Ако ви е омръзнало да ходите на море през лятото и искате да разнообразите почивката си с нещо различно, то планината е чудесен избор за това. Уединението, бодрото настроения и динамиката, която ще ви предложи тя, са много подходящи, за да се избяга от шумните морски курорти, пренаселени с туристи. Има множество обекти и маршрути, към които можете да поемете и да се насладите на красотата и тишината на планинската почивка. Да отседнете в някоя малка хижа, сгушена в полите на планината, и да осъмнете сред птичи песни. Няма хора, които да не са подходящи за летуване в планината, и млади, и стари, и деца. Независимо от финансите, с които се разполага, почивката в планината може да бъде удовлетворяваща и носеща силни изживявания. Прохладните дебри на горите, широките поляни, изпълнени с аромата на билки и цветя. Хълмовете, които отвсякъде ви обграждат в зеленина, свежа и дъхава. Душата и тялото ви ще се изпълнят с радост, свежест и оптимизъм, независимо дали сте посетили планината за ден, или за по-дълъг период. Ако се облегнем на факти, почти една трета от релефа на България е планински. Това обуславя и безбройните възможности за почивка на планина през лятото. Всяка българска планина е проходима и подходяща за планински туризъм, но популярните маршрутни дестинации са съсредоточени в най-големите планински вериги в страната: Стара планина, Рила, Пирин и Родопите. Ще ви предложим популярни дестинации и кътчета във всяка от тях. Ето ги и тях:

В Стара планина през лятото

Стара планина е най-дългата и голяма планинска верига в България. Тя пресича надлъжно цялата страна, така че от 1666998_origвсички краища на България може да бъде достигната. Дивата и красота и усойните тъмни гори са величествени и запомнящи се. Хижите по пътя и в подножието на връх Ботев са един от най-популярните маршрути за туристи в планината. А любителите на скалното катерене често се опитват да превземат 2376-те метра на величествения връх. Ако отседнете през лятото в хижа Рай, която се намира непосредствено в подножието на върха, през лятото не можете да видите в пълната му прелест водопада Райското пръскало. Водите му са пълноводни най-вече през пролетта. Но пък можете да се любувате на слънцето и чистия въздух в множеството полянки, където можете да си устроите и пикник. Природен резерват Джендема, в границите на който са и споменатите места, може да ви предостави непокътната и дива природа. Кафявата мечка е един от дивите обитатели на региона и трябва да се внимава за нея. Други места, които можете да посетите, са разположени по маршрута към връх Купена и така наречената Тарзанова пътека. Интересни обекти са еко пътеката Бяла река, Троянският манастир, Батошевският манастир, резерват Царичина, Деветашката пещера и още много обекти, които ще ви впечатлят и учудят. Местата за летуване в Стара планина са много и има за всекиго по нещо, независимо какво търси, а видяната красота ще се запечата в съзнанието ви завинаги.

През лятото на почивка в Рила

Най-високата планинска верига на територията на България и на Балканския полуостров въобще, Рила е впечатляваща с четирите си дяла. На територията на Източния и ELA-RILAнай-висок дял се намира и най-високият връх в страната – Мусала. Величествените му 2925 метра предизвикват силите на мнозина алпинисти и катерачи. Едни от най-посещаваните туристически обекти не само лятно време са Светата Рилска обител, курорта Боровец и местността Мальовица. Освен с добре развитата си инфраструктура и предлагането на много места за отсядане и уникална почивка, те са и начална точка за едни от най-популярните планински маршрути в Рила. Разбира се, не може да не се спомене и хижа Седемте рилски езера, която предлага луксозни удобства на посетителите си. До нея може да се достигне най-лесно и бързо с лифт, водещ началото си при Паничище. От хижата можете да достигнете чрез преход до стъпаловидно разположените в района седем рилски езера. Красотата им е ненадмината и никой посетил на Рила не бива да си тръгне от нея без да ги види. Удовлетворението от изкачването и забравянето на умората, след като езерата се разкрият пред очите ви, е гарантирано!

На планина през лятото в Пирин

Пирин е втората по височина планинска верига в страната и нейният първенец връх Вихрен е любимо място и дестинация за туристи и планинари. На територията й могат да се открият и видят над 170 планински езера, а редките видове от флората като еделвайсът и Байкушевата мура ще са удоволствие за очите ви. Популярните курорти Банско и Сандански са притегателна сила за мнозина любители на планинската почивка. От границите им започват и много планински маршрути. Едни от най-трудните преходи са именно на територията на Пирин и интересът към тях е огромен поради предизвикателствата, които предлагат. Екстри като спа, басейни, плажове и заведения могат да се намерят в изобилие. И гаранцията за една ползотворна почивка е пълна. Алпиниският маршрут при седловината Кончето е един от трите най-опасни в България и е на територията на Пирин. Скалният ръб с дължина около 150 метра, свързва върховете Кутело 2 и Бански Суходол. Преминаването е изключително опасно и рисковано. В източните части на Пирин се разполага циркуса Белемето. Там е и Тевното езеро и популярният за туристите заслон Тевното езеро. Дестинацията е доста известна и е отправна точка за множеството туристически обекти в региона.

Родопите през лятото

Живописни и зелени почти целогодишно, Родопите са като че ли най-популярната дестинация за туристите. Може би легендите за митичния певец iztochni_rodopi_haskovo.jpgОрфей, мекият и топъл климат на планината, гостоприемството и вкусната храна на хората в региона, фолклорът и духът са тези неща, които привличат посетителите. Един от най-големите ски курорти в страната, Пампорово, привлича посетители дори и през лятото. От градовете Чепеларе и Смолян тръгват популярни планински маршрути, водещи към места в централните Родопи с голяма известност сред любителите на планината. Триград и Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, върховете Голям Перелик, Снежанка и Чаева чука – всичко това можете да посетите и видите. Районът е богат на много хижи, хотели и къщи за гости. Една прекрасна почивка на чист планински въздух ви очаква!

Алтернативата на Черноморието от страна на планинските ни курорти и хижи е прекрасна. Разнообразието на планината и маршрутите за минаване е огромно, така че ако сте решили да заложите на лятна планинска почивка тази година, няма да сгрешите.


1

България първа в света ще добива ток от Черно море

Уникалната технология за добив на ток от сероводород в Черно ...
fishing-03

Състезание по “пиян” риболов

Спокойно можем да кажем, че алкохолът не е препоръчителен за ...
Drunk-Monkey-Funny-Picture

Острова на пияните маймунки

Преди време ви разказахме за един много интересен плаж, който ...
Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
domoreto

Пътуване на стоп за начинаещи

Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи ...
tanz-tanning-sun-tan

Как да не изгориш на плажа?

Въпреки бляновете ни за море и слънце, изгарянето може да ...

Отговори