Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България е въпрос, който все повече назрява в медийното пространство и най-вече в социалните мрежи. Както всичко хубаво в тази страна, май и това трябва да бъде тотално съсипано. Може би стремежа за печалба на едни и за избягване на данъците за други, се прицели именно в сайтовете за споделени пътувания и тяхната така да се каже „голяма печалба“. В медиите усилено се коментира, че недоволството, което тръгна от сдружението на автобусните превозвачи в България, стига до министерството в лицето на министър Московски. С извинението, че сайтовете за споделено пътуване са в сивия сектор на икономиката, се започна една завоалирана война срещу тях. По лошото е, че тя достигна и до организираните групи за споделени пътувания в социалната мрежа. И сега предстоят законови промени, които правителството да вкара в парламента, за да „таксува“, така да се каже този сив сектор на родната икономика. А въпросът, как ще се разбере, кое пътуване е споделено между приятели и кое е комерсиално си остава висящ? Ако пътувате с колега до работата, то това определено е споделено пътуване, но трябва ли то да се облага с данъци? Никой не може да ни каже все още. По скоро въпросът ни е дали искат да забранят споделените пътувания въобще или да ги регламентират, като комерсиално занимание и един вид бизнес. За съжаление ясна позиция до момента не е изразена нито от  правителството, нито от превозвачите. Създаде се само едно свръхнапрежение, което цели забрана на сайтовете за споделени пътувания.

Контролиране на споделеното пътуване от страна на ДАИ!

Бъдещите текстове, които ще се внесат в парламента за обсъждане, предвиждат по-големи правомощия на ДАИ. Те ще се изразяват в възможността органа да извършва проверки, спирайки автомобилите, които според тях извършват споделено пътуване. Ще им се даде възможност и да разпитват пътниците, дали са заплатили за превоза си. Това обаче е в противовес с цялостната система на свободни човешки права и достига до извода за разследване един вид. По този начин се цели събирането на доказателствен материал за действия от административно-наказателен характер за превозвачите, споделили автомобила си срещу сума пари. Подхвърлиха се предложения от страна на министъра на транспорта, сайтовете за споделеното пътуване да бъдат филтрирани. Това ще рече, че те ще станат един вид нелегални, ако не се подлагат на лицензиране, като сайтовете за хазарт у нас. Реакцията на правителството ни е буквално неадекватна и меко казано анти-европейска.

Кой драсна клечката на сайтовете за споделени пътувания?

Ако бъдем честни нещата, за да се стигне до разговори за забрана на тези сайтове, се коренят в съвсем други причини! Всичко се разви лавинообразно след обявяването на ТОЛ таксите, за магистралите и стремежите по въвеждането им. Превозвачите в отговор организираха протести и визираха, колко е голям дяла на сивото в икономиката на транспорта ни. В отговор се стигна до разпъването на кръст на трето лице, а именно споделеното пътуване и сайтовете предлагащи го. Защо ли ни звучи познато, някой да си измива ръцете, като топи друг в тази държава?

Понятието „споделена икономика“.

Може би трябва да препоръчаме на управниците ни да прочетат книгата на Рейчъл Ботсман – „Икономиката на споделянето“. Част от това ново понятие е и споделеното пътуване. Хората по света успешно споделят апартаментите си, колите си и въобще вещите, които ползват малко или въобще не ползват. Делът на икономиката на споделянето непрестанно расте и дори бизнеса започва да залага на понятието споделяне. Платформи, като Uber – за споделяне на автомобили и Airbnb – за споделяне на жилища, действат напълно легално. Защо у нас споделянето е бизнес не можем да ви отговорим до момента? Може би, защото страната ни не е дорасла за него и хазната ни е толкова празна, че всеки данък би бил добре дошъл!

Какво казват експертите по въпроса за забраната на споделените пътувания?

Института за пазарна икономика и члена му Десислава Николова буквално казват : „ Управниците ни не могат да влязат в крак с новата икономика в глобален мащаб“. Дори и сайтовете за споделени пътувания да се използват в известен смисъл от превозвачи в сивия сектор, то реакцията на властите към това е ясна – не осъзнаване на новите форми на икономически отношения и развитието на нови форми за печалба, облагане и реакция към тях.

Забраната на сайтовете за споделеното пътуване и дори само желанието за това е поредното грешно разбрано нещо в страната ни. Глобалното недоволство в социалните мрежи от тези намерения не е случайно и може би някои хора, би било добре да се замислят по въпроса. Модерното общество изисква съвременен начин на управление, които ние все още явно не разбираме!


rila-lakes-2

Хайде в планината!

Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото ...
climbing

Най-добрите дестинации за катерене в България.

В България има много маршрути и дестинации за катерене. Богатството ...
domoreto

Пътуване на стоп за начинаещи

Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи ...
a87a3bf5575d31874b5d31f8efa102cc

Да те хапят акули като на игра

Дали е лудост, или смелост да работиш с акули, може ...
Beach_Gear_Hat_Bag_Towel_Vacation

Какво задължително трябва да вземете на плажа

Какво трябва задължително да вземете на плажа този сезон? Напук ...
hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...

Коментарите са забранени.