Най-сетне си решил да дадеш почивка на дивана в хола си и да се впуснеш в няколкомесечно приключение. Поздравления! Честито! Дигиталното номадство е един от начините да изпълниш няколко свои желания наведнъж – да пътуваш, да работиш по интересни проекти, да се забавляваш, да срещаш нови хора и да опитваш нови неща. Понеже ти е за пръв път вероятно се притесняваш – ще ти стигнат ли парите, няма ли да пострада работата ти, какво ще стане, ако няма интернет и подобни. Спокойно! Добра организация, малко предвидливост и всичко ще е наред.

  • Планирай пътуването си предварително поне в най-общи рамки

Реши с кола ли ще се движиш или със самолет. Ако ще шофираш, използвай Viamichelin.com, за да си направиш примерни маршрути и да сметнеш колко ще излезе пътуването като време и пари с магистрални такси и по безплатни пътища. Ако ще летиш, прегледай офертите на нискотарифните компании в държавите, през които искаш да минеш, за следващите няколко месеца и купи всички билети предварително. Вярно, това не ти позволява отклонения от маршрута, но пък пътуваш удобно, бързо и евтино.

  • Търси хотели, хостели и квартири с интернет

На някои места дават отстъпки, ако резервираш през Booking.com, в Airbnb можеш да намериш стая на прилична цена дори в най-скъпите градове и курорти. Другият вариант ти е Couchsurfing. Откъдето и да си търсиш място за нощувка винаги поставяй като изискване наличието на интернет. Не, не се подразбира. Непременно проверявай отзивите на предишни гости. Ако повечето се оплакват от интернета, се ориентирай към друго място за спане или приеми, че ще работиш от кафене или в споделен офис. Винаги, когато се налага да уточняваш вида на пътуването си, отбелязвай, че не си на екскурзия, а пътуваш и работиш.

  • Подсигури се с мобилен интернет в роуминг, а ако ще оставаш в някоя страна за по-дълго, прегледай какви опции имаш да ползваш местна предплатена карта

Особено ако ще пътуваш с кола, смяташ да отсядаш в селца и на по-диви места или работата ти е такава, че понякога половин час за реакция е твърде много. Прегледай предложенията на нашите мобилни оператори. И трите имат оферти за интернет в роуминг, който ще ти позволи да спреш насред някоя гора и да си изпратиш имейла, ако се налага, без това да ти струва колкото половината пътуване.

  • Провери за споделени работни пространства в градовете, в които ще отсядаш

Бюро за един ден, за седмица или за колкото ти е необходимо (условията са доста гъвкави), ти решават няколко проблема. Имаш добър интернет. Сигурно е, че до теб няма да се натресат група шумни туристи, както може да се случи в кафенето. Тихо е. Запознаваш се с хора с близки до твоите интереси, социализацията е бърза, може да ти се разкрият възможности за нови проекти, а може и просто да някой местен да ти покаже града и да те заведе в любимия си бар.

  • Предупреди клиентите си, че ще пътуваш и ще работиш

Така няма да изпадат в паника, ако не им отговориш на мейла в срока, в който реагираш обикновено или ако не им върнеш обаждане до половин час, както са свикнали. Освен това може да ти изскочи нова поръчка, ако сред клиентите ти има фирми, работещи в сферата на туризма.
И най-вече, не се тревожи, всичко ще бъде наред. Работи съсредоточено и бързо и през останалата част от времето се наслаждавай на пътешествието си. Да си дигитален номад е въпрос на желание и дисциплина, т.е. зависи изцяло от теб. Действай!


a87a3bf5575d31874b5d31f8efa102cc

Да те хапят акули като на игра

Дали е лудост, или смелост да работиш с акули, може ...
landscape-1448479238-gettyimages-200424617-001

Да опаковам багажа за под 10 минути

Възможно ли е да си опаковаме багажа за под 10 ...
maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
6359342369717232031540997353_635861624034576615-1425716994_roadie

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България?

Ще бъде ли забранено споделеното пътуване в България е въпрос, ...
amazing-slip-and-slide-canyon-ftr

Водна пързалка от скалите

Тъй като напоследък времето все още не може да реши ...
  1. Google

    Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms as well.

Отговори