Коя е българската „Ниагара“ и кои са най-големите водопади у нас? България е страна богата на водни ресурси, като водопади, реки, езера, язовири и разбира се Черно море. Едни от най-красивите и привлекателни места на територията ни са придружени от наличието на водопад или група водопади. Та на въпроса, коя е българската „Ниагара“ и къде се намира? Спорен въпрос, разтърсвайки се насам натам, нищо не се намира, но… Водопада “Ниагара“, който се намира на границата между Канада и САЩ е прословут със своята дължина, не толкова с височината си. В България водопадите край село Крушуна са най-голямата водна каскада у нас и на Балканите. Тоест могат да се сравнят с Ниагарския водопад на местно ниво. Нека кажем малко повече за българските водопади!

„Крушунски Водопади“ – както вече казахме това е най-голямата водна каскада от варовиков характер в страната и на Балканите. Най-близкият голям град е Ловеч. Водопадите са наричани още „Маарата“ на едноименната местност, в която се намират. В близост до село Крушуна, 8230d0ad171a4a0892f94986fb2834c6Летнишка община, „Крушинските водопади“ са уникално природно явление и красота, срещана у нас. Главният, най-висок водопад се издига на двадесет метра височина и е обкръжен от още няколко по-малки водопада. Цялата тази красота се спуска със страшна сила към земята, извирайки от недрата на пещера. Еко пътека описва околността и по нея в детайли водопадите могат да бъдат разгледани. В района тече река Маарата и множеството тераски, прагове и водни басейни издълбани от нея могат да се видят от поредицата мостове и стълбички на мястото. Разположената наблизо „Деветашка пещера“, привлича туристите в региона още повече. Кътчето е райско място за природолюбителите и е гордост за българите. Мястото е сравнително диво и екстрите предлагани от цивилизацията са малко, да не кажем никакви. Да дойдеш тук и да се полюбуваш на гледката на едни от най-големите водопади у нас е незабравимо усещане.

„Райското Пръскало“ – това е най-високият водопад в границите на страната ни и на целия Балкански полуостров. Ситуиран непосредствено под величествения връх Ботев в полите на Стара планина, водопада се извисява величествено със своите почти 125 метра височина. Района се очертава от природния резерват „Джендем“ и Националния парк „Централен Балкан“. Водите на водопада се образуват от топящите се снежни преспи под върха и оформят река „Пръскалска“. Туристите могат да отседнат непосредствено до зрелището в хижа „Рай“, намираща се в подножието на водопада. Маркирана еко пътека от град Калофер, минаваща през местността „Паниците“, води до това чудо на природата.

„Хотнишки водопад“ – на около 20 километра от Велико Търново, спазвайки северо-западната посока, близо до село Хотница се намира „Хотнишкия водопад“. В хълмистия терен на пред балкана, водопадите са изключителна гледка, екзотични и спиращи дъха. Има паркинг за автомобили в подножието на местенцето и то често става сборно място за рокери. Изградена е еко пътека, опасваща водопада и водеща към множество малки мостчета и вирчета. Импровизираната полянка с пясъчник пред водопада и беседката встрани са подходящи за пикник и отмора, за да се види един от най-големите водопади у нас.

„Бачковски водопад“ – водопада е ситуиран в западните Родопи в резервата Червената стена. Пътеката, която започва от „Бачковския манастир“ и води до хижа „Марцаганица“, ще ви отведе директно до водопада. Той е висок 10 метра има множество ръкави и се разклонява на много места. Красотата и спокойствието в района са приказни за разходка или пикник, а защо не и комбинация от двете.bachkovskiq-vodopad-jivopisna-mestnost-zapadni-rodopi-rezervat-chervena-stena

„Боянски водопад“ – това е най-близкия до столицата водопад и достига височина от 25 метра. Дори жителите на южните софийски квартали могат да го видят в далечината. Пътя към него минава през местността „Копитото“ и пътеката е равна и добре проходима. Само последната отсечка водеща към Боянския водопад е стръмна и опасна. Възможен е и достъп от квартал Бояна в София, като този маршрут е доста по-дълъг.

„Скакля“ – това е любимият водопад, по сведения на запознати, на писателя Иван Вазов. Красотата и величието му е поразяващо. Разположен в дефилето на река Искър, водопада е на разстояние от около 50 километра До София. Отправната точка е гара Бов, до която можете да стигнете с автомобил или с влак. От там еко пътека ще ви отведе до тази величествена природна гледка.

„Скакавица“ – национален парк Рила е мястото, където Скакавица се намира. Той със своите 70 метра е най-високият водопад в Рила планина. Каскадите му са две и описват неописуемо живописна гледка, спираща дъха на зрителя. Местната река Скакавица принадлежи към него. Основна забележителност на областта, водопада не може да не се посети и види от мнозина. Все пак е един от най-големите водопади у нас.

„Боров камък“ – висок 50 метра и разположен в Полите на величествената Стара планина, в природен парк „Врачански балкан“, Боров камък е място, което ще ви вдъхнови, успокой и зарадва. По еко пътека може да се стигне до него и отиването на мястото определено си заслужава.019378010

„Карловското пръскало“ – на река Стара река в Стара планина, може да се посети високия 30 метра водопад Карловското пръскало. Мястото е бързо за достигане, само десетина минути от хижа Левски ви делят от него. Един от най-големите водопади у нас, Карловското пръскало е сгушен между върховете Купена и Левски.

Има още много водопади като „Варовитец“ , „Сливовдолското падало“, „Полска Скакавица“, „Овчаренския водопад“ и други на територията на Стара планина и Родопите. Тези места са чисти, свежи и девствени все още. Отиването до там би ви доставило неизмеримо удовлетворение от гледката и възможността за сливане с природата.


landscape-1448479238-gettyimages-200424617-001

Да опаковам багажа за под 10 минути

Възможно ли е да си опаковаме багажа за под 10 ...
Stars & tent_0

Палатката – хотел с безброй звезди

Все още не сте спали на палатка и сте изпълнени ...
Drunk-Monkey-Funny-Picture

Острова на пияните маймунки

Преди време ви разказахме за един много интересен плаж, който ...
maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
jeff_3033974b

Защо е по-опасно да си вкъщи, отколкото да пътуваш?

Дали и защо е по-опасно да сме вкъщи, отколкото да ...
151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169

Защо успелите хора носят едни и същи дрехи всеки ден?

Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? ...

Отговори