На палатка в пещера. Възможно ли е това, къде и как? Ако се замислим България е богата на скални образувания и най-вече пещери, но лагеруването на палатка в най-известните и големи от тях е забранено и неудачно. Те са пригодени за групови посещения на туристи и условията в тях не са никак подходящи да си опънем палатка. Но! В районите на тези най-известни и красиви пещери има множество малки закътани местенца, на които никой не забранява да се лагерува. Разбира се мащабите им не са грандиозни, нито пък дълбочината, но това прави тези малки пещери, накацали по скалисти склонове и стени възможни за лагеруване. Преживяването да се събудиш и да видиш изгрева или пък да посрещнеш залеза на палатка в пещера е неописуемо. Само изпиталите го биха могли да си го представят. Още повече в близост до тези пещери в повечето случаи има и водопади, красиви, величествени и тътнещи с тоновете си водна маса. Ако тръгнете в посока на дадените от нас дестинации, ще намерите местенце, което със сигурност ще е подходящо за лагеруване в пещера, малка, уютна и вълнуваща. Нека сега изброим някои от големите пещери в България и прилежащите им региони.

Дяволското гърло – пещерата се намира в Триградския карстов район. Местността е в землищата на западните Родопи и обхваща земите по поречията на река Въча и протоците й ( Триградска, Буйновска, Мугленска, Чаирска и Широколъшка реки). По билото на рида Мурсалица и между селата Чамла и Триград има множество въртопи, ували и малки карни полета. Врязаните каньони в долината на Буйновска река са изключително красива гледка. Отворите на множество карстови пещери се виждат на различни височини в района. По пътя от град Девин се стига бързо до Триградското ждрело, скалистия район и Дяволското гърло. Обикаляйки и разглеждайки района можете да си намерите сигурно, безопасно и подходящо местенце за лагеруване на палатка в пещера.

Деветашката пещера – в близост до село Деветаки и на близо до село Крушуна, уникалната пещера и Крушинските водопади в местността са невероятно място, да си намерите местенце за лагеруване. Голям град в близост е Ловеч. Определено има какво да се види и природата е девствено чиста и непокътната. Около Крушинските водопади, образувалото се плато е изградено от карстови скали и поредица от басейни, тераси и малки пещери се подават отвсякъде. Уникално чиста вода, красиви природни форми и при проява на малко откривателски дух мястото за лагера ви на палатка е намерено. В дълбоките и усойни пещери, като Деветашката, а и други по-малки в района влизането без опит и оборудване е забранено и твърде опасно за живота, и лагеруването не се позволява. За целта трябва да се използват скалните подслони в областта или малките приземни пещери. Поречието на река Осъм предлага усамотени, очарователни кътчета, където дори можете да лагерувате на палатка в пещера.

Снежанка – пещерата и местността се простират по течението на Ново Махленска река, скрити сред вековните буки на Баташкия балкан. Град Пещера е на около 5 километра от тази местност. Всъщност самата местност Ангелиеви ниви опасва региона и до нея е възможно да се достигне с автомобил. От там по изградена еко пътека се навлиза във величествена букова гора и се достига до пещерата. Карстовият характер на местността и на самата пещера са прелестни. Може да се види снежнобялата украса на Снежанка и при вътрешността множество сталактитни и сталагмитни образувания. Тишината е прекрасна, само падащите капки вода нарушават спокойствието. Около входа и в околностите при добро желание могат да бъдат открити тайнствени местенца за лагеруване.

Съева дупка – пещерата е част от Панежкия Карстов район. Намира се на около 120 километра от София и може да се види от близкото село Брестница. Входовете са два, ако сте с кола излизате на западния вход, ако сте пеша по поречието на река Дълбоки дол, трябва да изкачите приблизително 260 стъпала до другия вход. Скалния откос обрасъл с мъхове, цветя и треви е идеално място за лагеруване на палатка в пещера. Той е непосредствено до входа на пещерата, така че трябва да изчакате потока от туристи да изчезне, за да оформите лагера си. Приказен свят се разкрива пред очите ви, когато настъпи вечерта, песента на щурците, шумоленето на листата и тишината ще ви завладеят.

Ягодинска пещера – В полите на Родопите и част от множеството пещери в Родопите, Ягодина е най-дългата. Ягодинския пещерен район представя повече от 30 на брой пещери. Някои от тях са Долна Каранска, Карната, Горна Каранска и други. В местността тече река Буйновска, а най-близкото населено място е село Тешел от Смолянски окръг. Пещерата е етажирана и на места трудно проходима, несъмнено и изключително впечатляваща. При разходка и оглед на местността могат да се намерят местенца, които са уединени и подходящи за лятно лагеруване, дори в пределите на някоя мъничка и сгушена сред тревите пещера.

Духлата – на около километър от село Боснек и на около час път от столицата, Духлата е разположена в полите на Витоша на южните склонове. Входовете и са няколко и са по поречието на река Струма, в склоновете на рид Голяма могила. Лабиринти от пещерни образувания, предверия и тайнствени места описват региона. Духлата е най-дългата пещера в България и етажираната и структура крие множество подземни карсти и езера. На палатка в пещера тук може да се лагерува по повърхностните предверни части, които са безопасни и подходящи. 

DuhlataPeshtera

Местенцата, които могат да се набележат са още доста, но нека оставим нещо и за вас. Нещо, което ще откриете без дори да сте предполагали, че може да съществува в страната ни. Лагеруването на палатка в пещера е доста интригуващи и си заслужава да се изпита!


Созопол

Какво се случи със Созопол?

Навярно много от нас си задават въпроса, какво се случи ...
151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169

Защо успелите хора носят едни и същи дрехи всеки ден?

Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? ...
digital nomad

Как да се подготвиш за първото си пътешествие като дигитален номад?

Най-сетне си решил да дадеш почивка на дивана в хола ...
Black-Fin-Camper-Box-Prius-Camp

Най-удобните коли за дълъг път

Автотуризмът е разпространено явление в модерния свят. Великолепно изживяване е ...
fishing-03

Състезание по “пиян” риболов

Спокойно можем да кажем, че алкохолът не е препоръчителен за ...