Дойде време и за море, а вие навярно все още се чудите кои са най-интересните дестинации по българското Черноморие? Бихме искали да ви предложим един по-нестандартен поглед по този въпрос и да ви накараме да погледнете с други очи на морската си почивка. Повечето хора се стремят да посетят курорти като Златни пясъци, Несебър, Созопол, Слънчев бряг и други големи морски градове у нас. Те предлагат лукс, забавления, шумотевица, но това ли търсите за почивката си наистина? Не бихте ли искали да опознаете уникални по рода си места от морето ни, с които всеки българин би се гордял? Опознаването на родината е страхотна идея не само в района на Черноморието. България се радва на много уникални черти, а природата й е дар от Бога. След като я опознаем, няма да мислим как да поемем към съседна Гърция или Турция и да се затворим в някой резорт, за да прекараме ваканцията си. Подарете си уникални изживявания този летен сезон и посетете поне едно от следните места, които според нас са сред най-интересните по Черноморието.

  1. „Лъвската Глава“– това е място близо до град Приморско. Всъщност се намира в резервата Ропотамо, точно на брега на реката на висок скален масив. Природата е сътворила с годините причудлива форма, приличаща на лъвска глава. Феноменът може да бъде видян от пътя между Созопол и Приморско или при разходка с лодка по река Ропотамо.
  2. „Беглик Таш“, тракиийското скално светилище – този обект се намира също в резерват Ропотамо и е стратегически по отношение на незабравимата гледка, която открива към морската шир и околността. Ансамбли от скални масиви с различно предназначение оформят светилището. Само на 7 километра от Приморско, това забележително място си заслужава посещението.
  3. Резерват „Ропотамо“ – уникалното диво място е обявено за резерват, за да спрат строителните набези, унищожаващи девствената му природа. Резерватът се простира в землищата по поречието на река Ропотамо и е уникална смесица от природни явления и археологически находки. Лонгозни гори, дюни, блатото Аркутино, Лиманът на река Ропотамо, Змийският остров и редица други забележителности ще ви оставят без дъх. Най-удачният вариант за цялостно обхващане на това чудно място е разходката с корабче по реката.
  4. Остров „Света Анастасия“ – единственият по рода си остров в региона на Бургаския залив, изграден от дванадесет метрови вулканични скали. Името му идва от закрилницата на манастира, намиращ се на острова – Св. Анастасия. От него в момента е останала само църквата „Успение Богородично“. Спиращо дъха е да се видят скалните феномени, намиращи се там – „Дракона“, „Гъбата“ и „Вкамененият Пиратски кораб“. Фарът на острова направлява корабите и до днес. Ентусиастите могат да отидат на мястото с корабче от Бургас, да го разгледат и дори да похапнат.
  5. Резерват „Камчия“ – това е най-голямата крайречна лонгозна гора в България, обявена за резерват, за да запази непокътнатата си природа. Повечето от дърветата са на над 150 години и е незабравимо да видиш само върховете на короните им, стърчащи от водата при прилив. Много защитени растителни и животински видове се срещат тук. Разходката с лодка из тази „джунгла“ е страхотно изживяване.
  6. Плаж „Кара Дере“ – дивият плаж се намира в близост до град Бяла във Варненска област, където любителите на спокойствието сред природа могат да се насладят изцяло на усамотението. Широка плажна ивица с фин бял пясък докъдето ти стигне окото! Без много хора, заведения, шум и мръсотия, просто тихо, красиво море със сенчеста гора, подходяща за опъване на палатка.
  7. „Морска градина“ Бургас – бургазлиите са щастливци, че имат възможността да се наслаждават ежедневно на това райско кътче от града. Гледката от терасата на градината към морето, пристанището и моста е тих пристан за влюбени и място за весели игри на децата. Можете да видите представленията на „Летния театър“, фонтаните, открити музикални сцени и множество модерни и традиционни  скулптури. А ако предпочетете, можете сред тишината и свежия въздух да похапнете и да се насладите на тишината с любим човек.
  8. „Морска градина“ Варна – варненската морска градина има дълга и повратна история. Създадена още по турско време, тя радва с чудните си алеи хиляди посетители. Зоологическата градина, Аквариумът, Делфинариумът, Обсерваторията, Алеите на Олимпийците, на Възрожденците, на Космонавтите и други, множество фонтани, Ротондата и Пантеонът, както и много други забележителности ще ви изпълнят с радост и оптимизъм.
  9. Езерото „Дуранкулак“ – изумителен крайбрежен естествен лиман на българското Черноморие, единствен след Шабленското езеро. Разположен е в близост до границата с Румъния и предлага на вниманието ни множество защитени видове птици и специфична растителност. Археологични находки от неолита и бронза могат да бъдат видени в района, а степните форми и естествената природна среда са уникални по рода си.
  10. Шабла – регионът е изключително богат исторически и природно, предлага на посетителите спокойствие и релакс. Шабленското езеро, фарът, нос Шабла, Тузлата и целият резерват са носители на естествената и неподправена природа. Гледките са толкова красиви, че всеки посетител ги пази в сърцето си много дълго.

Изброените кътчета са само част от множеството уникални места по българското Черноморие, които си струва да бъдат посетени. Изпълнете почивката си това лято с малките местенца, които спират дъха и с истинските гордости на родината.


Carpooling-1

Защо да споделя пътуване? Предимствата на споделените пътувания.

Споделените пътувания далеч не са скорошна практика. Винаги е имало ...
os-harry-potter-quidditch-skydivers

Игра на куидич в небето!

Феновете на книгите и филмите на Дж. К. Роулинг за ...
wondering-why-you-are-still-single-the-answer-may-just-be-you-large

Защо да ходя на море в България?

Защо да прекараме лятната си почивка на море в България? ...
maxresdefault-4

Една кофти шега на плажа

Как познаваме добрите приятели? Ами те са тези, с които ...
video

Море в кухнята

Ако не можете да отидете на море, предлагаме една интересна ...
road_and_ladies_legs_by_eckkko-d5atvm4

Какво да правим на морето, когато вали?

Когато вали, какво може да правим на морето? На всеки ...

Отговори