Планински хижи в България има доста. Сега да не си помислите, че ще спите на дървени миндери и ще ядете безвкусна храна. Напротив, хижите са едно от най-големите ни богатства и уникални места, за обмяна на опит, изслушване на интересни истории, бурни купони и незабравими гледки. Трудно е да се приеме, за модерния млад човек, че в хижа ще си изкара добре и ще му е забавно, ако не е 8-ми Декември. Незнайно, защо ни е много трудно да се отлепим от модерните си телефони, таблети и джаджи и да си направим един летен преход в планината до местенца, които ще спрат дъха ни. Е, ако тръгнете с токчета и модни дрешки. Няма да ви се получи! Хижите са вече доста модерни места, с гостоприемни хижари, с вкусна и разнообразна храна и с неописуем романтизъм. Сгушени в едни от най-отдалечените кътчета в Стара планина, Рила или Родопите, те чакат шумни компании, които да ги изпълнят с живот. Хайде, обувайте маратонките, слагайте раниците и да ви заведем до 10-те планински хижи у нас с уникална гледка! Която и да изберете да посетите, спомените ви ще са незабравими и определено ще се влюбите в хижата или в някой младеж.

  1. Хижа Мусала – започваме с летящ старт и се отправяме към Рила и Мусала. Хижата е разположена до седмото Мусаленско езеро и околността от стръмни чуки наоколо има някак си романтичен привкус. Можете да се поразтъпчете и от Боровец, за около 5 часа да стигнете до там. Ако ли не лифта е на ваше разположение до Ястребец и ви дели 1 час път до целта. Има електричество, за тези които не могат без телефон, но няма вода! Но, защо ви е вода, като има бира например?
  2. Хижа Мальовица – планински хижи с уникална гледка има доста, но тази е уникална и зиме и лято. Сгушена тихо в Рила, хижата е от две постройки – нова и стара, и бунгала за двойките или семействата. Новата хижа може да ви предложи почти съвършен лукс, но не това е важното, тук стават уникални партита. А местността има доста неща, които да ви предложи – Седемте рилски езера и много други обекти, ако ви се разхожда. Може и ски да покарате зимата.
  3. Хижа Мазалат – ако искате парти на бунгало, то това е мястото. Хижата е разположена в средна Стара планина и ви предлага уникална гледка към склоновете и гористата околност. Хижата има три стаи, две с 18 легла и една пристройка с 14. Така, че уикенд тук ще е доста приятно изживяване. За тези, които искат да си припомнят войнишките години са общите помещения за спане. Може да стигнете тук от село Стоките или от Скобелево, за около 4-5 часа пеша.
  4. Тевно езеро – ако искате да прекарате един номадски уикенд в Пирин, без ток и вода с постоянно присъствие, то предизвикайте себе си, да дойдете тук. Заслона е каменна постройка и побира до 30 души. Може и палатков лагер да си направите до езерото. Лятото е подходящ сезон за посещения, а прехода от хижа Безбог до тук е около 3 часа.
  5. Ястребец – през зимата тук е раят за сноубордистите и скиорите. За феновете на летните преходи и купони в планината мястото също е идеално. Лесно може с лифта от Боровец да го достигнете, ако не ви се ходи пеша около 5 часа. Дори и само да дойдете да хапнете тук с приятели е уникално изживяване, а гледката към Стара планина е величествена.
  6. Орлово гнездо – ту ще се почувствате, като у дома си! Винаги ще сте добре посрещнати и приети. Заслона побира около 25 души, но никога не връща посетителите си. Ако искате да сте кацнали буквално на ръба на скала в уютна къщичка, то мястото е тук. Не малко хора са срещнали голямата си любов тук – дали това ще е планината или индивид от противоположния пол си е въпрос на вкус! Пътя за насам е през Троян-Кърнаре и хижа „Дерменка“.
  7. Безбог – планински хижи в Пирин има, но това е кралицата на хижите тук. Гледката към Безбожкото езеро от терасата на хижата е неописуема с думи и трябва да се изпита в действителност. Ако сте романтици и искате да прекарате незабравими моменти с любимия човек, то тук е мястото да го направите! С лифта или пеша от хижа Гоце Делчев можете да се озовете на това райско кътче.
  8. Козя стена – ако сте в района на Беклемето и се чудите на къде да поемете, то отправете се в посока хижа „Ехо“. По пътя няма, как да не ви се прииска да отседнете в хижа „Козя стена“. Тя стой величествено на върха и разкрива уникална гледка към Троянския балкан. Хижата побира над 100 души, така че партито може да се сравни с това в дискотека, само че в планината.
  9. Рай – не случайно хижата е наречена така. Тя е райско кътче сред старопланинския балкан. Тук могат да се съчетаят пешеходни разходки, планинско катерене и парти на открито. В района се намира Райското пръскало – водопад, които си заслужава да се види и ако не ви се спи в хижата, то опъването на палатка в близост до водопада е чудесна идея. Ако правите пешеходен преход от Калофер, за около 5 часа сте горе.
  10. Ехо – вземете си фотоапарат! Тук са едни от най-уникалните залези в България. По пътя за хижата ще срещнете натрапчивия аромат на лавандула и билки и ще видите диви коне, препускащи през полето. Лятото тук е толкова зелено и спокойно, че ви се иска да не си тръгвате никога.

Е, уморихте ли се? Още този уикенд се отправете към една от тези райски планински хижи!  И ако ви свърши алкохола, питайте хижаря – от опит знаем, че винаги имат по една-две скрити бутилки домашна ракия.


6359342369717232031540997353_635861624034576615-1425716994_roadie

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България?

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България е въпрос, ...
maxresdefault-2

Най-страшната водна пързалка в света!

Водната пързалка "Zero G" в Action Park се намира в ...
hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...
vodopady-kravica-w-1428

Българската „Ниагара“ и най-големите водопади у нас.

Коя е българската „Ниагара“ и кои са най-големите водопади у ...
beach-sun-bikini-friend-girl-girls-hats-favim-com-57089_large

Носталгията по отминалото лято

Как да превъзмогнем постваканционната депресия Нерядко хората с динамичен работен режим ...
768x432

10 начина да не плащаш 1.60 лв. за билетче

Лев и шейсет за билетче е сума, фрустрираща всякакво градско ...

Отговори