Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? Този въпрос може да има много отговори, но никой от тях не е свързан с липсата на пари. Едно течение наречено „гардероб капсула“, би могло да обясни много неща. То не е отдавнашно, но започва да набира все повече последователи и сила с тях. Бързо променящата се мода и модни тенденции заслужават своя критицизъм, защото все повече залагат на преходната печалба от суетата. Смяната на брандовете толкова често е свързана единствено с амбициите и желанията на хората стоящи зад тях да печелят пари. Осъзнаването на тази преходност и безпредметност на малотрайните модни тенденции, подтикна и създаването на това натурално появило се течение.

“Гардероб капсула” има силен социален отклик в лицето на известни личности, които са успели, но не пилеят средствата си за всяка ново появила се мимолетна мода. Все повече хора прилагат минималистични принципи към модния си вкус и отражението му. Много хора, които не са част от течението и философията му не разбират – защо един успял финансово човек, би носил едни и същи дрехи всеки ден? Успелите хора са успели не случайно, всеки ход и инвестиция са обмислени. Защо биха носили и притежавали минималистичен арсенал от дрехи си има своите силни и основателни причини. Ако някога сте се чудили дали този стил и течение са за вас, то ето и няколко основателни причини, които да ви убедят в ползата от носенето на един и същи тоалет ежедневно.

NVCeikA

  1. Вземане на решения – умората от вземането на постоянни решения, води до вземането на некачествени и дори лоши решения в един момент. Когато дълго време се мъчите да вземете решение, то то се размива във времето и никак не е ефективно накрая. За хора, които трябва да взимат изключително важни решения ежедневно, вземането на едно решение по-малко и то с не толкова важен характер е добре дошло. Да сте свободни от мисълта, че всеки ден трябва да избирате тоалета си сутрин е много освобождаваща и така можете да освободите мисловно пространство в мозъка си за предстоящите важни задачи през деня. Пример за това може да бъде минималния гардероб на редица влиятелни политици, като президента Обама, например. Това важи за повечето държавни глави и сериозни бизнес личности. Успелите хора мислят успешно;
  2. По-малко изгубено време – нямаме представа, колко време губим в неща, които не са необходими, докато не ги премахнем от ежедневието си. Когато сведем действията и изборите си до нещата, които са смислени имаме повече свобода, за концентрация върху градивни действия и мисли. Има експеримент наречен „Проект 333“ – той предизвиква волята на един човек да носи само 33 вида дрехи в рамките на 3 месеца. Проекта е прост, но може да промени мисленето ви и живота ви изцяло. Ограничаването на гардероба ви от излишество е едно от нещата, които ви насочва към ползотворен и градивен ден. Сутрин може да се приготвите доста по-бързо, ефективно и лесно. Представете си да станете час или два сутрин по-рано само и единствено, за да си изберете тоалет, ужасно изморяващо! Един успял човек, никога не би си позволил тази суета. 151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169
  3. По-малко изгубена енергия и повече подреденост – за един гардероб с много видове дрехи от различно естество са нужни повече поддръжка, време, организация, разделяне на прането и така нататък. За един гардероб капсула всичко това е доста по-организирано, защото естеството на дрехите е подобно. Не казваме да имате един панталон и една риза в гардероба или пък само един костюм, става въпрос за концентрация на стила и минимално отвличане на вниманието. Нагледен пример, би било арсенал от светло сини ризи, комбинирани с сиви или черни костюми например. За жените работната комбинация от бяла риза с костюм в пастелен тон също е вид гардероб капсула. Същността на гардероба капсула е простота, изчистен дизайн и гъвкавост. Успелите хора го използват целенасочено и осъзнато.
  4. Модел за подражание с минимални средства – носенето на дрехи тип „униформа“ донякъде е запомнящо се и стилно същевременно. По-голяма е вероятността да ви запомнят, когато стила ви и облеклото ви е минималистично и повтарящо се, отколкото хаотично, претрупано и разнообразно. Относно цената на гардероба капсула – тя е много по-минимална от тази на един претрупан от стилове и възприятия неща. Даваме купища пари за дрехи и аксесоари, които дори не използваме. Преди жените са имали до максимум 9 тоалета, а сега имат повече от 30 и то месечно. Такова разхищение не ни е нужно и гардероба капсула е доста удачно спестовно решение за бюджета ни. Вниманието и насочването към същественото прави един човек част от успелите хора и гардероба капсула е едно добро решение, с оглед на тези цели.

Казано накратко гардероба капсула, като течение все повече обхваща по-големи групи от хора не само сред известните и успелите, но и сред средностатистическите хора. Той води към по-голяма продуктивност, по-малко стрес, по-големи спестявания, по-малко отвличане на вниманието и по-голямо спокойствие!


vodopady-kravica-w-1428

Българската „Ниагара“ и най-големите водопади у нас.

Коя е българската „Ниагара“ и кои са най-големите водопади у ...
rhcp

Споделено пътуване с Red Hot Chili Peppers!

Споделеното пътуване с караоке в The Late Late Show With James ...
HNCK8404

Изпитание: един месец без Facebook

Дали можем да съществуваме без Facebook и постоянното му използване? ...
sunbeds and parasols on the beach

Голямата вълна от туристи ни подмина

Ръстът от 30-40% няма да се случи, дано имаме поне ...
Traveler woman with backpack at the lake

За седмица на море с под 100 лева

Можем ли наистина да изкараме една седмица на родното Черноморие ...
maxresdefault

Как да бъдеш скиор?

Едно от любимите ни зимни клипчета. Ако мислите да ставате ...

Отговори