Като че ли през лятото е масова практика да лежиш и да четеш на плажа под финия пясък и шума на вълните. Лятната ни почивка е времето, през което можем да се отдадем спокойно на любимите си книги, абстрахирайки се от проблемите на ежедневието. Децата си играят на плажа, мъжът или жена ти се забавлява с приятели, а ти можеш спокойно да се отпуснеш и да четеш, просто да четеш без да мислиш за нищо друго. В последните години доста хора както от по-младото поколение, така и от по-възрасните, осъзнаха това, което е много позитивно. Светът на книгите е богат и нито таблетите и смарт телефоните, нито целият свят на технологиите могат да го заменят. Четивото за плажа не винаги и по презумция трябва да бъде леко или пък нещо супер известно в момента. То трябва да е нещо, което да те удовлетворява и да ти помага да си почиваш както физически, така и психически. Можеш да избереш нова българска проза, която е на изключително високо ниво в момента, роман от американски тип, нещо биографично, или просто нещо смешно. Нека ти предложим кои книги според нас си заслужават четенето това лято, а на теб оставяме решението какво ще избереш за лятната си почивка.

  1. „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес – Това е от романите, които са прекалено обемни за четене през друго време, освен по време на почивката. Започвайки да го четеш разпокъсано през останалото време от годината, рискуваш да изгубиш нишката в сюжета и да се лишиш от удоволствието на съпреживяване. Това емблематично за двадесети век произведение е в стил „магически реализъм“ и разказва историята на семейство Буендия. Плетениците, развръзките и завръзките в човешките отношения ще те изумят и ще те въведат в една паралелна реалност. За любителите на автентизма това е подходящото произведение. Да го четеш на плажа е удоволствие от първа степен;
  2. “Мидълсекс” на Джефри Юдженидис – Още една перла от броеницата на големите романи. Авторът печели наградата „Пулицър“ и творчеството му е ненадминато сред така наречената „модерна класика“ на двадесети век. Романът те въвежда в размирните времена на 20 век в Съединените Американски Щати. Главният персонаж преминава през тях и под формата и духа на женското и мъжкото начало. Един контравърсен разказ за изборите, духа на времето, обезличаването на душата, капитализма и още нещо… Обратите на тази книга ще те накара да останеш без дъх, тя до края ще те държи под напрежение. Чети на плажа този роман и нищо от заобикалящото те не ще има значение.
  3. „Физика на тъгата“ на Георги Господинов“ – Това е уникален роман, които е световно признат и възкресява славата на българската литература по света. Четивен, приятен и заслужаващ вниманието ти това лято на плажа. Главният персонаж е момче, олицетворяващо обществото и преходността му през времето и пространството. Един лабиринт от действителност и илюзия ще те завладее, ще те накара да си зададеш куп въпроси и ще преоткрие човешкото в теб.
  4. “Възвишение” на Милен Русков – Една книга за любителите на периода на „Българското възраждане“. За ценностите и стремежите на революционерите, за техните борби и падения. Авторът умело те въвежда в една друга реалност, изпълнена с „възрожденски дух“ и чест. Хубаво е да има такава литература, напомняща ни за миналото ни, за силния ни дух и качествата ни на народ, който преди всичко винаги оцелява. Да четеш на плажа това произведение, ще ти донесе гордост и малко тъга по отминали времена.
  5. Биографии и Автобиографии – Тук няма да уточняваме определено произведение или автор. Любителите на този жанр знаят много добре кои известни личности от музикалния бизнес, от киното, от спорта, от политическия и исторически свят харесват. Има емблематични хора, чиито биографии са интересни и си заслужават да бъдат прочетени. От друга страна автобиографиите са един много честен, интересен и доставящ наслада жанр. Ето и някои заглавия, ако нямате идеи: „Лидерът“ – Алекс Фъргюсън, „Пътят към върха“ – Константин Кацаров, „Светлини и сенки“ – разговори с Джими Пейдж, „Жените в мен“ – Катя Паскалева, „Бяг“ – Рони О‘Съливан, „АББА – Любов, Триумф, Раздели“-  Историята на най-известната поп група в света, „Реши се“ – Шерил Сандбърг, „Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет“ – Реза Аслан и много други.
  6. Забавни и смешни заглавия – “Дванадесетте стола” и “Златният телец”, романи от Иля Илф и Евгений Петров. Едни от уникалните книги, които да четеш на плажа това лято. Те ще те разсмеят до сълзи, а човешката алчност и стремеж за богатства ще те изуми и същевременно някак натъжи. Много леки и градивни романи за развлечение и размисъл. “Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс е поредица от комедийни случки с научно-фантастичен характер – уникално четиво за малко смях и бягство от действителността. „Параграф – 22“ е роман на Джоузеф Хелър с линия на развитие през Втората световна война. Комичните ситуации разкриват срещите на различни герои със слабо ефективната бюрокрация на времето – един много актуален за днешните условия в страната ни роман. Фразата „Параграф – 22“ е емблема за безизходност и неефективност. „Късметът на смотаняка“ на Кърт Вонегът е уникално четиво за абсурдността на човешкия живот, написано само както този велик автор може да го направи – през смях и с малко доза реализъм. Книгата представя седем нелепи случки от бита и човешката намеса в тях.

Представихме широк спектър на жанрове и стилове книги, които би си струвало да прочетеш на плажа. Убедени сме, че всеки може да намери по нещо за себе си сред тези заглавия. Няма нищо по-хубаво от приятно четиво под слънцето до морския бриз.


Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169

Защо успелите хора носят едни и същи дрехи всеки ден?

Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? ...
working-with-idiots1

Поколение – Фабрика за идиоти

Статистиката говори, че гимназистите не могат да разпознаят Чарлз Дарвин ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
fitness-water-sports

Водните спортове, които задължително трябва да пробвате това лято.

Водните спортове, които могат да се практикуват в България, са доста ...
maxresdefault-2

Най-страшната водна пързалка в света!

Водната пързалка "Zero G" в Action Park се намира в ...

Отговори