Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи за по-дълги пътешествия и повече приключения. Ако си мечтаеш за пътувания, но все си мислиш, че не си спестил достатъчно или имаш нужда от нова тръпка, или и двете – автостопът е решението за теб. Какво трябва да знаеш предварително?

Откъде се стопира

Може да пробваш и в центъра на града, но е много малко вероятно да ти се получи. Стопаджиите обикновено застават на някой от изходите на градовете, на околовръстно, на бензиностанции, на входовете и изходите на магистралите. Ако си в София и си решил да пътуваш към морето, препоръчваме ти да чакаш на магистралата, малко след Околовръстен път, срещу комплекс “Черна Котка”. Ако пък си от Бургас, най-успешното място за нас е изхода на града, малко преди бензиностанция “Лукойл”.

Ако пътуваш на стоп в България или на Балканите, можеш да стопираш и по средата на магистралата. В Западна Европа никой няма да ти спре насред магистралата, защото е забранено и шофьорът ще отнесе глоба.

Тънкости при избирането на място за автостоп

Трябва да се виждаш отдалеч, забрави за кьошета и завои. Избягвай нанадолнища, мостове, места, през които колите минават с много висока скорост. Трябва ти отбивка или аварийна лента. Най-добре е да си застанал така, че шофьорът да може да приближи, да намали и ако реши – да спре, т. е. най-добре е да застанеш в началото на отбивката.

Как се стопира

Сложи багажа пред себе си, за да се вижда ясно, че си пътешественик. Може да стопираш по класическия начин – с вдигнат палец; като махаш на шофьора да спре или като ползваш табела. Добре е тя да е от голямо парче картон и дестинацията да е написана с едри букви, които се четат отдалеч.

Кога кой начин да използваш? Зависи къде стопираш. Ако търсиш стоп за дълго пътуване, някъде из Западна Европа, най-добре е да имаш табела. Ако стопираш в България, палецът ще ти свърши работа. В случай, че стопът не върви, смени начина или мястото, на което си застанал.

Облекло

Важно е да си чист и спретнат. Избягвай екстравагантните модни решения и прекалената разголеност. Ако пътуваш през лятото, по-добре е дрехите да са широки, да ти пазят от слънцето и да ти държат хладно, вместо да са къси, впити и оскъдни. През останалите сезони се обличай така, че да ти е топло и удобно. Цветните дрехи са за предпочитане.

Багаж

Избягвай сакове и куфари. Раницата събира достатъчно багаж, удобна е за носене, винаги можеш да си я сбуташ в краката, ако няма място в колата. Пази я чиста, за да не изцапаш седалката на този, който те вземе на стоп. Важно е винаги да имаш сухи и чисти дрехи за преобличане. Топло яке, резервни чорапи, палатка, спален чувал, вода и някаква храна.

Мерки за безопасност

Притесняваш се, че по пътя има всякакви ненормалници? Всъщност вероятността да попаднеш на такива е много малка. По пътищата пътуват обикновени, мили хора, които спират на стопаджии от съжаление, от съпричастност, ако някога и те са пътували на стоп, защото имат нужда от компания или защото искат да поспят и трябва някой да ги смени на волана. По-скоро трябва да се притесняваш от лоши или невнимателни шофьори, от неизправни автомобили. Ако след като влезеш в колата не се чувстваш комфортно по някаква причина, най-добре е да помолиш шофьора да спре и да слезеш.

Прибирай добре технологичните джаджи, ако носиш такива, за да не бият на очи и носи в малка чантичка в себе си парите и документите. И най-вече, стопирай с усмивка и с нагласата, че ще срещнеш страхотни хора по пътя си. Ако излъчваш радост и спокойствие, то шофьорът, който ще те избере и ще спре, ще ти отвърне със същото.

Ако имаш още съвети и препоръки, моля сподели ги в коментарите по-долу.


killer-whale-wallpaper-4

Уникално! Група китове атакуват акула

Ако досега сте мислили, че китовете не са агресивни животни, ...
Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
top-desings-beautiful-beach-house-wallpapers

Какво е да живееш на морето?

И няколко подсказки как можеш да осъществиш мечтата си още ...
phpau28bc_559x345

36 лева, за да се изкъпеш на Иракли

На дивия плаж Иракли вече се плажува срещу 36 лева ...
Interesno

10-те най-интересни места на българското Черноморие

Дойде време и за море, а вие навярно все още ...
Lake-Tahoe

Ако не можете да отидете на море, морето ще дойде при вас!

Ако не можете да отидете на море това лято или ...

Отговори