Да се приготвим за дълго пътуване си е предизвикателство. Независимо, че за едни дълго пътуване означава отиване до другия край на страната, а за други – прелитане през океана, правилата за добрата ни подготовка са подобни. Като цяло добрата организация и съобразителността ни в случая са значително важни. Важно място заема и начинът ни на пътуване: с влак, с кола, със самолет или автобус. Независимо обаче от дестинацията, продължителността на пътуването и начина ни на транспорт, добрата подготовка определя добрия престой и пътуване. Нещата, които трябва да се предвидят, да се организират и да се приготвят, са много. В следващите няколко стъпки сме очертали основните моменти при организирането на едно дълго пътуване.

 1. Планиране – планирането е определящо за успешното пътуване. Предварително трябва да обмислите къде отивате, как ще стигнете до там и къде ще отседнете. Да резервирате билетите си за самолет, автобус или влак, ако нямате собствен транспорт до мястото. Да си извадите международни паспорти, ако е нужно. Ако отивате с познати, да уговорите с кой автомобил ще пътувате и как ще разпределите разходите за гориво, застраховки и пътни такси на автомобила. Мястото ви за престой и хотела, или комплекса, където ще спите, трябва да резервирате предварително. Особено важно е това, ако пътувате с деца. Те бързо се изморяват и с пристигането да търсите къде ще спите е лош вариант. Ако пътуването е в чужбина, то предварителните резервации са наложителни! На мястото, където отивате, се информирайте, ако използвате автомобила си за възможните варианти, за паркиране.  Да помислите за обратното връщане е от голямо значение също. За пътувания извън страната еднопосочните билети, независимо с какъв транспорт, са по-скъпият и неудачен вариант. Ако пътувате със собствен автомобил, помислете за часовете на връщане, трафика и оставащото ви време за организация за възвръщане към нормалния ви ежедневен ритъм.
 2. Подготовка и събиране на багажа – багажът за дълго пътуване трябва внимателно да се предвиди. В зависимост от престоя ви, ще са ви нужни и различни неща. Но основно дрехи, обувки, тоалетни принадлежности, вода и храна за пътя са нещата, които ви трябват. Преди да започнете да събирате багажа си, прегледайте дрехите и обувките си, отделете необходимите като не прекалявате. Набавете си, ако нямате достатъчно, неща като паста за зъби, кремове, мокри кърпи, салфетки и други тоалетни принадлежности. Напитките и храната за пътя определете спрямо начина си на транспорт до желаната дестинация. Но при всички случаи, вода и нещо за хапване ще са ви нужни. Когато приготвяте багажа си, сложете най-необходимото най-отгоре. Дори водата и храната, заедно с някои лекарства, ако са ви необходими, сложете в отделна чанта. При пътуване със самолет, автобус или влак извън страната, сложете маркировка с имената си на куфарите и саковете си. Така ако багажът ви се изгуби, ще го намерите по-лесно.
 3. Дрехите и обувките за пътя – за едно дълго пътуване дрехите и обувките, с които тръгвате, са от голямо значение за комфорта ви по време на пътя. Дрехите ви трябва да са по-широки, удобни, с по-тъмни цветове, за да не си личи зацапването им. Всякакви модерни, неудобни и атрактивни комбинации не са удачни, ако ви притесняват и са ви неудобни. Обувките е за предпочитане да са равни и в никакъв случай на висок ток за жените. Маратонките, кецовете и равните широки обувки са най-добрият вариант.
 4. Тръгване – деня преди фактическото ви тръгване за дългото пътуване пригответе абсолютно всичко, което ви е необходимо и ще вземате със себе си. Оставете на видно за вас място документи като паспорти, лични карти, застраховки, резервации за отсядане и други, събрани на едно място, за да не забравите да вземете нещо. Когато приготвите куфарите и саковете си, ако сте с колата си, сложете ги в нея от вечерта. При ранно тръгване това е по-добрият вариант да не забравите нещо. Ако сте със самолет или автобус, оставете багажа до вратата, така няма да рискувате да забравите някой сак или куфар в стаята. Чантата с напитки, храна и лекарства от първа необходимост оставете при вас и в никакъв случай не я забравяйте.
 5. Списък – всички приготовления, съображения и неща, необходими за дълго пътуване, трябва да се опишат на списък. По този начин ще отмятате, какво сте свършили, какво ви остава, как се движите във оставащото ви време до пътуването и няма да рискувате да забравите да свършите нещо важно или да не вземете неща от първа необходимост. Когато всичко описано във внимателно обмисления ви списък е отметнато, значи сте готови за едно безпрепятствено пътуване!

Дългите пътувания са изморителни и трудни за организация, но при добра подредба и логично мислене от ваша страна, всичко може да мине добре. Независимо от дестинацията ви и отдалечеността й, следвайки по горните стъпки, ще си организирате едно хубаво дълго пътуване.


killer-whale-wallpaper-4

Уникално! Група китове атакуват акула

Ако досега сте мислили, че китовете не са агресивни животни, ...
Couples-funny-Fighting-with-baseball-bat-720x380-680x380

Никога повече с гадже на море!

Да отидеш на море без гадже си има по-скоро своите ...

Най-готините барчета на морето

Барчета на морето има много, но тези разположени по плажната ...
domoreto

Пътуване на стоп за начинаещи

Причините за пътуване на стоп са основно две: по-малко разходи ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...
Lake-Tahoe

Ако не можете да отидете на море, морето ще дойде при вас!

Ако не можете да отидете на море това лято или ...
 1. Google

  Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless actually worth taking a look, whoa did one particular find out about Mid East has got much more problerms as well.

 2. Google

  Please pay a visit to the websites we comply with, including this 1, because it represents our picks in the web.

 3. Google

  We prefer to honor quite a few other world wide web web-sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out.

Отговори