СПА туризъм в България има на територията на цялата страна. Държавата ни е богата на природни ресурси и красоти, които са едно туристическо богатство. Независимо дали ще посетим лечебните курорти с оздравителна цел или просто, за да обърнем внимание на здравето си, като цяло, то имаме широка гама от избор. Минералните извори по българските земи датират от древността, още от времето на Траките. По-късно през Римския период на разцвет са създадени едни от първите СПА курорти на територията ни, като Пауталия ( днешен Кюстендил ); Аугуста ( Хисар ); Германея ( Сапарева Баня ); Дезудава ( Сандански ) и много други. СПА туризъм днес в страната ни има развит на много високо ниво и можете да се възползвате от него целогодишно. Ето и някой от тях:

Сливенски Минерални Бани – този курорт за лечение и отдих се намира на около 15 километра от град Сливен и може да бъде достигнат с личен автомобил или чрез градски транспорт. Красивата околна природа, здравословния климат, лековитите минерални извори и доброто обслужване, и материална база правят курорта желана дестинация. Лековитата вода е ниско минерализирана и може да се използва за лечебно пиене, къпане в басейни и вани или душове. Температурата й на извиране е около 50 градуса. Болестите, които най-често се лекуват са нервни проблеми, проблеми със стомаха и жлъчката, заболявания на черния дроб. Ако активната почивка не е за вас, то можете да посетите в близост местности, като „Карандила“ и „Сините Камъни“. Посещението тук си заслужава!

Добринище – едно тихо, красиво и спокойно местенце, съчетаващо уют, удобствата на съвремието и лековити извори с минерални води. Това малко селце е разположено на около 150 километра от столицата и в близост до зимния ни курорт Банско. В подножието на Пирин планина и с китните си природни картини, Добринище е едно райско кътче за отдих и лечение. Изворите в местността са около 16 на брой и водата за лечение е бистра и чиста, без мирис. Артрити, проблеми със ставите и костите, стомашно-чревни заболявания, нервни аномалии се лекуват тук. Но можете да се възползвате и от редица СПА процедури с цел да се поглезите, като акупунктура, ароматерапия, лечебен масаж и други.

СПА туризъм в Поморие – Поморие е известен курорт по Южното Черноморието за морска почивка, но не само. Поморийското езеро е богато на лечебна кал и е идеално място за почивка целогодишно. Химичния състав на калта е много полезен за човешкия организъм и има редици благоприятни въздействия, както външно, така и вътрешно. Изградените СПА центрове на територията на Поморийското езеро са едни от най-добрите за рехабилитация. Калолечението подобрява метаболизма, изчистването на токсичните вещества от организма и регулира холестерола. Тук успешно се прилагат диетични режими, каланетика, лечебен масаж и разнообразни СПА процедури. Като цяло лечебната кал се дели на сив слой – лекува двигателни проблеми, стерилитет и гинекологични проблеми; черен слой – лекува хормонални аномалии, регулира нивата на микрочастиците и изчиства организма от токсини; луга – това е вторичен материал, при добива на сол от езерото. Прилага се под формата на компреси и регулира храносмилателните процеси, усилва имунитета и заздравява кожата. Целогодишно тук туристи от страната и чужбина се радват на лукс, добро обслужване и здравословен режим.

Сандански – този известен балнеокурорт е разположен в полите на Пирин и несъмнено е сред най-атрактивните дестинации за СПА туризъм у нас. Близостта му река Бистрица още повече обогатява курорта. На територията му са разположени повече от 80 минерални извора с ниско минерализирана лечебна вода, с температури от 40 до 80 градуса. В самия град са налични 6 извора с минерална вода, сред най-известните е „Мирото“. Водата лекува затлъстяване, диабет и подагра, ако се пие, а при лечебни бани лекува костни проблеми и кожни такива. Местата за СПА разкрасителни и релаксиращи процедури са много и от много висок клас. Курорта е известен в Европа, за лечението си на астма, бъбречни заболявания и ставни заболявания.

Бургаски Минерални Бани – този обичан морски град разположен на Юг по морето, освен с красивото си море и плажове, привлича и с добрите си курорти за СПА туризъм. Солниците в Бургас са извор на лечебна луга и кал, много ефикасни за лечение и разкрасяване. Още древните Египтяни са открили лечебните свойства на калта и разкрасителните й функции. Можете да се намажете с лечебна кал или луга или да се купете в тях, но не твърде дълго, опасно е за сърцето. Натривките и къпането от 20 до 30 минути са полезни, но не и по-дълъг период от време. Освен лечебната кал, можете да се възползвате и от минералните извори в града. Те са изградени под формата на минерални бани и са един от най-старите курорти за СПА туризъм в България.

Хисар – един голям и известен в цяла Европа курорт за СПА туризъм. Базите за отдих и лечение тук са много добре организирани и ситуирани, спрямо минералните извори. Около 22 са изворите с минерална вода тук и най-известните от тях са: „Момина баня“; „Свежест“; „Момина сълза“; „Бистрица“ и „Тополица“. Тук освен лечение на бъбречни камъни, двигателни проблеми гинекологични и стомашни, можете да се порадвате и да се поглезите, чрез ароматерапия, акупунктура, акупресура, масажи, инхалации и много други.

Можете още да посетите СПА дестинации, като Девин, Сапарева баня, Велинград, Вършец, Банкя, Павел баня, Кюстендил и село Баня.


bus1

Да живееш във ван

Наемите тези дни са станали изключително високи. Историята на Джейми ...
os-harry-potter-quidditch-skydivers

Игра на куидич в небето!

Феновете на книгите и филмите на Дж. К. Роулинг за ...
20140225-sivsecskqz

Пътешествие до „Планината на чудесата”

Планината на чудесата се намира в средата на увеселителния парк ...
vw-campervan-72

Какво трябва да знам, когато си купувам кемпер?

Желанието на летуващите да прекарат почивката си на къмпинг и ...
1

България първа в света ще добива ток от Черно море

Уникалната технология за добив на ток от сероводород в Черно ...
looking out of the window

Защо да споделя пътуване?

Здравейте. Тъй като идеята за споделени пътувания не е много популярна в ...

Отговори