Кои са десетте най-добри плажа по Черноморието ни в България? Сега, след като и май месец настъпи, мечтите и бляновете ни за така желаната лятна почивка се засилват все повече. Летуването по морето в България може да ни предложи много неща и едно от тях е уникалните ни плажове. С ръка на сърцето те могат да бъдат сравнени с най-добрите в света плажни ивици. За да удовлетворим тези от вас, които търсят девствена природа и тези, които желаят лукс и релакс, сме избрали 5 от най-добрите плажове по Черноморието с девствена и непокътната почти природа и 5 луксозни и скъпи плажни ивици. Кое предпочитате и къде ще отидете си остава въпрос на личен избор от ваша страна. Ето ги и тях:

Най-добрите плажове сред дивата морска природа.

Карадере – непокътнатият от строежи и тълпи девствен плаж се намира на юг от Варна, между град Бяла и село Горица. Местността е недалеч от Иракли и прилежащата му защитена природна зона. До мястото може да се стигне с кола от близкия град или село. Чист, фин пясък, широка плажна ивица и дива природа описват плажа. Подходящ е за бивакуване, палаткови лагери, къмпингуване и практикуване на сърф. Любителите на автентичната природа ще са очаровани от местността, съчетаваща горите на Стара планина и морския бряг на Черно море.

Шкорпиловци – най-големият девствен плаж по северното ни Черноморие. С плажната си ивица от 12 км., с разнообразие и максимална отдалеченост от шума и цивилизацията, плажът е предпочитан от любителите на природата и летуването сред нея. Правата и равна брегова линия без заливи е подходяща за кайт сърфинг и уйндсърфинг. В близост е и уникалният резерват „Камчийски пясъци“. Мнозина твърдят, че това е най-нискобюджетната точка по морето в България.

Болата – местенцето е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Всъщност това е малко заливче с прилежащо пристанище край Добрич. Тясната клисура под формата на лиман се врязва в морския бряг. От двете страни на клисурата има страшно красиви пещери, издълбани в морските скали. До мястото се стига по черен и неравен път, но си заслужава. Неудобството от пътуването ще отмине в момента, в който пред очите ви се разкрие уникалната природна гледка. Спокойствие, уединение и красота очакват посетителите.

Силистар – плаж, който е част от природния резерват „Странджа“. Плажната ивица е разположена по поречието на залива и е недокосната от бетонното строителство по морето. Безгранична тишина и красота на дивата природа се откриват пред туристите, решили да посетят мястото. Къмпингуването и радостните часове пред вечерния плажен огън с песни и танци са незаменими изживявания.

Дарданелите – на това място склоновете на Странджа планина и бреговете на Черно море се докосват. Това местенце, в близост до село Варвара, е обградено от скали и има тясна плажна ивица, която е една от най-красивите в България. Скалистите заливи в околността са подходящи за гмуркане и подводен риболов.

Луксозни и модерни плажни ивици.

Калиакрия – луксозният плаж се намира между Каварна и Балчик, в близост до голф игрища в региона. Оборудван е с шезлонги и чадъри, а изградените наколни легла в морето са писъка на модното в момента. Наблизо могат да се намерят спорт зони, сауни и тем подобни екстри. Плюс е бягството от тълпите, поради неголямата посещаемост.

Русалка – курортът и прилежащите му малки и красиви плажни ивици са оборудвани с модерни съоръжения. Може да практикувате спортове като езда, тенис и дори стрелба с лък. Мястото е близо до Варна, Балчик и Каварна, така че светските събития в региона няма да ви липсват. Красотата на природния резерват „Тауклиман“ ще ви очарова, а минералните извори в околността са дар от Бога. По-заможните в България с лекота могат да се насладят освен на природните дадености и на екстрите на цивилизацията.

Какао бийч – този плаж е от типа „светски“. Разположен в сърцето на Слънчев бряг, обграден от модерни сгради и хотели, не може да предложи нищо друго освен забавления от типа на градската среда. На него са разположени три дискотеки и легла от балдахин, които се предлагат на желаещите. Ако не сте типа „кукла барби“ или „супермен“, не го посещавайте, не си заслужава 😉

Оазис – това е плажа на модерно изградения до село Лозенец комплекс „Оазис“. Огромният хотелски комплекс го огражда и на летуващите се предлага широк и дълъг плаж с фин пясък и екстри като барове, сърфинг, спортни съоръжения и огромен басейн. Гледката към Странджа планина е уникална, но това си остава плаж за хора с възможности.

Дюни – най-луксозният сред плажовете по южното Черноморие в България. Част е от природния резерват и комплекса „Дюни“ в близост до Бургас. Съчетанието на природни дадености и лукс са предимство за по-заможните българи и чужденци. Комплексът е създаден още през 1986, но и до днес е желана дестинация за тези, които обичат да се поглезят.

Опитахме се да ви представим едни от най-добрите плажове според нас сред дивата природа и сред лукса на инфраструктурата респективно. И двете категории имат своите предимства и недостатъци, гледани от различни гледни точки. Но най-важно е личното ви усещане за морската ви почивка. България и плажовете й са разнообразни и могат да срещнат нуждите на всеки, който знае как ще си прекара най-добре. 

Харесайте ни във Facebook за подобни статии и новини.


hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...
NEi8nZlXUEEMmo_1_b

8-те типа хора, които виждате на плажа

Кои са 8-те типа хора на плажа и защо са ...
Drunk-Monkey-Funny-Picture

Острова на пияните маймунки

Преди време ви разказахме за един много интересен плаж, който ...
video

Море в кухнята

Ако не можете да отидете на море, предлагаме една интересна ...
maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...

Отговори