Водните спортове, които могат да се практикуват в България, са доста и са много разнообразни. Страната ни е богата на водни басейни като реки, язовири и езера, на които могат да се практикуват рафтинг, каякинг и водни ски. От друга страна, по Черноморието ни има чудесни условия за водни спортове като кайтсърфинг, уиндсърфинг, уейксърфинг и подводно гмуркане. Всичко това е чудесна възможност да проявите инициативност и да се впуснете в едно чудесно приключение.

България е уникална с природните си дадености и възможностите, които ни предлага за почивка на море и планина през лятото, са доказателство за това. Мнозина все още смятат, че водните спортове, които изброихме, могат да се практикуват единствено извън страната, на почивка в чуждестранни курорти. Това съвсем не е така, защото условията за практикуването им у нас по нищо не отстъпват на утвърдени вече места за такъв род спортове като островите от басейна на Карибско море, Атлантическия океан и Тихия океан. Реките ни предлагат условията, които всяка една известна Канадска река може да предложи за рафтинг и каяк. Сега ще разясним какво представляват водните спортове, застъпени на територията на страната ни, и къде може да ги практикувате.

1.Уиндсърфинг, Уейксърфинг и Кайтсърфинг – тези водни спортове се практикуват предимно по Черноморието или по язовирите. Уиндсърфинга всъщност е едно обединение на ветроходството и сърфирането по морските вълни. Практикуващите го използват по-голяма от стандартната дъска за сърфиране и чрез платно се придвижват по морската повърхност. Училища за уиндсърфинг има почти по цялото море. Те приветстват напреднали, начинаещи и дори деца. Можете да се възползвате от индивидуално или групово обучение в рамките на минимум 7 дни. Места, на които се предлага спорта, са Бургас, Несебър, Варна, Царево, Поморие и много други. За дечицата базата в „Аркутино“ е най-подходяща за обучение поради спокойните и плитки води там.

Уейксърфинга се практикува по създавани изкуствено вълни от лодка, чрез помощта на борд. Лодките за целта са с издигнати платформи, а скоростта им на движение е малка. Поради леснотата си за усвояване, този вид воден спорт бързо придоби популярност и безопасността му привлича мнозина. Най-много уейксърфинга се практикува в близост до София на езерото „Казичене“. По морето е по-слабо практикуван все още. Кайтсърфинга е доста нов воден спорт, както у нас, така и в чужбина. Той е смесица от сърф, уейкборд и уиндсърфинг. Удоволствието от практикуването му е незаменимо, но той е и много опасен за разлика от другите подобни на него спортове. Екипировката е по-лека, но опасността от завличане от вятъра е огромна. Именно поради тази причина авантюристите го обожават. За момента като цена кайтсърфинга държи първенство сред останалите спортове. Доста е скъпо да си го позволиш, 80 лева на индивидуална сесия и около 300-350 лева на курс за начинаещи, но пък определено си заслужава. Удачни места с постоянен, успореден на брега вятър по Черноморието са Слънчев бряг, Каваци, Златни пясъци, Царево, Силистар и Варна.

2.Водни ски – този спорт може да се практикува успешно както по морето, така и по езера и язовири във вътрешността на страната. На много от тези места са изградени специализирани за целта водни бази, оборудвани с моторници, които да теглят каращия водни ски. Язовир „Оризаре“, в близост до Пловдив, предлага най-големия ски влек на Балканите. В момента обаче това съоръжение е в ремонт. Езерото „Панчарево“ и язовир „Искър“ предлагат добре оборудвани за целта на този спорт моторни лодки и опитни шофьори. Възможността за наемане на екипировка също е предоставена. Цената за цялото това удоволствие за един час с пълна екипировка и моторница с шофьор е около 150 лева. По Черноморието голяма част от големите ни морски курорти също предлагат каране на водни ски.

В курорти като Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Св. Влас и други туристите с удоволствие залагат на карането на водни ски. На езерото „Казичене“, в близост до столицата, много столичани, а и хора от страната, могат да практикуват уейкборд и водни ски. За целта се използва ски влекът, намиращ се там, и движещ се с 70км. в час. Тук цените са по-достъпни и картата за деня е 15 лева, а наемането на екипировка – 20 лева. Дошлите могат да се възползват освен от водните спортове и от плажа и възможностите за риболов.

3.Подводно гмуркане в Черно море – практикуването на водните спортове от този род е неописуемо изживяване. Всеки, който е опитал, определено иска да го направи отново. Подводното гмуркане предоставя възможността да се видят уникални морски видове в Черно море и да се наблюдават множеството антични останки под водната повърхност в рамките на границите ни. Във всички от големите ни градове курорти по морето са налични водолазни центрове. Те предлагат обучение и екипировка, но и насоки по време на гмуркането. Места, подходящи за практикуването на гмуркане, са: скалистите места около Несебър и Поморие, Созопол и богатото му и бистро море – с лодка можете да се гмуркате в околностите около островите „Свети Иван“ и „Змийски“, около „Райския залив“, „Дюни“ и „Алепу“. Могат да се видят множество археологически останки като котви, останки от предмети от бита, жилища от бронзовата епоха и оръдия на труда. Резерватът „Ропотамо“ и Приморско са рай за гмуркачите, които също изоблистват от археологически останки. На залива „Парашкева“ могат да се посетят подводните останки на морски кораби. Около „Маслен нос“ има подводни пещери и фиорди. Въобще гмуркането в Черно море си заслужава и е доста достъпно навсякъде, а спомените, които ще ви остави, са незабравими.

4.Каякинг и рафтинг – Каякингът в България е от водните спортове, които могат да се практикуват по бързотечащи или бавно течащи реки, язовири и по морето. Специални лодки, „каяци“ се предоставят за целта, както и обучение. Предпочитаните места за водния спорт са реките Янтра, Тунджа и Дунав, язовирите „Кърджали“ и „Голям  Беглик“ и района на „Камен бряг“ по Черноморието. Рафтингът у нас може да се практикува през месеците от март до май поради пълноводност на реките в периода. Извършва се с гумени лодки по бързо течащи реки като Струма. Правят се опити да се практикува и по реките Русенски лом, Искър и Арда. Екипировка и инструктори се предлагат на желаещите да пробват този воден спорт, носещ максимален адреналин.

Е, надяваме се, че бяхме достатъчно изчерпателни, и че сте си набелязали кои от водните спортове ще пробвате това лято. Според нас трябва да бъде даден шанс на всички, но това си е въпрос на избор и възможности. Направете лятото си незабравимо и се запознайте с поне един от тях!


spa-vacations-04

СПА туризъм в България

СПА туризъм в България има на територията на цялата страна ...
12

Да пътуваш с непознат

Замисляли ли сте се какво е чувството да пътуваш с ...
13324148_1312037042159266_177411913_o

Мамо, добре съм!

27-годишният Jonathan Quiñonez, отегчен от застиналия живот на ежедневието, напуска работа ...
69b419d5575c093cc11781cdd93ba1bc

Лодка парти на суперяхтата “Черен Лебед”

Досега не сме били на големи яхти, но на тази ...
Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...
Traveler woman with backpack at the lake

За седмица на море с под 100 лева

Можем ли наистина да изкараме една седмица на родното Черноморие ...
  1. Google

    Just beneath, are quite a few completely not connected web sites to ours, nonetheless, they’re surely worth going over.

Отговори