Колко пъти сте изпадали в тази ситуация – петък вечер, пиете си бирата в някой бар и се чудите накъде да поемете утре сутрин – някъде в радиус от 150 км около София. Вариантите са буквално стотици – само вземете пътна карта и очертайте с молив кръг с радиус 150 км и ще видите сами! Ние ще ви ударим едно рамо с няколко вдъхновения – с кола, с колело, с градски транспорт, с влак, на стоп. Всеки да пътува, както му е кеф!

Последвайте линковете на предложенията, които ви заинтригуват, за да научите подробности за мястото, упътване и списък на интересните за разглеждане обекти. Да, и София диша, макар понякога да трябва да се отдалечите малко.

 1. Лозенски манастир

Разстояние от София: 20 км

Част от Софийската Света гора, Лозенският манастир е един от най-посещаваните в района, а гледката, която се разкрива от него към Софийското поле, буквално ще ви спре дъха. От центъра на Долни Лозен е под час пеша нагоре по не особено тежък горски черен път. След това можете да продължите към връх Половрак по Лозенската екопътека и да слезете през село Пасарел.

 1. С влак до Своге

Разстояние от София: 40 км, с влак – 40 минути

Преди време събрахме 10 причини да видите Своге, а се оказа, че са много повече. Самият град е идеален за разходка, има и няколко приятни заведения. За разходките в околностите да не споменаваме…

 1. Сопот

Разстояние от София: 130 км

По подбалканския път са само 130 км от София до Сопот. Градчето не само носи и днес много от духа на Вазов, но и е истински магнит за почитателите на планинското колоездене, зорбинга, парапланеризма…

 1. Благоевградски приказки

Разстояние от София: 102 км

Мнозина отскачат до Благоевград само за обяд в парк Бачиново. Прибавете към това и една арт разходка – в старата част на града, Вароша. Макар на 2 минути от центъра, Вароша е истински романтично и уединено място. Малките улички са като лабиринт, и всяка една отвежда на неочаквано място. Както се разхождате, и пред вас се препречва врата. А зад нея – тих кът с аромата на здравец, прозорци, „окичени” с клони, и тихите стъпки на някоя угоена котка, прокрадваща се в тъмнината.

 1. По пловдивските тепета

Разстояние от София: 149 км, с влак – 2 часа и 15 минути

От колко време не сте били в Пловдив? През последните години доста неща са реновирани и променени. Разходка из Стария град, кафе на терасата над Античния театър и вечното броене на тепета (а вие знаете ли колко точно са?) – изборът е ваш, а Пловдив е на точно 149 км от София. Вижте и най-интересните заведения в Пловдив.

 1. Влезте в килията на Паисий

Разстояние от София: 150 км

Макар да сме свикнали да свързваме Банско предимно със ски, протести „за“ и „против“ нови лифтове и Джаз фестивал Банско, това е родното място на Паисий. Заведете децата си в килията на монаха – точно копие на вече несъществуващата му килия в Атонския манастир.

 1. Драгоман – блатото като забележителност

Разстояние от София: 43 км, с влак – 1 час

Ако изобщо сте се опитвали да си представите разходка в блато, представите ви може да се окажат много по-различни от пътеката през Драгоманското блато. Система от дървени мостчета ви превежда над блатната растителност, буквално на сантиметри от птиците. А да, и хищни растения.

 1. Боянски водопад, Боянско езеро

Разстояние от центъра на София: 8 км

Ето ви една разходка с градски транспорт – автобус 64 ви оставя на спирка Боянко ханче, откъдето можете да поемете в културна посока (Боянската църква, част от наследството на ЮНЕСКО в България) или пък по планинските пътеки към Боянския водопад, Боянското езеро и няколко близки хижи. Пътеките са добре маркирани, прочетете и подробности за маршрута.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ ВЪВ ВИТОША.

 1. Кътинските пирамиди

Разстояние от София: 20 км

Дори за тези, които живеят от десетилетия в София, наличието на пирамиди в околностите на града може да звучи чудато. Кътинските пирамиди обаче са забележителност, която трябва да видите преди да бъде унищожена от времето. Стига се с кола, маршрутно такси или автобус.

 1. Съевата дупка

Разстояние от София: 100 км

За почитателите на пещерите, скалните образувания със странни имена и пещерните сватби – Съевата дупка. Хубавото е, че работи без почивен ден.

 1. Черепишкият манастир

Разстояние от София: 100 км, с влак – 2 часа

Още едно прекрасно кътче в Искърския пролом. Тръгнете с влак, слезте на гара Лютиброд и тръгнете пеш по шосето обратно към Черепиш. Разходката е по-малко от час, минава през живописни тунели, склонове и извивки на Искър, за да ви дари накрая с прекрасната гледка на манастира отвисоко. Може да слезете и на гара Черепиш, откъдето манастирът е съвсем близо.

 1. Годеч и Дивият запад

Разстояние от София: 47 км

Тук наистина може да се почувствате като в Дивия запад – особено ако влезете с гръм и трясък в някое от кафенетата, където ще предизвикате куп учудени погледи от местните хора (и последвали сладки приказки). Градът има чудесен обновен център, покрай пътя се издига вековна иглолистна гора, а над него има поляни, сякаш създадени само за пикник.

 1. Село Граница

Разстояние от София: 106 км

Граница се гордее, че е единственото село с църква, манастир и винпром. Намира се на 4 км от Кюстендил и има всичко за уикенд разходка – места за пикник, интересни къщи от преди два века, средновековна крепост и, разбира се, много добри вина.

 1. Седемте рилски езера

Разстояние от София: 100 км

Хубавото е, че за да стигнете до Седемте рилски езера, има цял куп маршрути – и за напреднали, и за начинаещи планинари. Езерата не просто са приказно красиви, а около тях се носят легенди, коя от коя по-драматични.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В РИЛА.

 1. Самоков

Разстояние от София: 60 км

Изберете Самоков за почивката си и той ще ви предостави такова разнообразие от възможности, че вероятно няма да ви стигне времето да се възползвате от всички. Градчето е най-популярно като планински курорт и база за големите ски-центрове около него. Вместо сред суетата на Боровец, можете да се настаните в уютен хотел или къща за гости в Самоков. Прочетете повече за маршрутите около Самоков, но не подценявайте и забележителностите в Самоков – много добър музей и Самоковският манастир.

 1. Приказка за една църквица край Лобош

Разстояние от София: 70 км

Това е място с необикновена история. Църквата Свети Йоан Летни е построена през далечната 1350 г. и е преживяла потапянето на едно село на дъното на днешния язовир Пчелина. Гледката от скалата Пчелин камък към огледалото на язовира е изумителна. Съвсем наблизо е Земен.

 1. Лакатнишките скали

Разстояние от София: 60 км, с влак – 1 час и 15 мин.

Ако пътувате с влака СофияМездра, Лакатнишките скали вероятно са едно от онези места, които много пъти сте виждали отдалеч, много пъти сте си казвали, че трябва да посетите, но така и досега не сте запалили колата в тази посока. Панорамата, която се разкрива от скалите към дефилето на река Искър и гара Лакатник, ще остане дълго в съзнанието ви, а маршрутът е идеален за един ден или уикенд, сравнително лек и подходящ за деца.

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ.

 1. Изкачване на покрива на Балканския полуостров

Разстояние от София: 80 км

Мусала е не просто най-високият връх на Балканите – той е най-високият между Алпите и Кавказ, което си е яко и спокойно може да послужи като повод за гордост, особено за пиянски разговор в гръцка кръчма. Южните ни съседи мъкнат павета откъде ли не за няколкото метра, които ние имаме дадени от Бога. Затова и е хубаво да се видят. Можете да си направите еднодневна суперлежерна разходка (подходяща и за неизкушени от планинарството) или да отделите повече време.

 1. Белчин – селото на щъркелитеи крепостта Цари Мали град

Разстояние от София: 50 км

Белчин е село, което си има от всичко по малко – и тракийски гробници, и вековна църква, минерална вода, етнографски музей, а отскоро – и възстановена крепост Цари Мали Град. Крепостта има атракции за деца, така че е идеална за семейна разходка. Селото пък е известно с многобройните си щъркелови гнезда. Отидете през април, за да свалите мартениците.

 1. Най-горещият гейзер в Европа

Разстояние от София: 80 км

Като чуете „гейзери“, сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А знаете ли, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сапарева баня? При това е най-горещият на Стария континент и все още се използва и за… варене на картофи.

 1. Горските джакузита в село Железница

Разстояние от София: 23 км

Село Железница се намира южно от София, в полите на Витоша, сред живописна природа. Освен с приятните си туристически пътеки районът е известен и със своите 12-13 термални извора. След ходене не повече от половин-един час в гората ще стигнете до горските джакузита – два басейна, дело на ентусиасти, които с помощтта на малко камъни и цимент са сътворили наистина очарователно кътче. От скалите до реката извира горещата минерална вода, с която се пълнят басейните.

 1. Белият Белмекен

Разстояние от София: 130 км

За планинарите язовирните стени на Белмекен са отправни точки за катерене на върховете Белмекен (бивш Васил Коларов), Славов връх, Балабаница, Каменчал… През южната стена на язовира преминава и една от пътеките към хижа „Белмекен”, но за да вървите по нея, ще трябва да сте добре оборудвани с карта, компас и останалите важни подробности за оцеляване в планината. Не се учудвайте, ако по пътя през гората срещнете табори от свободно пасящи коне.

 1. Стобските пирамиди

Разстояние от София: 100 км

Сватовете, Чуките, Самодивските комини, Невястата не са имена на разкази от българската класическа литература, а истински истории, изваяни върху скалистите ридове на Рила. На около 100 км от София, близо до село Стоб, се намират Стобските пирамиди – живописни скални образувания, за които се носят вълнуващи легенди. А съвсем наблизо е и Рилският манастир.

 1. Тетевенският Балкан или когато хората полетят

Разстояние от София: 111 км

От Тетевен тръгват толкова много пътеки към Стара планина, че ще се чудите по коя да поемете. А и всички си имат едни поетични имена – Под пръските на водопада (където ви очаква среща с дъждовниците), Свеж полъх под слънчевия камък, Горската пътека… А защо да не изкачите Червен връх?

ВИЖТЕ ОЩЕ МАРШРУТИ В СТАРА ПЛАНИНА.

 1. Кремиковски манастир

Разстояние от центъра на София: 22 км

Красивият Кремиковски манастир е в контраст с това, което си представяте, че е Кремиковци. Разходката нагоре е приятна, по асфалтов път, а може да се стигне и с кола. Има сенчести пейки за следобедна закуска и кафе (носете си), както и чудесна гледка към София (при ясно време и ако смогът не е твърде много).

 1. С колело около София

Районът около София е сравнително равен, което го прави подходящ за еднодневна разходка с колело. Има няколко маршрута, които ще ви впечатлят с красивите си пейзажи и възможностите за пикник. Герман, Панчарево, Банкя, Камбаните – изберете сами.

 1. Лек излет до Кокалянски манастир

Разстояние от София: 20 км

Един приятен преход, който не включва стръмни наклони и тежки раници – разходете се до Кокалянския манастир и завършете разходката с пикник на хубава широка поляна.

 1. Село Живково и Живковският манастир

Разстояние от София: 57 км

Селото някога е било цялото опасано с жив плет, а на хълм над него се издига стар манастир – днес възстановен. Манастирът е отворен на празника Свети Дух, но даже да е заключен, оттук се разкрива чудесна панорамна гледка отвисоко.

 1. Пантеонът при село Гургулят

Разстояние от София: 40 км

Една малко по-различна от обичайните ви уикенд дестинации – пантеонът на загиналите по време на Сръбско-Българската война (1885). Дотам има асфалтов път, чудесно е за пикник и за урок по история на открито.

 1. Правец – къщата на Тодор Живков и два манастира

Разстояние от София: 70 км

Районът на Правец е чудесен и за един, и за два дни разходки. Посетет Музея на Тодор Живков, където се съхраняват част от подаръците, които бившият лидер е получавал от важни клечки. Посетете и Правешкия манастир и спокойния Чекотински манастир.

 1. Другата Варвара – не онази на морето

Разстояние от София: 107 км

В това пазарджишко село се празнува като за последно – съборите му са прочути надлъж и нашир, а над селото се издига 18-метров светещ кръст.

 1. До Златните мостове

Разстояние от центъра на София – 21 км

Златните мостове представляват каменна река във Витоша, откъдето тръгват многобройни маркирани маршрути из планината. Ще подишате чист въздух и ще се нагледате на зеленина на минути от София.

 1. Село Дрен – спокойствие по радомирски

Разстояние от София: 55 км

Село Дрен според редица проучвания е едно от най-чистите места в България. Мястото е тихо, спокойно и в близост има два язовира.

 1. Старо село и неговата мистериозна пирамида 

Разстояние от София: 45 км

Преди време няколко сайта “информираха” за откриването на илюминатска пирамида в центъра на село Старо село край Перник. Тръгнете ли да я търсите обаче, ще попаднете на куп други интересни неща – стара църква, древни артефакти.

 1. Къщата на една българка

Разстояние от София: 100 км

Посетете село Челопек, за да видите къщата на жената, вдъхновила Вазов да напише разказа си “Една българка”. Оттук можете да продължите по стъпките на баба Илийца и да стигнете до Черепишкия манастир (10 км по асфалтов път).

 1. Музей на киселото мляко

Разстояние от София: 90 км

Киселото мляко е несъмнена част от националната гордост на българина, но какво знаем за него? Посетете Музея на киселото мляко в село Студен извор, който се намира близо до родната къща на откривателя на бактерията лактобациликус булгарикус д-р Стамен Григоров.

 1. Клисурски манастир

Разстояние от София: 85 км

Четвъртият по големина манастир в България ще ви изненада с уютна градина, детски кът, музей на църковната история и иконописно ателие.

 1. Панагюрище – не град, а съкровище

Разстояние от София: 100 км

Вижте панагюрското златно съкровище, посетете уютната винарска изба “Румелия”, разходете се в планината – Панагюрище е истинско съкровище!

 1. Миньорският музей и крепостта Кракра

Разстояние от София: 40 км

Посетете Перник – с влак или кола, и разгледайте уникалния за България Музей на минното дело. Качете се на крепостта Кракра и вижте интересните находки в Историческия музей.

 1. Село Бов и Вазовата екопътека

Разстояние от София: 60 км, с влак – 1 час

Разходете се по живописната Вазова екопътека в Искърското дефиле, вижте водопада Скакля и се насладете на чистия въздух. Подробности за маршрута на Вазовата екопътека. От гара Бов можете да продължите и по една друга екопътека – към водопада Под камико (маршрутът тук). А пък самото селце Бов си има романтична история за една рицарска любов.

 1. Етрополе

Разстояние от София: 80 км

Знаете ли, че в Етрополе има часовникова кула, която всеки ден в 12 часа на обяд изпълнява стари градски песни? Посетете града и заради любопитния исторически музей, Етрополския манастир и водопада Варовитец зад него.

 1. Хижа “Пейова бука” в Плана планина

Разстояние от центъра на София – 31 км

Разходете се в често пренебрегваната за сметка на Витоша Плана планина край София. Маршрутът тръгва от село Долни Пасарел, а разходката е сравнително лека и приятна. Подробности как се стига до хижа Пейова бука.

 1. Пещера Проходна

Разстояние от София: 110 км

Въпреки че надминава с 10 км ограничението от 100 км около София, Проходна е една от любимите ни пещери. Намира се в близост до село Карлуково, откъдето тръгват още няколко маршрута за разходка. Над нея пък се намира прочутата с невероятните си гледки хижа Пещерен дом. Прочетете повече за пещерата Проходна и за маршрутите около Карлуково.

 1. Връх Марков камък над Враца

Разстояние от София: 110 км

Връх над Враца, от който се разкрива страхотна панорама. Приятно изкачване, за което е добре да предвидите цял ден. Подробности за маршрута към Марков камък.

 1. Гложенски манастир

Разстояние от София: 100 км

На 12 км от Тетевен се издига Гложенският манастир – едно от онези места, на които стъпваш на пръсти. Градините, пълни с цветя, са чудесни през пролетта и лятото.

 1. Шияковски манастир

Разстояние от София: 20 км

Малцина са чували за този приятен манастир край Костинброд. В обикновени дни тук цари тишина, на големи празници е оживено. Ако времето е хубаво, можете да се разходите до двата параклиса в района.

 1. Изкачване на връх Ком

Разстояние от София: 90 км

Изходният пункт за изкачване на един от най-емблематичните български върхове е Берковица. С връх Ком започва българската част на международното трасе Е-3 0 или познат като маршрута Ком-Емине.

 1. Трън и Трънското ждрело

Разстояние от София: 80 км

Изминете Трънската екопътека в ждрелото на река Ерма и отдънете в обновения парк при началото на пътеката. В самия град Трън пък посетете скалния параклис Света Петка, в който се смята, че българската светица Петка е живяла известно време.

 1. Земен и Земенският манастир

Разстояние от София: 80 км, с влак 2 часа

Земенският манастир пази толкова съкровища от миналото, че е превърнат в музей. Вижте едно от първите стенописни изображения на българския светец Иван Рилски и си пожелайте нещо с ръка на древния олтар (казват, че желанията тук се сбъдват).

 1. Разбоишки манастир

Разстояние от София: 56 км

На около 10 км от Годеч ви очаква интересна разходка до варосаните стени на изсечения в скалите Разбоишки манастир. Скалната църква е кацнала на височина 50 м над река Нишава.

Източник: peika.bg


maxresdefault-2

Най-страшната водна пързалка в света!

Водната пързалка "Zero G" в Action Park се намира в ...
maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...
Lake-Tahoe

Ако не можете да отидете на море, морето ще дойде при вас!

Ако не можете да отидете на море това лято или ...
HNCK8404

Изпитание: един месец без Facebook

Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? ...
fishing-03

Състезание по “пиян” риболов

Спокойно можем да кажем, че алкохолът не е препоръчителен за ...

Отговори