Желанието на летуващите да прекарат почивката си на къмпинг и да пътуват из страната и чужбина увеличи популярността на кемперите значително. Те са удобни, луксозни, мобилни и могат да ви отведат къде ли не в авантюрите ви по пътищата из света. Но изникват редица въпроси, когато дойде време да се сдобием с един такъв мобилен дом: Каква е разликата между караваните и кемперите?; На какво да обърнем внимание, когато си избираме даден модел?; Къде можем да къмпингуваме и къде не с него?; Колко ще ни струва поддръжката и регистрацията на такъв вид мобилно средство? – и редица други важни и маловажни подробности около закупуването и ползването на кемпер. В тази статия ще се опитаме да отговорим на повечето от тези въпроси и да помогнем на решилите се да си закупят преносим дом.

Разликата между каравана и кемпер!

Основната разлика в двете средства за къмпингуване е задвижването. Караваната, за да бъде придвижена от място на място, трябва да бъде теглена от автомобил или джип. Кемперите са домове на колела с двигател и не е нужно да бъдат дърпани от други превозни средства. Но разликата, която дава отражение на решението ви, е целта на пътуванията ви и сумата, която можете да отделите за покупката на едно от двете средства. Кемперите са доста по-скъпи от караваните, дори и по-старите модели. Но по-високата цена би си заслужавала, ако искате да пътувате от място на място и да сменяте дестинациите в движение. Това с каравана е по-трудно. С нея можете да лагерувате статично на едно място и при всяко, дори най-кратко и близко пътуване, трябва да я разкачвате и закачвате наново за автомобила си. Това за хората, решили да къмпингуват на едно място, не е проблем, но за тези, искащи да пътуват, си е губене на време.

От какво да се интересуваме, когато си избираме кемпер?

Все още караваните са доста по-разпространени от кемперите поради по-ниската си цена и предразположението на българина да къмпингува на едно място дълъг период от време. Цяло лято собствениците на каравани ги оставят на местата за къмпингуване и се придвижват с колите си до местата, до които желаят да стигнат. Но не само улесненото придвижване прави кемперите по-добрият избор. Водните резервоари на караваните са с вместимост от 38 литра, които могат да достигнат максимума от 70 литра при преработка на моделите. За домовете на колела най-малкият обем е от 120 литра воден резервоар и може да достигне до 250 литра. Говорим за чиста вода, обема на мръсната вода е приблизително 100 литра. Когато си купувате мобилна къща, информирайте се за обема на водния и резервоар, за да удовлетворите по-добре нуждите си. При кемперите батериите на чешмите и душовете са различни от тези в жилищните сгради. Налягането им е по-ниско, за да се спести водата и да се изразходва по-бавно и по-икономично. Повечето домове на колела са оборудвани с фурна, хладилник, газови котлони, а дори и микровълнова при някои модели. Потърсете информация от продавача за наличната техника в детайли! Електрозахранването е 220-волтово и можете да намерите модели кемпери с уреди, работещи на газ или ток. Допълнително можете да си оборудвате преносимата къща с компютри или лаптопи, телевизор, климатик и други екстри. В по-скъпите модели кемпери някои от тези екстри са налични, стига да имате възможността да си ги закупите. Попитайте за пространството и организацията му в кемпера! При повечето модели леглата са разположени над предните седалки и в крайните задни части на возилото. В средата се оставя място за кухненския бокс, диван с масичка и тоалетна с баня. При някои модели предните седалки имат ротация на 360 градуса. Това дава възможността местата около масата да достигнат бройката от 7. Масово двигателите на един кемпер са дизелови и обемът им е 2.2 литра, а конските сили са от ранга на 140. Акумулаторите са два и се поддържат лесно. При изминаване на от около 5000 километра годишно, кемперите имат най-малко 20 годишен срок на експлоатация.

Къде е позволено и къде не да къмпингуваме с кемпер?

Повечето, да не кажем всички къмпинги и места, достъпни за каравани, са позволени и за кемперите. Няма проблеми, стига да има свободно място и да спазвате закона за поддръжка и плащане на такси и данъци на преносимите домове, да къмпингувате в страната и чужбина. За използването на кемперите извън границите на страната са нужни застраховки, допълнителни пътни такси и оформяне на документите на возилото за пътя, в страната се изискват винетни такси, отново застраховки и пътен данък. Шофьори с книжка категория „В“ могат да управляват кемпери с тонаж до 3.5 тона, не повече.  Климатичните условия и състоянието на пътя също определят до голяма степен използването на кемперите. По-хлъзгавите, неравни и глухи пътища могат да са проблем.

Поддръжка и регистрация на кемпера.

В зависимост от марката, модела, капацитета и наличието на части в страната, поддръжката на кемперите е различна, както и поддръжката на различните автомобили. Само че тук ситуацията е допълнително усложнена от наличието на уреди в кухненския бокс, батерии в банята за вода и нещата, които стандартно могат да се повредят в една къща. От гледна точка на данъците, винетките, регистрацията и редовните годишни прегледи по обслужването, нещата стоят както при един редови автомобил. Няма да очертаваме суми, поради честата им промяна.


Drunk-Monkey-Funny-Picture

Острова на пияните маймунки

Преди време ви разказахме за един много интересен плаж, който ...
hiking-group-mountain-hamsuns-rike-norway-1400x787

Около София: 50 идеи за разходка

Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, ...
Rosie2006_May_29_097

С куче на море

С куче на море, интересно, нали! Навярно малко от нас ...
Рилскиманастир

Места, които няма да повярвате, че са в България.

България е уникална страна. Природата ни е дар от бога, ...
HNCK8404

Изпитание: един месец без Facebook

Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? ...
151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169

Защо успелите хора носят едни и същи дрехи всеки ден?

Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? ...

Отговори