Желанието на летуващите да прекарат почивката си на къмпинг и да пътуват из страната и чужбина увеличи популярността на кемперите значително. Те са удобни, луксозни, мобилни и могат да ви отведат къде ли не в авантюрите ви по пътищата из света. Но изникват редица въпроси, когато дойде време да се сдобием с един такъв мобилен дом: Каква е разликата между караваните и кемперите?; На какво да обърнем внимание, когато си избираме даден модел?; Къде можем да къмпингуваме и къде не с него?; Колко ще ни струва поддръжката и регистрацията на такъв вид мобилно средство? – и редица други важни и маловажни подробности около закупуването и ползването на кемпер. В тази статия ще се опитаме да отговорим на повечето от тези въпроси и да помогнем на решилите се да си закупят преносим дом.

Разликата между каравана и кемпер!

Основната разлика в двете средства за къмпингуване е задвижването. Караваната, за да бъде придвижена от място на място, трябва да бъде теглена от автомобил или джип. Кемперите са домове на колела с двигател и не е нужно да бъдат дърпани от други превозни средства. Но разликата, която дава отражение на решението ви, е целта на пътуванията ви и сумата, която можете да отделите за покупката на едно от двете средства. Кемперите са доста по-скъпи от караваните, дори и по-старите модели. Но по-високата цена би си заслужавала, ако искате да пътувате от място на място и да сменяте дестинациите в движение. Това с каравана е по-трудно. С нея можете да лагерувате статично на едно място и при всяко, дори най-кратко и близко пътуване, трябва да я разкачвате и закачвате наново за автомобила си. Това за хората, решили да къмпингуват на едно място, не е проблем, но за тези, искащи да пътуват, си е губене на време.

От какво да се интересуваме, когато си избираме кемпер?

Все още караваните са доста по-разпространени от кемперите поради по-ниската си цена и предразположението на българина да къмпингува на едно място дълъг период от време. Цяло лято собствениците на каравани ги оставят на местата за къмпингуване и се придвижват с колите си до местата, до които желаят да стигнат. Но не само улесненото придвижване прави кемперите по-добрият избор. Водните резервоари на караваните са с вместимост от 38 литра, които могат да достигнат максимума от 70 литра при преработка на моделите. За домовете на колела най-малкият обем е от 120 литра воден резервоар и може да достигне до 250 литра. Говорим за чиста вода, обема на мръсната вода е приблизително 100 литра. Когато си купувате мобилна къща, информирайте се за обема на водния и резервоар, за да удовлетворите по-добре нуждите си. При кемперите батериите на чешмите и душовете са различни от тези в жилищните сгради. Налягането им е по-ниско, за да се спести водата и да се изразходва по-бавно и по-икономично. Повечето домове на колела са оборудвани с фурна, хладилник, газови котлони, а дори и микровълнова при някои модели. Потърсете информация от продавача за наличната техника в детайли! Електрозахранването е 220-волтово и можете да намерите модели кемпери с уреди, работещи на газ или ток. Допълнително можете да си оборудвате преносимата къща с компютри или лаптопи, телевизор, климатик и други екстри. В по-скъпите модели кемпери някои от тези екстри са налични, стига да имате възможността да си ги закупите. Попитайте за пространството и организацията му в кемпера! При повечето модели леглата са разположени над предните седалки и в крайните задни части на возилото. В средата се оставя място за кухненския бокс, диван с масичка и тоалетна с баня. При някои модели предните седалки имат ротация на 360 градуса. Това дава възможността местата около масата да достигнат бройката от 7. Масово двигателите на един кемпер са дизелови и обемът им е 2.2 литра, а конските сили са от ранга на 140. Акумулаторите са два и се поддържат лесно. При изминаване на от около 5000 километра годишно, кемперите имат най-малко 20 годишен срок на експлоатация.

Къде е позволено и къде не да къмпингуваме с кемпер?

Повечето, да не кажем всички къмпинги и места, достъпни за каравани, са позволени и за кемперите. Няма проблеми, стига да има свободно място и да спазвате закона за поддръжка и плащане на такси и данъци на преносимите домове, да къмпингувате в страната и чужбина. За използването на кемперите извън границите на страната са нужни застраховки, допълнителни пътни такси и оформяне на документите на возилото за пътя, в страната се изискват винетни такси, отново застраховки и пътен данък. Шофьори с книжка категория „В“ могат да управляват кемпери с тонаж до 3.5 тона, не повече.  Климатичните условия и състоянието на пътя също определят до голяма степен използването на кемперите. По-хлъзгавите, неравни и глухи пътища могат да са проблем.

Поддръжка и регистрация на кемпера.

В зависимост от марката, модела, капацитета и наличието на части в страната, поддръжката на кемперите е различна, както и поддръжката на различните автомобили. Само че тук ситуацията е допълнително усложнена от наличието на уреди в кухненския бокс, батерии в банята за вода и нещата, които стандартно могат да се повредят в една къща. От гледна точка на данъците, винетките, регистрацията и редовните годишни прегледи по обслужването, нещата стоят както при един редови автомобил. Няма да очертаваме суми, поради честата им промяна.


maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...
London-Wireless-Festival

Големите фестивали през 2016

Лятото е в разгара си, а с него и времето ...

Най-готините барчета на морето

Барчета на морето има много, но тези разположени по плажната ...
road_and_ladies_legs_by_eckkko-d5atvm4

Какво да правим на морето, когато вали?

Когато вали, какво може да правим на морето? На всеки ...
beach-reads

Топ 6 книги, които да четете на плажа

Като че ли през лятото е масова практика да лежиш ...

Отговори