат

Замисляли ли сте се какво е чувството да пътуваш с ...
long-car-trip

Как да се приготвя за дълго пътуване?

Да се приготвим за дълго пътуване си е предизвикателство. Независимо, ...
sunbeds and parasols on the beach

Голямата вълна от туристи ни подмина

Ръстът от 30-40% няма да се случи, дано имаме поне ...
kids-on-beach

С деца на море? Да или Не.

С деца на море? Дали да вземем децата на море ...
maxresdefault-4

Една кофти шега на плажа

Как познаваме добрите приятели? Ами те са тези, с които ...
maxresdefault-2

Най-страшната водна пързалка в света!

Водната пързалка "Zero G" в Action Park се намира в ...
  1. […] Вземете едно добро решение и изпитайте себе си един месец без Facebook, повярвайте прекрасно е чувството на свобода, което ще ви донесе изпитанието!/domoreto.bg […]

Отговори