Въпреки бляновете ни за море и слънце, изгарянето може да помрачи трайно почивката ни, така че трябва да се внимава много в това отношение. Вземането на точните и навременни мерки, би ни спестило часове на мъчения, през които не можем да легнем, да понасяме допира на каквито и да е дрехи, да седнем и да се насладим на почивката си. В тази статия сме събрали редица съвети в това отношение, за да ви предпазим от слънцето и от безрасъдството да се подлагате необмислено на лъчите му.

  • Подготовка на тялото и кожата преди лятната почивка – преди да се отправите към мечтаното морско изживяване и да се изтегнете на слънчевия плаж, трябва да подготвите кожата си за това. Поне две седмици преди да отидете на почивка, направете няколко солариума, използвайте бронзант или постепенно увеличавайте излагането си на слънце, за да свикнете кожата си с новото състояние на времето(преминаването от зимен към летен режим). Първите дни на плажа не стойте там цял ден без прекъсвания. За начало 30 до 40 минути са достатъчни, за да се адаптирате постепенно към морския бриз, силното слънце и влагата.
  • Нанасяне на слънцезащитни продукти, кога, къде и колко – сред повечето плажуващи витае погрешното разбиране, че трябва отивайки на плажа да започнем да се мажем с плажно масло, олио или друг защитен продукт, за да не изгориш на плажа. Напротив най-малко 20 минути преди да отидете на плажа, трябва да нанесете слънцезащитния продукт, за да проникне в повърхностния кожен слой и да създаде защитен механизъм на кожата ви. Изпъкналите части на тялото са тези върху, които трябва най-много да наблегнете с намазването. Това са носа, коленете, ушите, гърдите и раменете. Там най-бързо и болезнено се изгаря. Намазвайки се предварително, ще сте защитени по пътя към плажа. Когато стигнете на плажа не мислете, че вече сте предпазени от слънцето. Процедурата по намазване със слънцезащитен лосион трябва да бъде повторена. Хората с бяла и чувствителна кожа и децата, трябва да се пазят най-много. Използването на слънцезащитни средства с висок фактор са задължителни.
  • Вземете шапка и слънчеви очила на плажа – когато се подготвяте за плаж, независимо къде на море, на басейн, на язовир или на друго място, вземете задължително шапка и слънчеви очила. Те ще ви предпазят от изгаряне в областта на лицето и шията, където е и най-болезнено. Шапката ви предпазва от топлинен удар и прикрива изпъкналите части на лицето ви, като носа и ушите. Слънчевите очила ви помагат да гледате по спокойно и отражението на слънчевите лъчи във водната повърхност не дразни очите ви. Не забравяйте тези стилни аксесоари. Те са от първа необходимост, за да не изгориш на плажа!
  • Годност на слънцезащитните продукти – това е много важен момент при защитата на кожата ви от слънчеви изгаряния. Повечето продукти от типа са годни за не повече от година, а и престоя им в плажните чанти и преноса им постоянно не ги прави годни за по-дълго, дори и етикета им да оказва противното. Използването на стари слънцезащитни средства силно застрашава кожата ви от изгаряне и увреждане. Това може да доведе до трайни последствия, като рак на кожата и други дерматологични проблеми.
  • Часове за излагане на слънце – много летуващи жадни за слънце, море и забавления във водата и на брега забравят за времето и остават на плажа дълго време. Всъщност часовете подходящи за плаж са сутрин до 11 часа максимум и следобед след 16 часа, за да не изгориш на плажа. Часовият пояс между 11 и 16 часа трябва да се използва за почивка, било тя в заведения за хранене и последваща разходка или сън или в разглеждането на интересни обекти. В никакъв случай заспиването на плажа не е позволено, независимо че мнозина го правят. Стоенето в една поза дълго време, води до изгаряния и неравномерен тен най-малкото.
  • Използвайте чадър – на повечето плажни ивици са налични платени чадъри, но дори и да не искате да плащате за това, поне носете собствен чадър. Погрешно е мнението, че само излагането на преки слънчеви лъчи води до почерняване. Скрити под чадъра също може да събирате така желания тен и същевременно да се предпазите от топлинен удар и жестоки изгаряния понякога. Особено децата и хората със светла и чувствителна кожа, трябва да прекарват времето си на плажа равномерно – под чадъра и изложени на слънце. Четейки любима книга, играейки на таблета или телефона си, играейки с приятели на шах, табла или карти е много по приятно, когато е под сянката на чадъра, отколкото изложени на силното слънце.
  • Престоят във водата трябва да не е много дълъг – тъй като, когато сме във водата изгаряме най-лесно, бързо и болезнено при това, престоят ни вътре трябва да е ограничен. Разхлаждайки се от топлината на плажната ивица, неусетно няма да разберете как ще изгорите на плажа. Най-застрашени в случая са раменете и лицето ни. Особено носа и ушите, които изгарят мигновено. Забравени във водни спортове или игри, времето отлита и неусетно сме изгорели и то доста. Предотвратете това с регулирани влизания в морето, басейна или язовира.

Не съсипвайте лятната си почивка, и се погрижете за кожата си. Слънчевите изгарянията са опасни и макар и да премине болката, по-трайни белези биха могли да останат. Спазвайте тези основни съвети за добър тен и излагане на палещите лъчи на слънцето. Прекарайте една лятна почивка без изгаряния и дискомфорт, изпълнена с приключения и щастие.


maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
climbing

Най-добрите дестинации за катерене в България.

В България има много маршрути и дестинации за катерене. Богатството ...
maxresdefault-2

Най-страшната водна пързалка в света!

Водната пързалка "Zero G" в Action Park се намира в ...
hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...

Отговори