Дойде време и за море, а вие навярно все още се чудите кои са най-интересните дестинации по българското Черноморие? Бихме искали да ви предложим един по-нестандартен поглед по този въпрос и да ви накараме да погледнете с други очи на морската си почивка. Повечето хора се стремят да посетят курорти като Златни пясъци, Несебър, Созопол, Слънчев бряг и други големи морски градове у нас. Те предлагат лукс, забавления, шумотевица, но това ли търсите за почивката си наистина? Не бихте ли искали да опознаете уникални по рода си места от морето ни, с които всеки българин би се гордял? Опознаването на родината е страхотна идея не само в района на Черноморието. България се радва на много уникални черти, а природата й е дар от Бога. След като я опознаем, няма да мислим как да поемем към съседна Гърция или Турция и да се затворим в някой резорт, за да прекараме ваканцията си. Подарете си уникални изживявания този летен сезон и посетете поне едно от следните места, които според нас са сред най-интересните по Черноморието.

  1. „Лъвската Глава“– това е място близо до град Приморско. Всъщност се намира в резервата Ропотамо, точно на брега на реката на висок скален масив. Природата е сътворила с годините причудлива форма, приличаща на лъвска глава. Феноменът може да бъде видян от пътя между Созопол и Приморско или при разходка с лодка по река Ропотамо.
  2. „Беглик Таш“, тракиийското скално светилище – този обект се намира също в резерват Ропотамо и е стратегически по отношение на незабравимата гледка, която открива към морската шир и околността. Ансамбли от скални масиви с различно предназначение оформят светилището. Само на 7 километра от Приморско, това забележително място си заслужава посещението.
  3. Резерват „Ропотамо“ – уникалното диво място е обявено за резерват, за да спрат строителните набези, унищожаващи девствената му природа. Резерватът се простира в землищата по поречието на река Ропотамо и е уникална смесица от природни явления и археологически находки. Лонгозни гори, дюни, блатото Аркутино, Лиманът на река Ропотамо, Змийският остров и редица други забележителности ще ви оставят без дъх. Най-удачният вариант за цялостно обхващане на това чудно място е разходката с корабче по реката.
  4. Остров „Света Анастасия“ – единственият по рода си остров в региона на Бургаския залив, изграден от дванадесет метрови вулканични скали. Името му идва от закрилницата на манастира, намиращ се на острова – Св. Анастасия. От него в момента е останала само църквата „Успение Богородично“. Спиращо дъха е да се видят скалните феномени, намиращи се там – „Дракона“, „Гъбата“ и „Вкамененият Пиратски кораб“. Фарът на острова направлява корабите и до днес. Ентусиастите могат да отидат на мястото с корабче от Бургас, да го разгледат и дори да похапнат.
  5. Резерват „Камчия“ – това е най-голямата крайречна лонгозна гора в България, обявена за резерват, за да запази непокътнатата си природа. Повечето от дърветата са на над 150 години и е незабравимо да видиш само върховете на короните им, стърчащи от водата при прилив. Много защитени растителни и животински видове се срещат тук. Разходката с лодка из тази „джунгла“ е страхотно изживяване.
  6. Плаж „Кара Дере“ – дивият плаж се намира в близост до град Бяла във Варненска област, където любителите на спокойствието сред природа могат да се насладят изцяло на усамотението. Широка плажна ивица с фин бял пясък докъдето ти стигне окото! Без много хора, заведения, шум и мръсотия, просто тихо, красиво море със сенчеста гора, подходяща за опъване на палатка.
  7. „Морска градина“ Бургас – бургазлиите са щастливци, че имат възможността да се наслаждават ежедневно на това райско кътче от града. Гледката от терасата на градината към морето, пристанището и моста е тих пристан за влюбени и място за весели игри на децата. Можете да видите представленията на „Летния театър“, фонтаните, открити музикални сцени и множество модерни и традиционни  скулптури. А ако предпочетете, можете сред тишината и свежия въздух да похапнете и да се насладите на тишината с любим човек.
  8. „Морска градина“ Варна – варненската морска градина има дълга и повратна история. Създадена още по турско време, тя радва с чудните си алеи хиляди посетители. Зоологическата градина, Аквариумът, Делфинариумът, Обсерваторията, Алеите на Олимпийците, на Възрожденците, на Космонавтите и други, множество фонтани, Ротондата и Пантеонът, както и много други забележителности ще ви изпълнят с радост и оптимизъм.
  9. Езерото „Дуранкулак“ – изумителен крайбрежен естествен лиман на българското Черноморие, единствен след Шабленското езеро. Разположен е в близост до границата с Румъния и предлага на вниманието ни множество защитени видове птици и специфична растителност. Археологични находки от неолита и бронза могат да бъдат видени в района, а степните форми и естествената природна среда са уникални по рода си.
  10. Шабла – регионът е изключително богат исторически и природно, предлага на посетителите спокойствие и релакс. Шабленското езеро, фарът, нос Шабла, Тузлата и целият резерват са носители на естествената и неподправена природа. Гледките са толкова красиви, че всеки посетител ги пази в сърцето си много дълго.

Изброените кътчета са само част от множеството уникални места по българското Черноморие, които си струва да бъдат посетени. Изпълнете почивката си това лято с малките местенца, които спират дъха и с истинските гордости на родината.


hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...
Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
long-car-trip

Как да се приготвя за дълго пътуване?

Да се приготвим за дълго пътуване си е предизвикателство. Независимо, ...
Screen-Shot-2015-05-27-at-4.33.37-PM-750x400

Плажа на прасенцата (Бахамски острови)

Ще ни повярвате ли, ако ви разкажем за едно идилииско ...
beyond-sight

Дерек Рабело – незрящият професионален сърфист!

Запознайте се с Дерек Рабело. Той е роден незрящ, но ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...

Отговори